Unikátní Asus Padfone naživo: první dojmy a video

Asus oficiálně uvedl unikátní Padfone. Proč unikátní? Kombinuje totiž telefon, tablet a notebook a převádí je do jednoho zařízení. Telefon se totiž dá vložit do tabletu a vy pokračujete tam, kde jste skončili. Stačí připojit klávesnici a rázem se z Padfonu stane notebook. To ale není vše...

Několikrát zmiňovaný a opakovaně napůl oznamovaný a představovaný Padfone byl konečně v Barceloně oficiálně představen. Je to skutečně unikátní zařízení, které na světě nemá konkurenci. O novince jste si mohli přečíst už v našem preview, takže je zbytečné rozebírat hardwarové parametry. Spíše se v těchto prvních dojmech zaměříme na náš pocit z Padfonu. Rozhodně doporučujeme zhlédnout náš videopohled níže, na kterém vám vše detailně vysvětlíme a ukážeme.

TIP: přečtěte si preview Asus Padfone

Asus Padfone – první pohled na MWC

Padfone jakožto telefon je sám o sobě velmi slušně vybavený Android, navíc s několika hezkými designovými prvky. Zaujmou klínovité boky a hezky zpracovaná zadní strana, opět v duchu Zen designu Asusu. Design samotného telefonu je tedy poměrně povedený, trochu jej kazí podle našeho názoru až moc velké popisky tlačítek pod displejem.

Displej sice mohl mít HD rozlišení, ale qHD rozlišení na 4,3 palcích je stále velmi dobrá hodnota a v ničem si nezadá s konkurencí. Navíc je velmi povedený a díky Super AMOLED technologii nabídne i kontrastní zobrazení a dobré pozorovací úhly. Barvy nejsou nijak přehnaně syté, což rozhodně oceňujeme. Android 4.0 je minimálně upravovaný, což se velmi pozitivně projevilo na dokonalé plynulosti a rychlosti celého prostředí. To se Asusu povedlo.

Je to telefon...

Abrakadabra, je z toho tablet

Jak se z telefonu stane tablet? Stačí jej vložit do speciálního doku v zadní části obrazovky. Otevírací mechanismus v nás velkou důvěru co se týče dlouhodobé odolnosti nebudí a zřejmě bude jen otázkou času, kdy se vám podaří při méně šetrné manipulaci s dvířky něco provést. Spíše než takový zavírací dok mohl Asus zvolit jiné řešení. Telefon je také potřeba do doku poměrně silně zatlačit. Sami vidíte, že se nám to na videu napoprvé nepovedlo a chce to zřejmě trochu cviku.

..., který vložíte sem

Vložením telefonu však nastane to pravé kouzlo. Cokoliv jste měli zobrazeného na telefonu, zobrazí se na tabletu a vy můžete pokračovat v práci. Sledujete video, posloucháte hudbu nebo píšete poznámky? Vložením telefonu do doku nedojde k přerušení a vše pokračuje v tom bodě, kde jste na telefonu práci přerušili. Také prostředí tabletu je velmi plynulé a nesetkali jsme se s žádným problémem. Protože tablet nemá žádný vlastní procesor a chybí mu i další základní hardware, nedokáže pracovat sám, je to spíše pouze obrazovka s reproduktory a baterií. Výhodou je možnost používat jednu SIM kartu v tabletu i telefonu. Díky integrované baterii lze z tabletu telefon i dobíjet hned po vložení, což se opravdu hodí.

...a rázem je z Padfonu tablet

Telefon jako notebook? Není problém

Kouzla podle Asusu však pokračují a z telefonu se může stát rázem i notebook. Stačí k tabletu připojit klávesnici, kterou známe už z Transformer Primu. Klávesnice jako taková je však oproti té z Primu odlišná. Má jiný design boků, který svým klínovitým pojetím ladí s Padfonem, ale hlavně má druhý USB port, což je velmi praktické. V neposlední řadě má však i klávesnice vlastní baterii, ze které lze dobíjet telefon i část s displejem. Během okamžiku tak můžete mít z telefonu notebook, udělat velmi rychle důležitou práci a tu si poté odnést v telefonu bez nutnosti cokoliv kamkoliv synchronizovat nebo přenášet.

...a připojením klávesnice vznikne notebook

Možná se ptáte, co když mi začne zvonit telefon, zatímco je v doku. I na to Asus myslel a k Padfonu bude prodávat originální stylus, který kromě psacích schopností slouží jako Bluetooth sluchátko. Šikovné, neotřelé a praktické. Mínusem je ale nemožnost stylus/sluchátko zastrčit do těla tabletu.

Padfone určitě nebude masové zařízení a stále si bude s sebou nést punc originality, ale i určitých kompromisů. Nedostanete nejmodernější čtyřjádrový procesor a další poslední výkřiky techniky, ale technicky za své peníze dostanete loňský hardware. Synergie tří zařízení je však jedinečná a do značné míry průkopnická. Jsme velmi zvědavi, jak celé spojení bude fungovat v praxi při dlouhodobějším používání, což však zjistíme až v redakčním testu. Zatím od nás Asus dostává za jedna za novátorský nápad a dvojku za celkové provedení, které přeci jen mohlo být o něco lepší. Do jisté míry bude Padfone i určovat další směr. Bude mít úspěch nebo se jedná spíše o inženýrské cvičení, kterým si Asus prověří trh a poté se rozhodne, zda dá podobnému konceptu další šanci?

Technické parametry ASUS PadFone

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 65,4 × 9,2 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8260A, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 520 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, ?
Diskuze ke článku
Arnold
Já teda nevim, ale jaký je rozdíl sebou brát plnohodnotný laptop a mobil VS 3 věci Asus :))))

...možná že i Asus má své dny :)
skileton
podla mna je to super konecne je mozne hrat plnohodnotne hry aj na mobile ,aspon na nieco tam bude ten 2,4... jadrovy procesor
Stodynka
Od kdy se bude prodávat v ČR?
Edmund
Líbí se mi jak je udělané sluchátko s přední kamerkou. Doufejme ze se kvůli podobnosti s iPhonem nedostane zase do nějakých soudních sporů. Jen ta věc s tím zasouváním, příliš nepraktické na normální využití.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze