Mobvoi TicWatch GTX
recenze

Mobvoi TicWatch GTX

Skvělý parťák na sportování

Už dlouho hledáte chytré hodinky, které budou vaším asistentem, ale i sportovním trenérem? Zároveň ale nechcete utratit tisíce korun? Tak to jste na správné adrese. Mobvoi TicWatch GTX jsou unisex hodinky, které vás zaujmou na první pohled, navíc příliš nestojí.

Chytré hodinky Mobvoi TicWatch GTX se pro mě po čas testování staly neodmyslitelným parťákem při cvičení a zároveň mým asistentem během každého dne. Můžete si vybrat z několika druhů cvičení, při kterém vám hodinky měří spálené kalorie. TicWatch ale nezahálí, i když zrovna necvičíte. Měří vám tepovou frekvenci, počet kroků za den nebo délku spánku. Díky těmto hodinkám také už nemusíte každou chvíli kontrolovat telefon, upozorní i na notifikace. Najdou se však i ústupky, které mohou odradit. Vše prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Mobvoi TicWatch GTX

Kompletní specifikace
Konstrukce48,7 × 48,7 × 11 mm, 58 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: motýlová spona
DisplejTFT IPS, 1,28" (240 × 240 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 16 MB, paměťové karty: ?
Akumulátor200 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostčervenec 2020, 1 999 Kč

Obsah balení: všechno pohromadě

V černé krabičce z tvrdého papíru najdeme hodinky se silikonovým řemínkem, který si případně můžete po zakoupení jiného vyměnit, dobíjecí kabel, jenž má dva pozlacené piny, a český i cizojazyčný návod. Český návod je psaný malým písmem, ale alespoň tu nějaký je.

Konstrukční zpracování: nejen pro pány

Na testování jsem dostala Mobvoi TicWatch GTX Black, což samo o sobě napoví o barevném provedení. Hodinky jsou celé černé. Prodejci uvádí, že jsou určené pro pány, tomu nasvědčuje i velký kovový kulatý ciferník. Proč by ale žena nemohla nosit větší černé hodinky? Zařadila bych je mezi unisex příslušenství, pokud se vám tedy líbí větší hodinky. Rámeček je zdobený vyrytými ukazateli minut, což je příjemný detail.

Na zadní plastové straně nalezneme dva zlaté piny pro nabíjení a senzory. Ty jemně vystupují, přesto při zapnutí hodinek na zápěstí nebyly cítit. Se snímáním všech hodnot si poradily na výbornou.

Pokud se chystáte, stejně jako já, hodinky nosit denně, musíte si v případě TicWatch GTX zvyknout na jejich hmotnost 58 gramů. Samozřejmě, že se u chytrých hodinek s vyšší hmotností musí počítat, ale 58 gramů už je trochu moc. To je ale jediná výtka ke komfortu nošení. Silikonový pásek hodinky dobře drží a při sportu je nemusíte neustále kontrolovat nebo rovnat. Také si dobře poradí s potem a vlhkostí, je také bez problémů omyvatelný. Nemusíte se se smartwatch bát ani plavat, jsou odolné vůči vodě a prachu dle certifikace IP68.

Jsou odolné vůči vodě a prachu dle certifikace IP68.

Pokud by se vám přeci jen silikonový řemínek nelíbil, můžete si koupit jiný a jednoduše ho vyměnit. Díky malé zatahovací pružince je výměna velmi jednoduchá a zvládnete ji svépomocí.

Líbilo se nám
  • při sportu skvěle drží na ruce
  • možná výměna pásků
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost

Displej: stačí zvednout zápěstí

TicWatch GTX mají 1,28palcový displej s rozlišením 240 × 240 pixelů, rozlišení tedy není nejvyšší a je to trochu znát. Díky funkci „Tilt-to-Wake“ stačí zvednout zápěstí a displej se hned rozsvítí. Na hodinkách si můžete také nastavit jas podle potřeby. Samozřejmostí je pak nastavení vlastního pozadí. Čitelnost displeje na denním světle je slušná, vzhledem k cenovce se jedná o lehký nadprůměr.

TicWatch GTX
Líbilo se nám
  • velikost displeje
  • funkce Tilt-to-wake
Nelíbilo se nám
  • jas na displeji lze nastavit pouze ručně

Systém a výkon: se vším pomůže mobilní aplikace

Chytré hodinky se s telefonem spárují skrze Bluetooth 5.0. Stačí si nainstalovat aplikaci Mobvoi a po spárování vám aplikace ukáže, jak s hodinkami zacházet, což je praktické. V aplikaci si můžete nastavit vlastní design displeje i budík. Pokud chcete, lze v aplikaci nastavit, aby vám TicWatch GTX připomínaly, že dlouho sedíte a měli byste se protáhnout. Aplikace je dostupná pro iOS i a Android.

TicWatch GTX kromě dotykového displeje ovládáte i postranními tlačítky. Ta jsou dvě, kliknutím na vrchní tlačítko se dostanete do menu. Spodním tlačítkem míříte na výběr sportovních aktivit. Pokud na displeji swipnete dolů, dostanete se do rychlého nastavení vibrací, nočního režimu nebo režimu nízké spotřeby baterie. Swipnutím nahoru se vám zobrazí příchozí notifikace z propojeného zařízení, na které však nelze reagovat. Hodinkám chybí reproduktor i mikrofon, takže si skrze ně nezavoláte.

Stáhnout Mobvoi

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Aplikace Mobvoi vám zapisuje počet nachozených kroků (i v kilometrech) a spálených kalorií. Velké plus mají hodinky za měření spánku. Po probuzení vám řeknou, jaký byl váš hluboký a lehký spánek.

TicWatch GTX

Další funkcí hodinek je Find my phone, která vám pomůže najít váš telefon, když zrovna nevíte, kde je. Také skrze hodinky můžete ovládat zapnutou hudbu v telefonu (vlastní paměť pro uložení hudby hodinky nemají). Bohužel už vám ale nepřipomenou události zaznamenané ve vašem kalendáři nebo vám neřeknou, jaké vás čeká počasí.

Líbilo se nám
  • rychlé spárování
  • jednoduché ovládání
  • monitor spánku
  • výběr z mnoha variant ciferníků a možnost vybrat si i z vlastních fotek
Nelíbilo se nám
  • aplikace je pouze v angličtině
  • prostřednictvím hodinek se nedá odpovídat na zprávy
  • nechodí notifikace z kalendáře

Výdrž baterie: potěší vás

Výrobce uvádí výdrž až 10 dnů. Myslela jsem si, že je to nemožné, zvláště s přihlédnutím na cenu. Hodinky se mají před prvním nasazením nechat nabít. Doba nabíjení byla přibližně 2 hodiny. Poté jsem hodinky nasadila a nosila je 8 dní. Sundávala jsem si je jen na sprchování, protože mi hodinky při koupeli vadí. Po těchto 8 dní jsem si na hodinkách nastavovala budíky, upozornění na neaktivitu a čtyřikrát jsem cvičila.

Po týdnu nošení nebyla baterie ani v půlce.

Po celém týdnu stav baterie nebyl ani v půlce. Byla jsem tím vážně ohromena. I když mají hodinky jen 200mAh baterii, ještě jsem se nesetkala s chytrými hodinkami, které by měly takovou výdrž. Pochopitelně je to vykoupeno proprietárním systémem, podobně jako třeba u hodinek od Huawei.

Líbilo se nám
  • velmi dlouhá výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: nenechají vás chvíli sedět

Díky funkci Sedentary reminder si v aplikaci můžete nastavit, aby vám hodinky připomínaly, že už dlouho sedíte a měli byste se protáhnout. Můžete si nastavit po jak dlouhých časových rozestupech připomínku chcete a v jakou denní dobu ji chcete.

TicWatch GTX

Díky 14 různým režimům cvičení si každý sportovní nadšenec vybere to své. Mezi oblíbené patří běh, jízda na kole, plavání, fotbal nebo jóga. Zatímco vy cvičíte, hodinky vám počítají spálené kalorie, srdeční tep a samozřejmě čas strávený cvičením. Vše se pak zaznamená do již zmíněné aplikace, kde se na výsledky můžete kdykoli podívat a srovnat je třeba za celý měsíc. Pokud se s TicWatch GTX rozhodnete běhat, aplikace vám pak ale bohužel neřekne, kudy jste běželi – hodinky nemají GPS.

Líbilo se nám
  • upozorní na neaktivitu
  • výběr ze 14 režimů cvičení
Nelíbilo se nám
  • nemají GPS

Zhodnocení: rozumná volba

TicWatch GTX jsou vcelku nenápadné chytré hodinky, kulatým ciferníkem se přibližují designem klasickým hodinkám. A to se nám líbí. Mobvoi TicWatch GTX budou ideálním parťákem pro každého, kdo hledá chytré hodinky za velmi přijatelnou cenu, přitom oželí vyřizování telefonních hovorů, instalaci nových aplikací nebo pokročilejší senzory. Za necelé 2 tisíce korun však nabídnou několik režimů cvičení, monitor spánku i upozornění na notifikace z mobilního telefonu.

mobvoi-ticwatch-gtx
Klady
  • monitor spánku
  • funkce Tilt-to-wake
  • výdrž baterie
Zápory
  • vyšší hmotnost
  • chybějící GPS
Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Naposledy upraveno: 15. 2. 2021 11:05
Takové nemastné neslané. Chybí gps, měření okysličení krve,pouze tft displej. Jediná výdrž stojí za povšimnutí. Huawei, Amazfit, Xiaomi nabízí zajímavější hodinky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze