TOP 5 hlavních rozdílů mezi Galaxy A54 a Galaxy A34, které by vám neměly uniknout

TOP 5 hlavních rozdílů mezi Galaxy A54 a Galaxy A34, které by vám neměly uniknout
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Čím se od sebe kromě ceny novinky řady Galaxy A odlišují?
  • Rozdíly najdeme ve fotovýbavě, zpracování i konektivitě

S příchodem dvojice nových zástupců řady Galaxy A vyvstává také obligátní otázka, které hlavní rozdíly mezi těmito modely najdeme. V tomto článku se na zaměříme a přehledně vypíšeme, pro další informace si neváhejte přečíst ani naše podrobné představení Galaxy A54 a Galaxy A34.

Displej: jiná uhlopříčka, stejný jas i frekvence

Jedním z hlavních rozdílů je nepochybně uhlopříčka displeje, která činí v případě Galaxy A34 6,6", zatímco Galaxy A54 láká na 6,4" obrazovku, s čímž se pojí také rozdílné rozměry smartphonů. Kromě uhlopříčky a typu výřezu či moderně řečeno „průstřelu“ v případě Galaxy A54 jsou však panely stejné.

V obou případech je uživatelům k dispozici Full HD+ rozlišení, optická čtečka otisků prstů, ale i maximální jas ve výši 1 000 nitů či mezigeneračně nižší emitace modrého světla. Novinkou, kterou najdeme u obou modelů, je také adaptivní obnovovací frekvence, která se umí sama měnit mezi 60 a 120 Hz.

Procesor a konektivita: Wi-Fi 6 a eSIM

Podstatným rozdílem je rovněž použitý procesor, kterým je u Galaxy A34 6nm Dimensity 1080 v kombinaci s 6 až 8 GB RAM, v případě Galaxy A54 pak 5nm Exynos 1380 výhradně s 8 GB RAM. Velikost úložiště lze v obou případech volit mezi 128 až 256 GB, přičemž neschází ani podpora až 1TB microSD karty.

Pokud však prahnete po nejmodernější konektivitě, sáhněte raději po Galaxy A54, který podporuje Wi-Fi 6 a nechybí mu ani praktická eSIM, čímž lze zároveň využívat dvě SIM i microSD kartu.

Materiál zad: leskl či mat, plast či sklo?

Ať už uvažujete o nákupu Galaxy A54 či A34, můžete se spolehnout na odolnost dle IP67, což znamená možnost ponoření zařízení pod hladinu do hloubku až 1 metru po dobu max. 30 minut.

Samsung Galaxy A54

Z hlediska prémiovosti zpracování je však nutné počítat s tím, že zatímco Galaxy A34 má matná plastová záda, Galaxy A54 využívá o něco hodnotnější záda skleněná (Gorilla Glass 5) s lesklou povrchovou úpravou. Rámečky telefonů jsou v obou případech plastové, ačkoliv se jedná o vcelku povedenou imitaci kovu v matném provedení.

Fotovýbava: rozdíly v rozlišení i velikosti snímačů

Oblast, kde se od sebe telefony liší, je také fotovýbava, která je logicky o něco lepší u Galaxy A54. Má větší hlavní snímač (1/1,56"), ale také vyšší rozlišení ultraširokoúhlého objektivu (12 Mpx) i primárního snímače (50 Mpx). Galaxy A34 namísto toho využívá 48Mpx hlavní snímač a 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv. Selfie kamerka (32 Mpx) i makro senzor (5 Mpx) je však u obou telefonů stejná, podobně jako OIS s rozsahem 1,5 stupně (OIS je dostupná pouze u primárního fotoaparátu).

Cena a startovní akce

Je jasné, že se smartphony liší pořizovací cenou, kterou však může do značné míry ovlivnit startovní akce související s Galaxy A54. Pokud tak uvažujete o nákupu nového mobilu Galaxy A v cenové relaci okolo 10 tisíc korun, doporučovali bychom přinejmenším zvážit startovní akci (platnou od 15. až do 31. března 2023), v rámci které lze získat zdarma povedená sluchátka Galaxy Buds2 (bílé barvy). Galaxy A54 se tak může se zohledněním akce stát stejně drahým či možná i levnějším než Galaxy A34.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze