MeeGo je pohřbeno, přivítejte Tizen

1

Věděli jsme to již nějakou dobu, ale nyní je to oficiální. Operační systém MeeGo je mrtev a na jeho místo nastoupí Tizen, projekt na bázi Linuxu, na němž se bude podílet celá řada významných společností. Že by svítalo na lepší časy?

Projekt Tizen byl oznámen včera organizací LiMo jakožto nová volně dostupná softwarová platforma. Abyste si ale nemysleli, že půjde o další jednoduchou frašku, vězte, že do projektu zasahují inženýři z Intelu a Samsungu. A aby toho nebylo málo, připojí se i další firmy v čele s Panasonic Mobile, ACCESS, NEC Casio, NTT DoCoMo, SK Telecom, Telefonica a Vodafone. Už máte zájem?

Možná si říkáte, jakou má čerstvý systém šanci na trhu veteránů, jež v současné době zastupují Android, iOS a WP. Šanci rozhodně má, a to hlavně proto, že se ubírá cestou HTML5, na kterém bude postavena většina základních aplikací, jako jsou zprávy, multimédia, připojení či fotoaparát. Tizen navíc bude podporovat širokou škálu platforem včetně smartphonů, tabletů, televizí, notebooků a dokonce i info-systémů ve vozech.

Menšího překvapvení jsme se včera dočkali od Nokie, která oznámila prodej svého jediného smartphonu na bázi MeeGo, Nokie N9, a jeho plnou podporu až do roku 2015. Je rozhodně škoda, že spolupráce finského výrobce a Intelu nevyšla tak, jak si firmy představovaly a technologický gigant se rozhodl přidat k více energickému společníkovi. I když, možná je to jen k lepšímu.

TIP! Nezapomeňte si přečíst naše první dojmy ze smartphonu Nokia N9.

Vydání prvních SDK nástrojů Tizenu se plánuje na úvodní čtvrtletí příštího roku, zatímco první přístroje dorazí někdy uprostřed roku. Více informací naleznete na oficiálních stránkách.

Zdroje: phonearena.com, mynokiablog.com, unwiredview.com, fonearena.com