Vodafone uzavírá historii 3G sítě. Volný prostor věnuje technologiím 4G a 5G

2
Vodafone uzavírá historii 3G sítě. Volný prostor věnuje technologiím 4G a 5G
Fotografie: Vodafone
  • 3G síť v současnosti využívá méně než 1 % zákazníků
  • Vypnutí 3G může ve výjimečných případech znamenat nutnou výměnu telefonu a SIM karty
  • Nejmodernější síť 5G od Vodafonu bude mít k dispozici na konci března už třetina populace

Vodafone se jako první operátor v Česku rozhodl k razantnímu kroku, který brzy přispěje k digitalizaci země a rozšíření rychlejšího mobilního internetového připojení. Už za pár dní, přesně 31. března večer, firma uzavře historii své 3G sítě. Zákazníky obsluhuje i přes 2G, 4G a 5G, které technologii 3G plně nahradí. Více jak 99 % zákazníků se změna nedotkne, protože využívají novější přístroje a SIM karty, které už dnes fungují na rychlejší 4G LTE síti. Naopak výhody přinese vypnutí 3G brzy všem, kteří chtějí využívat mobilní internet, uvolněné frekvence totiž poslouží pro posílení novějších technologií 4G LTE a 5G.

Na vrcholu slávy technologie 3G sloužila až pro 1,5 milionu zákazníků Vodafonu, za svůj život u tohoto operátora přenesla 34,5 PB (petabytů) dat a spojila hovory v celkové délce 28,3 miliardy minut. Ovšem modernější síť 4G brzy technologii 3G v Česku překonala, v celkových objemech už v květnu 2016, přitom již od dubna 2015 se denně přenášelo více dat ve 4G.

3G využívá méně než 1 % zákazníků.

Jen během posledních dvou let se snížila vytíženost 3G sítě u Vodafonu na desetinu. V tuto chvíli to znamená, že 3G využívá méně než 1 % zákazníků, z nichž se vypnutí citelně dotkne pouze datových uživatelů (pouhých 0,4 % zákazníků). Kdo totiž chce telefonovat nebo psát SMS, ani starší telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává.

Lidé více a více využívají internet v mobilním telefonu a my jim chceme zajistit dostatečně kvalitní připojení, proto vypínáme 3G. Takto uvolněné frekvence dnes dokážeme využít mnohem lépe a efektivněji v sítích modernějších generací. To znamená 4G, ale hlavně nejnovější 5G síť,“ vysvětluje Slavomír Slanina, ředitel pro rozvoj sítí Vodafonu.

Rychlejší internet, lepší pokrytí

Vypnutí 3G ve výjimečných případech tedy může znamenat nutnou výměnu telefonu a SIM karty a Vodafone své zákazníky na změnu už od léta intenzivně upozorňuje. Mimo jiné SMS zprávami, informací ve vyúčtování, pomocí letáků v prodejnách, ale také aktivními telefonními hovory s nejvíce dotčenou skupinou zákazníků.

Lidé s vypnutím 3G nepřijdou o mobilní signál.

Zatímco samotné vypnutí 3G se dotkne minimálního počtu zákazníků, ve svém důsledku přinese lepší mobilní internet téměř všem. Symbolicky je 3G stará parní lokomotiva a 5G nejmodernější rychlovlak. Například video o velikosti 1,5 GB se přes 3G stáhne za zhruba 14 minut, zatímco u 5G za 20 sekund.

„Lidé s vypnutím 3G nepřijdou o mobilní signál. Pokrytí 2G a 4G/5G je výrazně rozšířenější a záleží jen na zákazníkovi, jak bude postupovat. Komu stačí volání a SMS, nemusí nic měnit. Kdo chce rychlý internet v mobilu, s novějším telefonem dostane mnohem rychlejší připojení a lepší pokrytí, a to jak uvnitř budov, tak na větším území Česka,“ dodává Slavomír Slanina. Kromě toho je novější technologie výrazně efektivnější z hlediska nižší spotřeby energie na jeden přenesený GB dat.

Síť 5G už pro třetinu populace

Nejmodernější síť 5G od Vodafonu bude mít k dispozici na konci března už třetina populace, jde tak o nejrozsáhlejší pokrytí sítí páté generace v Česku. Uvolnění 3G frekvencí pomůže v následujících měsících dalšímu rozšíření a zrychlení 5G. Ovšem stejně tak, jako Vodafone neustále modernizuje sítě, měli by i zákazníci udržovat aktuální software ve svých telefonech a aktualizovat si operační systém pro svůj typ přístroje, aby jim správně fungovaly všechny funkce sítě. Získají tím například novější zabezpečení a hlasové volání přes VoLTE – díky tomu mohou i během hovoru datovat v plné rychlosti.