Samsung Galaxy A54 s vlajkovou DNA oslní výbavou, povede se mu to i cenou?

První dojmy včetně videa
22
Samsung Galaxy A54 s vlajkovou DNA oslní výbavou, povede se mu to i cenou?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V útrobách najdeme 5nm procesor Exynos 1380 v kombinaci s 8 GB RAM
  • Výrobce garantuje 5letou softwarovou podporu, novinkou je i podpora eSIM a Wi-Fi 6
  • Vylepšen byl hlavní snímač, design vychází z vlajkové řady Galaxy S

Zatímco vlajková řada Galaxy S a ohebné „foldables“ lze považovat za technologickou výkladní skříň Samsungu, oblíbená řada A je pro jihokorejského výrobce velmi důležitá z hlediska objemu prodejů. Nyní na trh přichází smartphone Galaxy A54, který je v několika oblastech podobný letošním vlajkovým Galaxy S.

Samsung Galaxy A54 a A34 jsou prémiovější a lépe vybavené

Nižší, širší, stylovější

Rozpoznat Galaxy A54 od Galaxy A53 je snadné již na první pohled, neboť se novinka inspirovala u Galaxy S23 a sází na objektivy chráněné kovovými kroužky, které vystupují nad úroveň zad. Ta mají mimochodem ochranu v podobě Gorilla Glass 5 stejně jako displej a mají u všech barevných variant lesklou povrchovou úpravu.

Během používání pak rozhodně stojí za zmínku velmi hezky zpracované boky, které jsou letos v matném provedení a připomínají kov, ačkoliv se jedná pouze o plast, což je patrné také z absence anténních předělů. Mezigeneračně je rovněž Galaxy A54 o něco širší, na komfortu držení to však nijak neubírá, možná právě naopak. Mezi novinky, které nelze spatřit, ale měly by mít doslova citelný dopad, se řadí upravená haptická odezva. Ta má nově nabídnout rafinovanější vibrační odezvu podobnou té z prémiovějších smartphonů. Konkurenční výhodou Galaxy A54 bude bezpochyby i nadále odolnost dle IP67, která slibuje schopnost vydržet po dobu 30 minut v hloubce až 1 metru ve sladkovodní vodě.

Vyšší jas, adaptivní obnovovací frekvence a méně modrého světla

Kromě designu jsme se dočkali vylepšení také v oblasti displeje, který má 6,4", Full HD+ rozlišení a nově také o něco vyšší maximální jas až 1 000 nitů, díky čemuž by se měla ještě zlepšit čitelnost na ostrém slunci. Zároveň se však výrobci podařilo snížit škodlivé modré světlo z 12,5 % u předchozí generace na 6,5 %. Proměnou prošla i obnovovací frekvence, respektive to, jakým způsobem ji lze regulovat. U předchozího modelu platilo, že si uživatel musel vybrat mezi fixními hodnotami 60/120 Hz, nově se však displej zvládne adaptivně sám regulovat mezi 60 a 120 Hz a optimalizovat výdrž. Platí přitom, že se mění právě mezi těmito dvěma hodnotami, žádný mezistupeň (například 90 Hz) nevyužívá.

Společně s displejem stojí za zmínku i hlasité reproduktory, které mají být nově kvalitnější a projevit by se to mělo zejména na výraznější (hlubší) basové složce.

OIS jako u Galaxy S23 a podpora eSIM

Fotovýbava se mezigeneračně proměnila hned na několika úrovních, z nichž tou nejvíc patrnou je absence hloubkového senzoru, který však umí v dnešní době zdatně nahradit software. Fotovýbava se tak konkrétně skládá z 50Mpx hlavního snímače, 12Mpx ultraširokoúhlého objektivu a 5Mpx makra. Na přední straně je pak 32Mpx selfie kamerka.

Výrazným vylepšením prošel hlavní snímač, který je nově větší (1/1,56"), jednotlivé pixely tak mají velikost 1 mikrometru, což by se mělo pozitivně projevit na kvalitě výsledných snímků. Stejnou velikost snímače (jedná se však o jiný senzor) mají mimochodem i základní modely Galaxy S23. Dalším prvkem je pak optická stabilizace, která má nově namísto 0,95 stupňů rozsah 1,5 stupně, opět stejně jako u Galaxy S23.

V rámci startovní akce lze získat sluchátka Galaxy Buds2.

Samsung Galaxy A54 se rovněž může pochlubit prvenstvím, neboť se jedná o první Galaxy A s podporou eSIM a také Wi-Fi 6. Do telefonu tak lze dostat dvě SIM karty (jednu fyzickou, druhou elektronickou) a zároveň i paměťovou kartu o max. velikosti 1 TB. O dostatek výkonu se pak postará 5nm čipset Exynos 1380, jenž má být především vysoce energeticky efektivní. V kombinaci s 5 000mAh baterií (s podporou 25W drátového nabíjení, nikoliv však bezdrátového) slibuje výrobce o 3 hodiny delší výdrž při přehrávání videí (celkem 21 hodin přehrávání). Za 30 minut nabíjení pak lze dosáhnout úrovně nabití na 50 %.

Samsung Galaxy A54

Novinka uspokojí zájemce i po straně softwarové podpory, neboť má přislíbeno 5 let bezpečnostních záplat a 4 roky velkých aktualizací systému. Uživatelé se tak dočkají až Androidu 17, neboť Galaxy A54 dorazí s Androidem 13 a nejnovější nadstavbou One UI.

Cena a bonus

Samsung Galaxy A54 bude na našem trhu dostupný v limetkové, fialové, grafitové a bílé verzi s cenou startující na 11 999 Kč či 489 eurech (8 + 128 GB), respektive 12 999 Kč či 539 eurech (8 + 256 GB). V rámci startovní akce lze v období od 15. do 31. března 2023 získat zdarma sluchátka Galaxy Buds2 v bílé barvě, o která si zákazníci zažádají přímo v aplikaci Samsung Members v telefonu. Na MP.cz lze novinku pořídit již za 178 Kč měsíčně, získat bonus ve výši 1 000 Kč i tříletou záruku.

Samsung Galaxy A54

Rozměry158,2 × 76,7 × 8,2 mm, 202 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1380,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Menší ale těžší a větší rámečky a zas ten nesmysl s poměrem stran 19,5:9, stejná kapacita aku, výkon na úrovni S778G, cena vyšší, o jeden fotočip méně (což nevadí) ale cena se tím nesnížila (vím že je to levné ten fotočip).

No můžu říct že A52s je stále nejlepší volba..
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
h/nanoreview.n/en/soc-compare/samsung-exynos-1380-vs-qualcomm-snapdragon-778g-5g

No defakto 2 roky starý čip je na úrovni letošního modelu A54..
Petr Paulika
Petr Paulika
Skvělé ještě podpora SD karty. Super.
Martin Vit
Martin Vit
Jeví se mi jako daleko lepší volba A53 5G, který se dají koupit úplně nové za 7-8tis. Telefon je to velice podobný, schopnostmi budou na tom úplně stejně a akorát ta 53 bude mít už "jen" 3 roky hlavních aktualizací, což je pořád dobré. Vidím malý progress u 54 řady, ale je docela nepatrný, zamrzí absence procesoru od Qualcommu.
Hezký den všem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze