Asus PadFone: mobil, tablet a notebook v jednom

1

Tchajwanská společnost Asus dnes na své tiskové konferenci v Barceloně na veletrhu MWC 2012 oficiálně představila finální verzi hybrida PadFone. Ten nabídne skvělou výbavu s velice neobvyklým, ale o to zajímavějším konceptem propojení několika zařízení do jednoho.

Čtěte také - Asus Transformer Pad Infinity: Super IPS+ FulHD displej a čtyřjádro

Zajímavou "novinku" Asus PadFone výrobce jako koncept médiím představil už v květnu 2011. Po celý zbytek roku jej vozil po různých výstavách a veletrzích, kde se stále kvůli údajným problémům s obtížným procesem vývoje zařízení vyhýbal přesnému stanovení data oficiálního představení konečné verze, která bude určena k prodeji na globálním trhu. Asus ale nakonec přece jen dokázal vše doladit, a tak dnes konečně může představit finální produkt.

Asus PadFone - oficiální fotografie

"Konečně přichází doba, ve které můžete propojit každý displej ve vašem životě, v reálném čase během okamžiku spojit do jednoho zařízení, a centralizovat tak váš digitální svět." Řekl na tiskové konferenci k představení PadFonu generální ředitel společnosti Asus Jonney Shih. A i když to tak trošku nadsadil, tak má v základu pravdu. A co to tedy vlastně PadFone je? Je to zcela jednoduché - v základu je to chytrý mobil, po vložení do speciálního docku tablet, a po připojení klávesnice se z něj stane i téměř plnohodnotný notebook. Ukázku různých možností tohoto "ekosystému" si můžete prohlédnout na zajímavém, níže přiloženém oficiálním videu.

TIP! Unikátní Asus Padfone naživo: první dojmy a video

Oficiální video

Samotný smartphone, tedy srdce nebo chcete-li základní kámen celého zařízení, nabízí velmi působivou výbavu. Můžeme jmenovat třeba kapacitní Super AMOLED displej s qHD (960×540 pixelů) rozlišením a úhlopříčkou 4,3 palce, výkonný dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 8260A s taktem 1,5 GHz, 8 megapixelový fotoaparát s autofocusem a nahráváním videa až do Full HD (1080p) rozlišení, Li-ion akumulátor s kapacitou 1520 mAh a nebo GPS navigační modul či síťovou kartu Wi-Fi. Telefon samozřejmě běží pod taktovkou nejnovějšího operačního systému Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Pojďme ale zpět k tomu, co dělá z PadFonu takovou zajímavost. Řeč je o tzv. PadFone station, neboli příslušenství. Tím nejdůležitějším je samozřejmě tablet a klávesnice. Tablet s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280×800 pixelů je sám o sobě k ničemu, ožije tehdy, pokud do speciálního doku na jeho zadní straně vložíte telefon. Hned co tak učiníte, tablet ožije, a zobrazuje přesně totožný obraz jako displej telefonu. Asus tuto funkci nazval Dynamic Display technology. V tabletu je také integrován zvětšený akumulátor, který je dimenzován na 5 násobek kapacity toho, který je implementován v telefonu. Celkem působivé co říkáte?

ASUS PadFone

Ještě ke zmiňované klávesnici. Ta se připojuje stejně jako dokovací stanice na spodní stranu tabletu, kde má k tomu určené piny. Klávesnice má v sobě i otočný kloub, takže po naklonění pod určitým úhlem máte z tabletu prakticky notebook. Klávesnice nabízí i touch pad, speciální funkční tlačítka a další, 4 násobné zvětšení kapacity baterie. Dalším příslušenstvím je PadFone Stylus, který se se zařízením spojí pomocí Bluetooth, a umí ve spolupráci s několika programy vytvářet poznámky, podobně jako je to třeba u Samsungu Galaxy Note 10.1, a také fungovat díky vestavěnému mikrofonu a malému reproduktoru jako klasický bezdrátový Bluetooth headset. Docela rázný posun na to, že jsme začínaly s popisem "pouhého" telefonu, že?

Asus PadFone nabízí kapacitní stylus použitelný i jako headset pro hovory

Zatím není jisté, kdy se tento 3v1 hybridní přístroj začne prodávat, a jaká bude jeho cena. Každopádně hned jak se tyto informace objeví, vás budeme prostřednictvím článku informovat.

TIP! Unikátní Asus Padfone naživo: první dojmy a video

Technické parametry ASUS PadFone

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 65,4 × 9,2 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8260A, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 520 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, ?
Diskuze ke článku
Sedíci Budha
Sedíci Budha
Mám jen jeden dotaz, jakou mate cenu teť v roce 2015, jenž komplet jak ho tu reprezentujete, nejde sehnat....

Děkuji za odpověď......

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze