Samsung Galaxy A34
recenze

Samsung Galaxy A34

Schopnější než kdykoliv dřív
12

Ve střední třídě je Samsung v posledních letech velice silný. Produkuje telefony s vyváženou výbavou, na kterou se mohou spolehnout i náročnější uživatelé. Důkazem je i letošní novinka Galaxy A34, které nechybí fotoaparát s optickou stabilizací obrazu, zvýšená odolnost či příslib opravdu dlouhé softwarové podpory.

Hitem střední třídy u Samsungu bývají modely Galaxy A5x, avšak stranou zájmu by rozhodně neměly zůstat ani kousky nacházející se o pomyslné patro níže. Aktuální novinkou je Samsung Galaxy A34, který se může pyšnit solidním procesorem, velkým 6,6" AMOLED displejem se 120 Hz i zvýšenou odolností proti vodě a prachu. Základní cena sice letos činí takřka 9,5 tisíc korun, avšak můžete si připlatit a získat třeba i variantu s 256GB úložištěm. Je novinka jasnou volbou mezi telefony do 10 tisíc korun, nebo je letos konkurence přeci jen lepší?

Samsung Galaxy A34 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A34 256+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce161,3 × 78,1 × 8,2 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper AMOLED, 6,6" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek Dimensity 1080,
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2023, 10 999 Kč

Obsah balení: jen lehký závan ekologie

Rozbalení Galaxy A34 odhalilo, že se v krabičce klasicky nachází USB-C/USB-C kabel (bílé barvy), nástroj pro vytažení slotu na SIM, papírové příručky a také samotný telefon. Ten je však na rozdíl od vlajkové série zabalen do klasické plastové fólie, což už příliš ekologicky nepůsobí, nejeden uživatel tak Samsung prokleje za to, že zcela chybí nabíječka či praktické ochranné pouzdro.

Samsung Galaxy A34
Nelíbilo se nám
  • plastová fólie telefonu kazí dojem z ekologického přístupu společnosti

Konstrukční zpracování: letos větší a pohledem lacinější

Na test nám mobil dorazil v líbivém limetkovém kabátě, který mu rozhodně sluší a dodává moderní háv. Mezigeneračně se telefon zvětšil, zejména do šířky, což se již poměrně negativně podepsalo na ergonomii držení. Telefon je dost velký a široký, což znamená, že v menších dlaních nezískáte jistý úchop. Nezachraňují to ani oblé plastové boky.

U materiálů a celkového zpracování telefonu můžeme chvilku setrvat. Jak už jsme řekli, boky jsou plastové, stejně jako záda. Sklo najdeme jen na čelní straně, což ale není nijak překvapující. Co mě osobně trochu zklamalo, bylo právě zpracování zadní strany. Tenký plast se totiž prohýbá směrem dovnitř telefonu. Jde sice jen o malý kousíček a prozatím se neozývají žádné nelibé zvuky, nicméně nepůsobí to vůbec dobře a na tomto Samsung mohl rozhodně zapracovat. Co se naopak bude líbit, je spíše matný povrch zad.

Samsung Galaxy A34

S narůstajícími rozměry mohl Samsung alespoň o kousek směrem dolů posunout tlačítka na boku. Aktuálně jsou výše, než by bylo ideální. Nejde však o něco, na co by si nešlo po čase zvyknout. Důležité je zmínit, že telefon plní certifikaci IP67, což znamená, že je odolný proti prachu a vodě.

Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost IP67
  • líbivý vzhled

Displej: samá vylepšení

Větší rozměry novinky jdou na vrub většímu displeji, který vyrostl z 6,4" na 6,6". Nadále jde o Super AMOLED panel s Full HD+ rozlišením, avšak nově se 120Hz obnovovací frekvencí. Při pohledu sice zamrzí lehce větší rámečky, ale nad tím lze ve střední třídě ještě přimhouřit oči. Podání barev displeje je krásně syté, černá působivá a čitelnost vynikající. Do hry totiž vstoupil i vyšší maximální jas až 1 000 nitů. Ochrana displeje je svěřena sklíčku Gorilla Glass 5 a vůbec poprvé můžete v této řadě využívat funkci Always-On a mít neustále na očích hodiny, datum a další notifikace.

Samsung Galaxy A34

Stěžovat si nelze na fungování optické čtečky otisků prstů, která má bílé podsvícení i vcelku rozumné umístění, což znamená, že není v těsné blízkosti spodního rámečku.

Líbilo se nám
  • 120Hz Super AMOLED
  • vyšší maximální jas
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • mezigeneračně mírně širší rámečky

Zvuk: stereo se hodí

Nasazeny jsou dva reproduktory, jeden nad displejem a druhý na spodní hraně, ale ten nad displejem hraje poměrně tiše. V tomto ohledu tedy zvuk tolik nenadchne. Pokud si telefon prohlédneme kolem dokola, skončí pátrání po 3,5mm jacku nezdarem.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: letos MediaTek

Samsung tak trochu nejistě koketuje s různými procesory. V Galaxy A34 dostal prostor nakonec Dimensity 1080 od MediaTeku, který sice nepatří k tomu nejmodernějšímu, ale na druhou stranu je dostatečně výkonný. Spjat je s 6/8GB RAM, mimochodem v našem případě s tou větší. Dvě verze existují i v případě interní paměti, a to 128 GB a 256 GB, větší je mimochodem k dispozici pro tuto řadu u nás vůbec prvně. Po prvním zapnutí pro vás bude zbývat přibližně 228 GB volného místa.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • podporuje paměťové karty

Výdrž baterie: klasika

Možná jste již čekali, že Samsung konečně trochu přišlápne plyn v případě dobíjení baterie s kapacitou 5 000 mAh, jenže bohužel. Vrcholem je 25 W, avšak v balení žádná nabíječka není. Že doma žádnou nemáte, případně jen pomalou? Samsungu to je jedno, jeho politika velí k tomu, abyste si výkonnou nabíječku případně dokoupili zvlášť. Bezdrátové nabíjení chybí, avšak to telefonu střední třídy vyloženě vyčítat nelze. Na každý pád se výdrž bezpečně pohybuje kolem 1,5 dne, přičemž dostat se k nabíjení obden není nereálné.

Samsung Galaxy A34
Líbilo se nám
  • solidní výdrž
Nelíbilo se nám
  • delší doba nabíjení
  • chybí nabíječka v balení

Konektivita: na vše připraven

Konektivita nepředstavuje žádný problém, telefon je totiž vybaven NFC pro bezkontaktní platby, Bluetooth 5.1 i navigačními systémy GPS, GLONASS, BDS či Galileo. K dispozici je také Wi-Fi s podporou pásem 2,4 i 5 GHz. Samozřejmostí je také 5G u všech českých operátorů. Telefon podporuje také práci se dvěma nanoSIM, avšak jde o hybridní slot. V praxi tak při použití dvou SIM karet už do telefonu nedáte paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: letos už jen ve třech

Meziročně zmizel jeden fotoaparát na zadní straně, nově jsou zde tak tři objektivy. Ztrátu však netřeba oplakávat, zmizel portrétní objektiv, jehož schopnosti hravě nahradí software telefonu. Zbývající snímače však zůstaly zachovány a lze říci, že to je rozhodně dobře. Hlavní snímač disponuje velmi solidními 48 megapixely a navrch přidává optickou stabilizaci obrazu. Ano, nejde o zcela ojedinělou funkci v této kategorii, ale rozhodně nejde o pravidlo. Samsung tak dává jasně najevo, že mu o kvalitu fotografií rozhodně jde. Však se můžete přesvědčit sami na ukázkových snímcích. Galaxy A34 si po vzoru ostatních Samsungů potrpí na syté a kontrastní barvy, které jsou přeci výraznější, než jaké je uvidíte na vlastní oči, avšak nejde o nic rušivého. Dostatečná je také ostrost, byť u nočních snímků by situace s ohledem na přítomnost stabilizace mohla být lepší.

Samsung Galaxy A34

Druhým fotoaparátem do party je ultraširokoúhlý objektiv s průměrným 8megapixelovým rozlišením. U těchto snímků je v okrajích patrná nejen deformace obrazu, ale i pokulhávající kvalita ostrosti. Ultraširokoúhlý objektiv má své využití skutečně jen za dostatku světla, ideálně tedy přes den. V noci jsou snímky výrazně zašumělé, v krajním případě bohužel rozmazané. Výčet fotoaparátů zakončuje 5megapixelový makro objektiv.

Ukázkové fotografie

Videa lze natáčet maximálně ve 4K při 30 FPS s možností aktivace režimu Super stabilní (v takovém případě však jen ve Full HD a 30 FPS).

Zbývá doplnit, že čelní kamerka s 13 megapixely zvládne pořídit rychle a kvalitně žádané selfíčko.

Samsung Galaxy A34
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • dostatečně kvalitní hlavní snímač s OIS
  • povedený ultraširokoúhlý snímač
  • 5Mpx makro kamerka

Software: jako ti nejlepší

Prostředím je osvědčený Android s nadstavbou One UI 5.1 od Samsungu. Optimalizace se povedla na jedničku a oceníte nejen přehlednost, ale i snadné ovládání jednou rukou, kupříkladu v nastavení. Telefon se nijak neseká a vše funguje tak, jak bychom očekávali. V současné době se telefon spoléhá na nejnovější Android 13 s únorovými bezpečnostními záplatami, přičemž aktualizace by měly chodit opravdu dlouho. Konkrétně mobil čeká 5 let bezpečnostních záplat a 4 roky aktualizací Androidu. V praxi tak telefon dostane i Android 17.

Líbilo se nám
  • perfektní optimalizace
  • příslib dlouhé SW podpory

Zhodnocení

Ve střední třídě Samsung dominoval loni a dominovat bude i letos, není o tom sebemenších pochyb, a to navzdory tomu, že příliš novinek nepřinesl. Jenže nijak speciálně se nesnaží ani konkurence a situace se příliš měnit ani nemůže. Samsung Galaxy A34 sice trochu zbytečně narostl, ale přinesl i vítané změny. Například má lepší displej s funkcí Always-On, může mít až 256GB úložiště a těží z prémiové softwarové podpory jako řada Galaxy S. Vytknout lze mobilu jen máloco. Ano, je zde jen pomalejší nabíjení, výrobce nepřibalil nabíječku a zadní kryt se lehce prohýbá, ale i přes tyto ústupky před sebou máme mobil, který bude dělat radosti opravdu širokému spektru uživatelů.

Konkurence

Nemůžeme nezmínit Samsung Galaxy A33, tedy loňského předchůdce, který je o 1 500 Kč levnější, přesto nabízí takřka totéž. Pokud oželíte Always-On displej a 256GB paměť, můžete ušetřit a mít nadále skvěle vybavený telefon. Zmínit je však nutné o něco kratší softwarovou podporu.

Samsung Galaxy A33 5G

Rozměry159,7 × 74 × 8,1 mm, 186 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Zmínku si zaslouží také Motorola Edge 30 Neo, která stojí v podstatě stejně, ale dokáže přihodit navíc bezdrátové nabíjení. Na druhou stranu ale chybí vyšší odolnost a smířit se musíte se slabší baterií.

Motorola Edge 30 Neo

Rozměry152,9 × 71,2 × 7,8 mm, 155 g
DisplejPOLED, 6,28" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 695,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB
Akumulátor4 020 mAh

Pokud prahnete spíše po větším stylu a rychlém nabíjení, možná vás osloví Honor 70. Má mírně zakřivený displej, 66W drátové nabíjení, výkonný procesor i kvalitní hlavní fotoaparát. Zamrzet vás může absence odolnosti či slabší softwarová podpora.

Honor 70 128GB

Rozměry161,4 × 73,3 × 7,9 mm, 178 g
DisplejOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát54 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G+, 1×2,5 GHz + 3×2,2 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 800 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

samsung-galaxy-a34
Klady
  • kvalitní displej s Always-On
  • solidní výdrž
  • dobře fungující prostředí
  • dlouhá softwarová podpora
  • zvýšená odolnost
  • kvalitní hlavní foťák s OIS
Zápory
  • pomalejší nabíjení
  • prohýbající se zadní kryt
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 16. 4. 2023 10:04
mezigeneračně mírně širší rámečky? To asi ne, A34 je má právě o kousek menší než A33.. 84,9StB ratio u A34 vs 83,7StB Ratio.
Jinak A34 je co do optimalizace a výkonu lepší než A54.. Takže kdo bude chtít 34 litovat nebude že si nepřiplatil za A54..
Pc Wifi
Pc Wifi
postradam v konkurenci A52s 5G, ktery je k mani za 9 ve verzi 6/128GB. Za me stale nevidim moc duvod proc A54, nedejboze A53. Tohle se Samsungu proste nepovedlo. Stejne jako cenovka A34.
Jirka Vekra
Jirka Vekra
Zdravím, mám dotaz. Kdysi do těchto hybridních slotů existovala redukce, kdy se daly osadit obě simky a ještě paměťová karta. Můj dotaz, nevíte prosím, jestli by něco podobného šlo použít i u Galaxy A34? Vím, že A54 má již esim, což by mi vyřešilo můj problém, ale mně se fakt hodně líbí tento velký displej. Tak jen náhodou, jestli někdo neví, jestli by se toto nedalo použít u A34.
Děkuji a omlouvám se za dotaz tak trochu mimo :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze