U počítačů a Intelu zůstáváme: rozhovor s Ericem Chenem z Asusu

2

V rámci tiskové konference Asusu, která předcházela startu tchajwanského veletrhu Computex, jsme v Tchajpeji vyzpovídali Erica Chena. Prozradil nám, že Asus s počítači rozhodně nekončí, ale zároveň rychle rozšiřuje portfolio o telefony nebo wearables. Uvedl na pravou míru slova předsedy správní rady Asusu a rozpovídal se i o budoucnosti.

Na naše otázky odpovídal Eric Chen, Corporate Vice President Asusu .

IT odvětví se v poslední době velmi dynamicky mění a Asus se z ryze počítačové společnosti také proměnil v něco nového – vyrábí ZenFony, chytré hodinky a další nové produkty. Jak své portfolio vidíte řekněme za 3 až 5 let? Budou stále hrát počítače prim, nebo se zaměříte výrazněji na jiné produkty?

Nevylučujeme žádné možnosti a samozřejmě cítíme, že se svět mění a my na to musíme reagovat. Počítače už stačit nebudou, přichází věk internetu věcí, wearables. Naší ambicí je být moderní společností pro digitální éru, která bude produkovat mnoho druhů produktů.

Nechcete se tedy zaměřovat jen na jednu či dvě oblasti, ale chcete jich kombinovat pokud možno co nejvíce?

Ano, přesně tak. Už nyní je vidět, že se naše zaměření mění a my v tom chceme pokračovat a do portfolia přinést co možná nejvíce druhů produktů.

Jak rychle se dokážete měnit a v jaké jste fázi, například v porovnání s domácím Acerem, vaším velkým konkurentem?

Acer prochází prakticky stejnou fází jako my, také se snaží přinášet mnohem širší spektrum produktů a je zhruba stejně daleko, jako my.

Mnoho analytiků i odborníků předpovídalo, že notebooky postupně vymizí z trhu. Jaký na toto tvrzení máte názor? Jak situaci ovlivňují konvertibilní zařízení?

Působím v počítačovém odvětví 25 let a už jsem toho zažil opravdu hodně. Třeba před 10 lety všichni tvrdili, že desktopy vymizí a nahradí je notebooky. Podívejte se na stav dnes. Desktopy jsou tu s námi stále a představují dokonce 50 % našich prodejů, pokud do nich počítáme i novou kategorii All-in-onů.

Stejně se dívám i na predikce, které předurčují notebooky k zániku. Jsem si jistý, že tu s námi zůstanou, protože je lidé jednoduše potřebují. Telefony nebo tablety je zkrátka nedokáží ve všech případech nahradit.

Mám to tedy chápat tak, že se neuchýlíte ke kroku, který zvolili někteří vaši konkurenti, tedy že neopustíte segment PC, abyste se mohli více věnovat například telefonům a tabletům?

Přesně tak, k tomuto nesměrujeme. Výroba PC je jádrem naší produkce a rozhodně se jí nemíníme vzdát

ASUS ZenFone Selfie

Asus dlouhodobě spolupracuje se silnými partnery. Například zástupce Intelu dnes na vaší tiskové konferenci řekl, že s Asusem Intel spolupracuje již 27 let, což je neuvěřitelně dlouhá doba v tomto odvětví, a většina vašich telefonů, tabletů i počítačů Intel používá. Proto jsem byl překvapený, že nové ZenFony nebo ZenPady používají Qualcomm. Mění se něco na partnerství s Intelem?

Máte pravdu, s Intelem máme dlouholetý a velmi silný vztah, nicméně to neznamená, že exkluzivní. Když jsme začínali se ZenFony a tablety, obrátili jsme se na našeho známého partnera, který nám v mnohém pomohl. Zůstáváme ale otevřeni, sledujeme, co trh požaduje, a co je pro cílovou skupinu některých produktů klíčové, a proto jsme pro některé své telefony a tablety letos zvolili místo Intelu společnost Qualcomm jakožto dodavatele čipsetů.

Jaká tedy bude pozice Intelu jakožto vašeho dodavatele do budoucna. Bude stále hrát prim?

Rozhodně, Intel je a zůstane naším hlavním partnerem a procesory od něj budou pohánět většinu našich produktů, na tom se nic nemění.

U telefonů a některých tabletů jste sáhli po operačním systému Android, který používá nepřeberné množství konkurentů, druhá polovina vašeho portfolia používá Windows. Jak byste tyto dva systémy porovnal? Který má podle vás větší budoucnost?

Oba systémy mají velkou budoucnost, každý je ale zaměřený jiným směrem. Třeba Windows 10 je výborný produkt, na který se moc těším a dává smysl u hybridních produktů jako je Transformer Pad, který jsme vlastně vynalezli my. Podívejte se na příklad na PadFone, který je také jako koncept naším dílem. I v tomto případě mají oba systémy velký potenciál a my jim přizpůsobujeme náš hardware.

Nedávno však přímo váš CEO řekl, že Windows 10 není vhodnou platformou pro displeje smartphonů. Znamená to, že Asus vylučuje výrobu telefonů s Windows a zůstane pouze u Androidu?

Jsem rád, že se na to ptáte, protože toto je otázka, kterou nyní slýchávám často a musím k tomu říci, že došlo pouze k nepochopení toho, co říkal Jonney Shih. My tvrdíme, že Windows 10 Mobile je zatím v plenkách, na začátku, a rozhodně to neznamená, že by neměl budoucnost.

Takže nevylučujete, že telefon s Windows 10 Mobile v budoucnu vyrobíte a možná se dočkáme ZenFonu s Windows?

Ano, to vůbec nevylučujeme a je možné, že něco takového od nás uvidíte, více však říci nemohu.

Jaké je podle vás v současnosti nejlepší řešení pro nositelné příslušenství? Výrobci přicházejí s hodinkami, náramky, brýlemi nebo rovnou helmami. Co z toho přijde Asusu zajímavé? Zatím se držíte hodinek, nevidíte budoucnost i v jiné kategorii?

Myslím, že wearables jsou opravdovou revolucí, nyní jsme ale pouze na úplném začátku. Každých několik měsíců v tomto segmentu vidíme obrovské pokroky. A můžete to vidět i u našich ZenWatch 2, které jsme právě představili. Poprvé jsme představili i menší verzi pro ženy a poučili jsme se z první generace a přinášíme mnohem větší množství materiálů, pásků a barev. Jsme přeci jen počítačová společnost a s nositelným příslušenstvím nejednou vstupujeme do světa módy, kde je pro nás mnoho věcí nových.

Velkým problémem dnešního nositelného příslušenství, kterého jsme si vědomi, je také výdrž baterie. Proto jsme u ZenWatch 2 představili přídavný akumulátor. Případně si můžete koupit VivoWatch, které nemají Android Wear, vydrží mnohem déle, ale jsou zaměřené spíše na fitness. ZenWatch jsou pak ryze osobní a profesionální stylové zařízení.

ASUS ZenWatch 2
Asus ZenWatch 2

Jaké wearables podle vás v budoucnu uvidíme, co vám dává kromě hodinek nebo brýlí smysl?

Zde musíme myslet na rozvoj virtuální reality, ovládání hlasem a dalších aspektů, které dovolí vyrábět zcela nové typy nositelného příslušenství, dočkáme se také pokročilých senzorů přímo na těle.

Pokud se přesuneme do Evropy, co je hlavním těžištěm odbytu Asusu? Jsou to pořád počítače jako takové?

Ano, stále prodáváme zejména počítače a zřejmě to tak ještě nějako dobu zůstane, ale hodně se snažíme výrazněji proniknout na evropské trhy s našimi ZenFony a v budoucnu také s internetem věcí.

Diskuze ke článku
Petr
Velmi inteligentní člověk, jde vidět ze nepodleha hysterii a drzi trend.
Lukáš Chalupa
Desktopy se drží díky hernímu průmyslu,laptopy které jsou dražší,jsou stejně na prd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze