Vivo X90 Pro: zaostřeno na 1" fotoaparát, výhody optiky Zeiss a portrétní režim

Vivo X90 Pro: zaostřeno na 1" fotoaparát, výhody optiky Zeiss a portrétní režim
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Které hlavní výhody přináší velký snímač typu 1"?
  • Na čem konkrétně spolupracovalo Vivo s renomovanou společností Zeiss?

Jedním z nejlepších fotomobilů letošního roku je bezpochyby Vivo X90 Pro, které nasadilo za hlavní senzor Sony IMX989 s nejlepší světelností na trhu f/1.75 (při srovnání s modely osazenými stejným snímačem). Jaké jsou hlavní výhody takto velkého snímače s uvedenou clonou? A jaké portrétní snímky lze s telefonem zachytit? Na to i výhody optiky od renomované společnosti Zeiss obecně se zaměříme v tomto článku. Níže si rovněž můžete prohlédnout podrobné specifikace všech použitých snímačů.

Hlavní snímač 2× teleobjektiv Ultraširokoúhlý objektiv Selfie kamerka
Rozlišení 50 Mpx 50 Mpx 12 Mpx 32 Mpx
Světelnost objektivu f/1.75 f/1.6 f/2.0 f/2.45
Označení snímače IMX989 IMX758 IMX663 ?
Ohnisko/rozsah 23 mm 50 mm 16 mm (108˚) 24 mm
Velikost senzoru typ 1" 1/2,51" 1/2,93" 1/2,8"
Velikost pixelu 1,6 µm 0,7 µm ? µm 0,8 µm
Druh ostření Dual Pixel PDAF, Laser AF AF AF fixní
Stabilizace OIS OIS - -

Proč na velikosti záleží?

Hlavní snímač typu 1" (velikost skutečného jednoho palce tyto snímače nemají, a proto je správné označení typu 1") má logicky výhodu zejména v oblasti samotné velikosti pixelů, přičemž platí přímá úměra, že čím větší je jednotlivý pixel, tím lépe.

Ukázka denních snímků vyfocených hlavním snímačem, ultraširokoúhlým objektivem a teleobjektivem

I to je ostatně důvod, proč jsme svědky běžného skládání více pixelů do jednoho, tedy i dvou rozdílných přístupů, kdy někteří výrobci nasadí raději snímač s velmi vysokým rozlišením a poté skládají více pixelů dohromady, nebo (jako v případě Viva) mají o něco nižší rozlišení, avšak s fyzicky většími pixely. U tohoto modelu pak mají jednotlivé pixely velikost 1,6 mikrometru a při skládaní čtyř do jednoho dokonce 3,2 mikrometrů. To znamená, že je v nich obsaženo mnohem více detailů.

Ukázka makro a portrétních snímků

Velká plocha senzoru však rovněž umožňuje, aby se do něj dostalo mnohem více světla, což se přetaví ve světlejší a detailnější snímky pořízené za zhoršeného osvětlení. Další zásadní výhodou je hezčí bokeh efekt s přirozeněnjším efektem rozmazání pozadí oproti menším snímačům.

Optika Zeiss

Kromě výše uvedeného je Vivo X90 Pro zajímavé rovněž optikou výrobce Zeiss, která se konkrétně skládá z jedné skleněné čočky a sedmi plastových částí + je opatřena tzv. Zeiss T* Coating, což je povrchová úprava zamezující vzniku různých světelných artefaktů, jako jsou nevzhledné odlesky na pořízených snímcích. V nastavení fotoaplikace se pak nachází i styly focení od Zeiss a pochopitelně se tento výrobce spolu s Vivem podílel i na zachycení maximálně realistických barev, které však rozhodně nevypadají příliš „sterilně“.

Ukázka snímků vyfocených za zhoršeného osvětlení pořízených hlavním snímačem, ultraširokoúhlým objektivem a teleobjektivem

Výše popsané přednosti Viva X90 Pro jsou pak důvodem, proč se (nejen) podle našeho názoru jedná o jeden z nejzajímavějších fotomobilů současnosti.

Vivo X90 Pro

Rozměry164,1 × 74,5 × 9,3 mm, 215 g
DisplejAMOLED, 6,78" (2 800 × 1 260 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
Procesor1×3,01 GHz + 3×2,85 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 870 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze