Víte co je SAR a jak moc zdraví škodlivé jsou telefony z roku 2018?

22
Víte co je SAR a jak moc zdraví škodlivé jsou telefony z roku 2018?
  • Nejlépe ze srovnání vyšla Xperia XZ3 od Sony
  • Všechny vyrobené telefony musí splňovat zákonný limit SAR

SAR (Specific Absorption Rate) neboli míra elektromagnetického záření, která se během používání zařízení dostává do těla uživatele, je jedním z nejvíce pomíjených údajů během nákupu nového smartphonu. Výrobci telefonů sice vehementně prohlašují, že jejich produkty nepředstavují žádné nebezpečí pro uživatele, ale přesto může být rozumné si před nákupem tuto hodnotu ověřit. Navíc existuje množství studií zaměřených na používání notebooků, které potvrzují, že používání notebooků v těsné blízkosti lidského těla (nejčastěji v klíně) může způsobit různé zdravotní problémy včetně neplodnosti u mužské populace.

Testovací metoda určující hodnotu SAR vznikla již v roce 1996, kdy smartphony ještě ani neexistovaly, a od té doby se nezměnila. Pomáhá nám tak získat alespoň základní přehled o tom, jak jsou které telefony zdraví škodlivé. Telefony s vyšší hodnotou SAR jsou považovány za zdraví více nebezpečné. Všechny vyrobené smartphony však naštěstí musí splňovat určitý zákonný limit, který nesmí být překročen. Jak si vedly smartphony, které se dostaly na trh v roce 2018, se můžete podívat níže. Zkratka SP značí simultánní přenos.

Suverénně nejlépe ze srovnání vyšla Xperia XZ3 od Sony. Představuje tak v tomto ohledu nejbezpečnější telefon ze seznamu. Dobře dopadly rovněž smartphony Samsung Galaxy Note9, S9 a S9+, které mají velmi malou hodnotu SAR při držení telefonu u hlavy. Již ne tak dobře skončila zařízení od Applu, Googlu nebo OnePlus přestože i jejich hodnoty SAR spadají pod zákonnou hranici.

Diskuze ke článku
htcjirka
htcjirka
Tak, už je jasné, proč jsou jablečnáci tak tupí, agresivní, když se někdo dotkne jejich modly nebo napíše pravdu o iOS, telefonech, jejich intelektu apod. Jejich hlava dle tabulky dostává solidní kouř. :-) Beru si popcorn a čekám na blue sun anebo nějaký jiný pěkný nick, pod kterým přikluše.
Petr Válek
Petr Válek
A kdepak mají Huawei , jako druhý výrobce by se tomuto srovnání neměl vyhýbat , ale už víme ,že huawei alias honor dokáží upálit hlavu :-):-):-)
kjkszpj
,,Dobře dopadly rovněž smartphony Samsung Galaxy Note9, S9 a S9+, které mají velmi malou hodnotu SAR při držení telefonu u hlavy."

Hlavne ze LG G7 ma hodnotu pri hlave este mensiu, ale ten nespomeniete. Ach ta objektivita...
Dragereker
Tak Iphone Xs Max ma prekvapil. Nato že sa predáva za tak vysoké ceny dokážu v Apple odfláknuť takúto vec? Hmm...Sony ma zase s týmto prekvapil tiež, ale pozitívne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze