Total Commander pro Android: nový král souborových manažerů?

7

Nepostradatelnou aplikací na počítačích, telefonech a tabletech je souborový manažer. Většina operačních systémů má takovou aplikaci už v základu v systému, ale její možnosti a funkce bývají omezené. Dnes si představíme legendární manažer Total Commander, který se dočkal nově portace na OS Android. Určitě se vám bude líbit.

Total Commander je na počítačích s OS Windows už legendou, jeho vývoj započal v roce 1992, tento rok tedy slaví dvacetileté výročí. Původně se jmenoval Windows Commander, ale kvůli sporu o ochrannou známku „Windows“ se roku 2002 přejmenoval na Total Commander.

Jak už jsme vás v nedávné aktualitě informovali, autor Christian Ghisler dokončil zhruba po jednom roce vývoje verzi Total Commanderu pro Android. Verze pro Android je ke stažení zcela zdarma, nezobrazuje ani žádnou reklamu. Je otázkou, zdali tomu tak bude i do budoucna. Jen pro srovnání, verze pro Windows stojí 44 dolarů.

Vzhledem je Total Commander podobný verzi pro Windows. Zachoval si jednu ze svých největších výhod, kterou je možnost zobrazit najednou dva panely, mezi kterými pak lze jednoduše kopírovat či přesouvat soubory a adresáře. Tento režim zobrazení je dostupný jen v režimu na šířku a musíte mít telefon / tablet s nějakým vyšším rozlišením, jinak z obou panelů vidíte jen nepoužitelně úzkou nudli. Velikost panelů není v poměru 50:50, ten aktivní se automaticky roztáhne o něco více.

V režimu na výšku se zobrazuje panel jeden, ale virtuálně jsou tam pořád dva, přepínáte se mezi nimi šipkami na krajích displeje.

Ze souborových operací umí Total Commander téměř vše, co budete potřebovat, z těch nejdůležitějších bych zmínil kopírování a přesouvání adresářů (včetně podadresářů) a souborů, vytváření adresářů, mazání, práce s komprimovanými soubory (komprimace + dekomprimace ZIP a RAR), změna atributů a oprávnění, výběr více souborů, jejich posílání přes Bluetooth, historie procházení souborového systému, záložky s oblíbenými adresáři a podobně.

Ze své desktopová verze si převzal i podporu pluginů, zatím jsou na Play Store dostupné 3 – FTP klient, WebDAV klient (pro pohodlnou administraci souborů na webovém serveru) a LAN plugin pro přístup k počítačům a souborům v počítačové síti.

Mimo práce se soubory a adresáři umí Total Commander zobrazit i seznam nainstalovaných aplikací, s možností jejich spuštění či rychlé odinstalace.

Stejně jako desktopová verze, i verze pro Android obsahuje integrovaný editor textových souborů, čeština mu nedělá problémy.

Aplikace je kompletně lokalizovaná do češtiny, v nastavení si můžete vybrat celou řadu jiných jazyků, nechybí ani slovenština. Mimo jazyků si v nastavení můžete například upravovat písma a barvy, interní asociace, možnosti zobrazení složek, souborů, náhledů a panelů. Máte-li telefon / tablet rootnutý, máte možnost pracovat se všemi složkami a soubory jako uživatel root.

Total Commander pro Android funguje na telefonech a tabletech s verzí Androidu 1.5 a vyšší, instalační soubor má 1,3 MB. Stáhnete ho zdarma v Play Obchodu. My jsme ho otestovali na tabletu Asus Transformer Eee Pad TF-101.

Jaký souborový manažer ve svém telefonu nebo tabletu aktuálně používáte? Bude Total Commander jeho náhradou? Co se vám na něm líbí a nelíbí?

Hodnocení: 9/10

Diskuze ke článku
Hadas
Super...!! Na Symbianu používám X-Plore a pošlu z něj jakýkoliv soubor přes BT atp. Jelikož Nokia už jako nástupce mojí E66 nehrozí, tak jsem rád, že bude na Androidu i tahle aplikace.
Detailista
Dovolím si opravit dvě chyby - jednak je TC pro android dostupný už nejméně rok ze stránek www.ghisler.com a druhak přepínání panelů v režimu portrait je mnohem pohodlnější jejich přetažením, šipky jsou dost nepraktické. Plus bych doplnil jednu dost podstatnou informaci pro nás hračičky, tj. že v TC lze nastavit použití rootu všude, takže je pro rýpání se v systému jak dělaný. :)
zababa
Ahoj mám dotaz. Nepřišel jsem jak se dá v TK poslat celá složka (např. s několika mp3 soubory) přes Bluetooth.
roman
Ahoj.mam dotaz.v TC v ex.pameti nemůžu mazat soubory ani me osob.v paměti tel.vse ok.v ex paměti vytvořím soubor ale už ho ne smažu. Poradi nekdo ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze