Už i Apple. #AppleToo má přes 500 příběhů o toxickém pracovním prostředí

3
Už i Apple. #AppleToo má přes 500 příběhů o toxickém pracovním prostředí
Fotografie: Apple
  • Iniciativa #AppleToo popisuje nevhodné pracovní podmínky ve firmě
  • Hlavním problémem je ignorace ze strany HR oddělení
  • Takových případů jsou minimálně stovky

Bývalý CEO Applu Steve Jobs byl mimo jiné znám svým drsným chováním vůči zaměstnancům. Jeho drsné výbuchy vzteku následované motivačními proslovy se staly vděčným materiálem pro všechny filmaře, kteří se snažili přenést jeho životní příběh na stříbrné plátno. Nejeden zaměstnanec už na vlastní kůži poznal, že hranice mezi motivací k vyšším výkonům a šikanou je často tenká a hlavně nezřetelná. Jak ukazuje stránka AppleToo, za nablýskanou fasádou společnosti se skrývá docela drsné prostředí. To platí hlavně pro zaměstnance ze znevýhodněných menšin, kteří jsou zde vystaveni nejrůznějším formám útlaku. Stránka vznikla hlavně proto, že tyto stížnosti oddělení lidských zdrojů (HR) vytrvale ignoruje a programově zametá pod koberec.

Reportáže na některých zpravodajských serverech (například theverge.com) však přišly s tvrzením, že za celou iniciativou stojí asi 15 nespokojených zaměstnanců, což je v celkovém počtu zanedbatelné číslo.


Na to iniciativa reaguje prohlášením, že se jí podařilo shromáždit více jak 500 příběhů, které popisují rasismus, sexismus, diskriminaci, mstu, šikanu, sexuální a jiné obtěžování a dokonce i sexuální útok. Opět s dovětkem, že se firma takové chování nesnaží řešit už v zárodku, ale namísto toho ho záměrně ignoruje.

Diskuze ke článku
Petr Bouma
Petr Bouma
Určitě to nevrhá dobré světlo na Apple, když se chlubí se svým přátelským přístupem ke všem komunitám, zaměstnancům, atd. Zase ale pochybuju, že tyhle problémy nejsou v žádné větší firmě, kde se kumuluje více lidí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze