Tržby z letadlového roamingu porostou ke 3 miliardám dolarů v roce 2020

2

Využívání mobilních telefonů bude v nejbližších letech stoupat. To asi není žádným tajemstvím a dokazuje to také nová zpráva tvrdící, že jen například tržby z roamingu na palubě letadla by se měly do roku 2020 dostat na 3 miliardy dolarů.

Roaming

Novou zprávu hledíc do nejbližších let přinesla agentura Juniper Research. Ta uvádí, že celosvětové tržby operátorů z roamingu na palubách letadel dosáhnou v roce 3 miliard dolarů. Navzdory tomu, jak závratně toto číslo působí, půjde pouze 5% podíl z příjmů z celého roamingu. Za nárůstem má dle Juniper Research stát především zvýšený zájem uživatelů o mobilní data i v letadlech. Ten jde naopak ruku v ruce s lepšícím se pokrytím a především zvyšující se dostupností rychlých sítí LTE.

Za rostoucími příjmy musí stát samozřejmě i nárůst počtu uživatelů této služby. Ten se ve velkém měřítku děje již nyní, což dokazují statistiky operátora AeroMobile, kterým je jedním z těch, kteří pokrytí v letadlech zajišťují. V prvním pololetí roku 2015 došlo k 56% nárůstu uživatelů ve srovnání se stejným obdobím v roce 2014.

Roaming

Naopak tu ale máme i možné překážky, které rozvoj roamingu na palubách letadel mohou brzdit. Juniper Research totiž uvedl, že zatímco trendy klasického a letadlového roamingu jsou poměrně shodné, výrazně se liší ceny. Dle očekávání si za využívání mobilních služeb v letadle hodně zaplatíte. Ve zprávě se uvádí, že novozélandský Vodafone si za minutu hovoru účtuje 2,3 dolaru (přibližně 57 Kč). Tentýž operátor si pak řekne o 13 dolarů (325 Kč) za 1 MB dat. Britský Vodafone si za minutu hovoru účtuje 3 dolary (75 Kč) a u dat má dvojí taxu. Do limitu 5 MB zaplatí zákazníci za každý 1 MB 5 dolarů (125 Kč). Následně se již účtuje 27 dolarů (670 Kč) za každých 5 MB. U poměrně vysokých cen je však nutné zmínit, že se vše děje skrze satelity a ve výsledných cenách jsou za toto spojení nemalé poplatky.

Níže se ještě podíváme, že co se týče cen letadlového roamingu, jsou takřka shodné po celém světě. I česká operátorská trojice si za minutu odchozího hovoru účtuje v průměru více než 60 Kč a poslání jedné SMS zprávy vyjde okolo 14 Kč. Například u O2 se vám tak vyplatí více využívat MMS zprávy. Ceny za 1 MB dat jsou také podobné a pohybují se spíše nad 300 Kč za 1 MB. U všech našich operátorů však platí, že je k dispozici pouze 2G síť.

Odchozí volání (minuta) Příchozí volání (minuta) SMS MMS Internet (1 MB)
O2 66,55 Kč 54,45 Kč 12,10 Kč 9,58 Kč 300 Kč
T-Mobile 69 Kč 49 Kč 14,60 Kč 17,85 Kč 360 Kč
Vodafone 61,01 Kč 35,59 Kč 14,52 Kč 11,50 Kč 302,50 Kč

Zdroje: juniperresearch.com

Diskuze ke článku
Míša
Když vidím ceny a potažmo nabídku LTE: Myslím si, že brzy nastane nový druh ohrožení, zákazník si otevře video přes stream a následně přijde sms o naúčtované částce. V té chvíli pro letecký druh přepravy začne peklo, když se bude onen pasažér snažit všemi prostředky, aby již jeho éro nikdy nepřistálo.
Lukees
Jakoby člověk nevydržel chvíli bez toho telefonu v pazourech!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze