Vodafone 945 v redakci: videopohled a první dojmy - ptejte se!

9

V redakci pro vás již pilně testujeme nástupce populárního Vodafonu 845. Ten přináší kapacitní a větší displej nebo 5 megapixelový fotoaparát s LED diodou. Zároveň se řadí mezi nejlevnější Android telefony na trhu.

Vodafone 945 pro vás právě testujeme. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem, co vás zajímá, co bychom měli vyzkoušet a otestovat a co byste si rádi přečetli v recenzi.

Základní balení je poměrně bohaté

První seznámení

Po vybalení z krabice se Vodafonu 945 nepovede nijak zvlášť zaujmout. Kombinace stříbrné s černou je sice klasická a nikoho neurazí, ale stejně tak nenadchne. Telefon se příjemně drží a hmotnost poměrně vysokých 130 gramů by tipoval jen málokdo. V základním balení naleznete kromě telefonu datový kabel, nabíječku, která také využívá microUSB konektoru, jednoduchá pecková sluchátka a výčet zakončuje 2GB paměťová karta. Ta se nachází pod zadním krytem a hlavně až pod samotnou baterií. Zpracování zadního krytu je kvalitní a nic nevrže. Naneštěstí je přichycen tak dobře, že k jeho sejmutí potřebujete delší nehty a hlavně sílu. Pokud tedy často měníte jakékoliv karty pod krytem, Vodafone 945 vám moc radosti neudělá.

Pěkná výbava se spousty ale

Vodafone 945 láká zejména kombinací velmi dobré výbavy a nízké ceny. Bez jakéhokoliv závazku jej pořídíte již za 4377Kč. V této cenové hladině telefonům nějaký ten nedodělek lze odpustit, nicméně ZTE, výrobce Vodafonu 945, nedotáhl do zdárného konce snad vůbec nic. Začít mohu operačním systémem. Zvolen byl populární Android, ovšem ve starší verzi 2.1. Aktualizace se patrně telefon nedočká a tudíž uživatel přichází o možnost instalovat aplikace na paměťovou kartu. Nemusím asi připomínat, že zhruba 150 MB vnitřní paměti zaplníte aplikacemi během chvilky.

Komentovaný videopohled

Další ale představuje baterie. Ačkoliv nabídne kapacitu 1500 mAh, výsledná výdrž tomuto faktu rozhodně neodpovídá. Procenta baterie ubývají velmi rychle a vypětím všech sil se telefon dostane na dvoudenní výdrž, což je při slabším procesoru a malém displeji poměrně málo. Naštěstí Vodafone nepraktikuje nesmyslná omezení a ani při nízkém stavu baterie nezakazuje spuštění některých aplikací. Není tak problém fotografovat i těsně před úplným vybitím. Co vás možná nemile překvapí je fakt, že se telefon poměrně zahřívá. Neděje se to navíc jen při náročných úkonech, ale prakticky stále.

Ve špatných šlépějích pokračuje i displej. Velikost 3,2 palce by byla samozřejmě dostatečná. Možná bychom odpustili i nižší rozlišení pouhých 240 x 400 pixelů. Tolerovat však nemůžeme nepěkné podání barev a velmi mizerné pozorovací úhly. Přímé srovnání se nabízí se Samsungem Galaxy 3, který nabízí parametrově totožný displej. Ten u Samsungu je ovšem viditelně výrazně lepší.

Slušná rychlost, otřesný fotoaparát

S hardwarovou stránkou telefonu budete vcelku spokojeni. Procesor je taktován na slušných 600 MHz a z 512 MB paměti RAM dostane telefon k dispozici něco málo přes 400 MB. Na pozadí tak může běžet spousta aplikací a telefon stále reaguje rychle. Potěší, že ve Vodafone 945 nalezneme správce úloh a nepotřebné aplikace lze jednoduše ukončit. I přes tyto parametry se 945 nehodí k hraní lepších her. Pokud holdujete sledování filmů a seriálů na svém mobilním telefonu, vězte, že si Vodafone 945 poradí s videem o rozlišení 640 x 352 pixelů. Jde o běžné televizní rozlišení. S HD videem si telefon neporadí. Přehrávání bylo zkoušeno v přehrávači XY Player.

Kapitola sama pro sebe je fotoaparát. Ten se sice pyšní 5 megapixely, automatickým ostřením či LED diodou, ale výsledky by však odpovídaly obyčejnému 2 Mpx snímači v několik let starém přístroji. Nebojím se Vodafone 945 nazvat nejhorším telefon s 5 megapixelovým fotoaparátem. Všechny snímky mají nádech do růžova a trpí značným šumem, který se objevuje i za denního světla. Na stejně otřesné notě pokračuje i video, které lze zaznamenat v rozlišení QVGA (320 x 240 pixelů). Plynulost 18 snímků také nepotěší.

Výsledné snímky jsou velmi podprůměrné

Videoukázka - 320 x 240 px, 18 FPS (1,13 MB, 3gp)

Aby toho nebylo málo, zaznamenali jsme během testování problémy se samotnou aplikací fotoaparátu. V jistých chvílích odmítala fungovat a telefon ignoroval všechny vaše povely. V momentě kdy jste čočku namířili směrem k zemi se ale rozpomněl a pořídil snímek. Podrobněji se tomuto problému budeme věnovat v samotné recenzi.

Vodafone 945 pro vás právě testujeme. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem, co vás zajímá, co bychom měli vyzkoušet a otestovat a co byste si rádi přečetli v recenzi, na kterou se můžete už brzy těšit.

Diskuze ke článku
RS
1. Mohli byste, i u jinych recenzi, vzdy natocit telefon kratke video a dat ho na Youtube, popripade vlozit do recenze, abych mel predstavu, jak telefon nataci?

2. muzete vyzkouset Skype? Na HTC Wildfire to nebezi moc dobre, proto by me zajimalo, jak se to osvedci na tomto telefonu.
RS
ok, to video tam je, tak jenom bod 2
Jirka
V tomto článku první dojmy s Vodafonem 945 můžu s hodně věcmi souhlasit. Vlastním telefon už tejden a měl jsem možnost se pár krát na telefon už zlobit. Výdrž baterie= hrůza telefon nabiju ale pod dvou hodinách kdy ho absolutně nepoužívám má o 21% méně, každý den ho musím nabíjet. Dalším strašákem je malé tlačítko vypnutí a oživení displeje = s mýmy prsty někdy hledám, někdy jde blbě zmáčknout. Polovinu videí v youtube to nepřehraje. Paměť RAM činí 256MB a procesor je taktován na 600 MHz. Foťák není opravdu nic závratného a ta dioda je tam k ničemu. Některé aplikace mě občas zlobí, blbě zvolené pro androida netypické rozlišení 240x400. Na displeji 3,2" je to hodně znát, hrubý rastr. Zas tak levný telefon to není když se dají sehnat levnější co jsou srovnatelně dobrý. A připlatit si 600 Kč můžete mít LG Optimus One který je co se týče androida, displeje i ramek o třídu výš. To je jen moje úvaha a zamyšlení k tomuto článku.
slavek
Mám vodafone 945 asi týden. Je to můj první android, takže jssem v tom nováček. Mám nyní asi 100 kontaktů, chtěl jsem z marketu nainstalovat nějakou aplikaci a objevila se hláška málo paměti. Může mi někdo poradit co stí, dá se nějak odstarnit ten balast, který je tam nahrán. Vůbec např. nepotřebuji žádné hry

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze