Vadí vám nový styl odemykání v iOS 10? Existuje řešení

9

S aktualizací iOS 10 se objevila jedna novinka, která příliš radosti uživatelům neudělala. Zmizela totiž věta „posunutím odemkněte“, respektive slide to unlock. Nyní je standardně zapnutá možnost odemknutí telefonu stisknutím tlačítka Home Button, což nemusí vyhovovat každému. Jak to napravit?

Aktualizace iOS 10 přinesla pár drobných vylepšení, která veskrze potěšila. Tedy až na jednu novinku. Nově již nelze odemknout iPhone pouhým posunutím, tedy gestem slide to unlock. Je nutné stisknout Home Button, a to hned dvakrát – pro probuzení a pro samotné odemknutí. Při představení iOS 10 nedávala tato novinka příliš smysl, hardwarové tlačítko totiž obecně u iPhonu patří k nejporuchovějším částem.

TIP: iOS 10 překonal v počtu aktivních zařízení iOS 9, za méně než tři týdny

S příchodem iPhonu 7 (Plus) dávala inovace větší smysl – nový iPhone 7 již nedisponuje hardwarovým tlačítkem, nýbrž jen senzorem s haptickou odezvou. Tento senzor by již neměl způsobovat problémy, i tak se však mnohým tato inovace nelíbí.

Apple iPhone 7 Plus
iPhone lze odemykat i bez nutnosti tisknout Home Button

Pokud nechcete při každém probuzení iPhonu tisknout domovské tlačítko dvakrát, lze tuto funkci nahradit přiložením prstu na senzor Touch ID. K tomu je však nutné zabezpečit iPhone otiskem prstu, následně již stačí po probuzení displeje pouze přiložit prst na senzor a iPhone se odemkne. K nastavení se dostanete jednoduše, stačí se dostat do Nastavení – Obecné – Zpřístupnění – Tlačítko plochy – Aktivovat přiložením prstu.

Tato možnost funguje pouze u modelů, které disponují senzorem Touch ID, u starších iPhonů bude nutné tisknout tlačítko dvakrát i nadále (případně nejdříve stisknout tlačítko zámku a následně Home Button).

Doplníme, že pokud chcete odemknout telefon, který není zabezpečen otiskem prstu, ale například jen číselným kódem, případně není zabezpečen vůbec, tento postup fungovat nebude. Opět bude nutné telefon probudit a následně odemknout kliknutím na Home Button. Apple zkrátka předpokládá, že nově budete iPhony zabezpečovat pouze a jen otiskem, ostatním odemykání zkomplikuje.

Doplňující funkcí některých iPhonů je Raise to Wake, tedy možnost, která probudí iPhone bez nutnosti stisknout domovské tlačítko. Displej se rozsvítí, pokud jej napřímíte a namíříte před oči. Pokud máte aktivovanou i funkci „Aktivovat přiložením prstu“, stačí nasnímat váš otisk a je odemknuto – bez nutnosti tisknout jakékoliv tlačítko. Tato funkce je k dispozici u iPhonu 6s, iPhonu 6s Plus, iPhonu SE, iPhonu7 a iPhonu 7 Plus.

Proč je funkce Raise to Wake dostupná jen pro některé iPhony? Inovovaná čtečka Touch ID 2.0 je natolik rychlá, že uživatelé při snaze o prohlédnutí notifikací omylem odemkli telefon a dostali se rovnou do prostředí. Byli tak nuceni odemykat telefon zámkem obrazovky, případně jiným prstem. Výjimku v tomto ohledu tvoří iPhone SE, ten funkci dostal v souvislosti s přítomností procesoru Apple A9.

Diskuze ke článku
Libor
Takže i na iphony se dostalo kapacitní tlačítko :-) kdo to zkoušel ví, že to vibruje dost nepřirozeně a stisk tlačítka u starších iphonů to moc nepřipomíná. Alespoň se zbavili mechanické součástky která se může časem porouchat. Kdybych měl spočítat kolikrát bylo v iOS už změněn styl odemykání a jak se s podobným nesmyslel dovedou zabývat, tak mi nestačí prsty na rukou. Dřív to bylo jednotné. konfigurace iphonů byly jednoznačné, teď jeden má 3D touch, druhý ne, jeden má čtečku druhý ne, další nemá jack, osatní ano..... celá ta jednotnost se jim nějak bortí a systém se na různých zařízeních ovládá i jinak. nemít iphony v práci zadara, tak za to ty peníze asi nedám. U 6S mám od začátku flek na displeji :-)
Pesedm
Chudák uživatel starých jablek.
Fero
Ďakujem Vám za dobrý typ.
Jenik
Super. Spolecne se zaplou funkci probudit zvednutim to opravdu dava smysl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze