V Londýně stáhnete v roce 2020 film za méně než sekundu

19

Zatímco čeští operátoři teprve budují 4G síť, londýnský starosta Boris Johnson, již ohlásil, že Londýn bude na konci tohoto desetiletí jedním z prvních měst na světě, kde bude fungovat 5G síť. Ta nabídne tak rychlá mobilní data, že na kompatibilním mobilním telefonu bude trvat stažení celovečerního filmu skutečně jen mžik.

Slib starosty je součástí dlouhodobého plánu investic do infrastruktury a připojení je v něm přikládána stejná důležitost jako konvenčnějším zdrojům, jimiž je doprava, energie a voda. „Londýn si získává reputaci jako technologické hlavní město Evropy, a to je důvod, proč musíme zajistit, aby každý Londýňan získal přístup k nejlepšímu možnému digitálnímu připojení. Rychlé zlepšování propojitelnosti tohoto velkého města je klíčovou součástí plánu infrastruktury Londýna,“ prohlásil Boris Johnson.

Součástí plánu je i vytvořit mapu, kde je nejnaléhavější zlepšení kvality připojení. Podle starosty bude pravděpodobně potřeba na zlepšení této situace směs nových technologií, stejně jako tradiční širokopásmové připojení. Potencionální zájemci o koupi nebo pronájem budou také dostávat mnohem přesnější informace o rychlosti širokopásmového připojení u jednotlivých nemovitostí.

TIP: Nokia a operátor NTT DoCoMo hovořili o plánech na sítě 5G

Bude zajímavé sledovat, jestli se Johnsonovi podaří jeho slib splnit. Přestože na tomto úkolu spolupracuje londýnská radnice s University of Surrey, největší zádrhel je v tom, že standard 5G ještě není definovaný. Tato technologie je teprve v plenkách a experimentuje s ní několik málo výrobců, jako Nokia a Samsung, a to zatím pouze ve vnitřních prostorách. Očekává se od ní nicméně teoretická rychlost těžko představitelných 10 Gigabitů za vteřinu. Jako předpokládané datum prvního komerčního nasazení je však skutečně obecně uváděn rok 2020.

Zdroje: telegraph.co, engadget.com, digitaltrends.com

Diskuze ke článku
Mitoush
v roce 2020 bude v ČR u minimálního datového balíčku FUP navýšen na ohromných 300 MB
HAHA
Dúfam že v tej dobe budu mať Slovenský operátory aspoň poriadne pokrytie 3G...
Nehovoriac o ponuke akú majú tuzemský operátory a zahraničný ...to mi je až zle :D u nás je v operátor v zisku 300% oproti zahraničiu a to hovorím len o tom že si u neho kupujete mobil na paušál... viď napr anglicko neobmedzene volania, sms, LTE net za 42 libier a Slovensko neobmedzene volania sms a 6GB net (3G) za 45 € ..
Celkom porovnateľné ale Anglický operátor Vám dá iphone 5S 32gb za 80 libier zatiaľ čo slovenský Vám ho dá za 550 €....
A z rakúskom to ani nejdem porovnávať radšej...
Dúfam že sa zruší ten roaming a otvorí sa trh pre celú EU lebo tieto naše ceny sú ako keby SR bol štát milionárov....
Ondřej Koždoň
Ondřej Koždoň
To je super, ale pro stahování filmu do mobilu stejně ta paměť mobilu nedokáže soubor zapsat tak rychle. Ale poslouchá se to dobře :-)
Jan Vidim
Jan Vidim
A hlavně v roce 2020 bude určitě celovečerní film mnohem větší než teď, takže na tom budeme podobně jako teď. ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze