Testujeme Vodafone Smart platinum 7: soupeří s nejlepšími

33

Na redakční test dorazila možná jedna z nejzajímavějších novinek letošního roku. Jde o vrcholný model od Vodafonu, který se chlubí opravdu velmi dobrou výbavou, jež výrobce zabalil do luxusního těla. Cena se přitom drží pod hranicí deseti tisíc korun a je dost možné, že před sebou máme budoucí bestseller.

Vodafone Smart platinum 7

Na úvod si ale nalijme čistého vína. Vodafone telefony nevyrábí. Otázkou tak je, kdo pro něj letošní špičkovou novinku připravil. Pátrání nám nezabere mnoho času, neboť jsme se s tímto modelem již setkali. Jde totiž o Alcatel Idol 4S. Z těla zmizely pouze loga výrobce a nahradila jej známá kapka Vodafonu. Paradoxní na všem je, že se oba modely dostanou na český trh takřka ve stejnou dobu, avšak pro verzi od Vodafonu hovoří cena pod deset tisíc korun. Alcatel bude dražší.

TIP! Recenze Vodafone Smart prime 7 – Levně a kvalitně podruhé

První dojem

Jelikož se nám líbil Alcatel Idol 4S, musíme kladně hodnotit i Vodafone Smart platinum 7. Designově jde totiž o skutečně zdařilý telefon kombinující skleněné plochy a kovový rám. Ten působí bytelným dojmem, avšak jeho zbroušené hrany jsou náchylné k rychlému poškrábání. Lesklé plochy pak sice skvěle vypadají, avšak pouze do doby, než telefon byť jen krátce vezmete do rukou. Otiskům prstům se jednoduše neubráníte.

Vodafone Smart platinum 7

Zaoblené boky přispívají k pohodlnému držení a nijak vysoká není ani hmotnost 155 gramů. Pochválit výrobce musím za zpracování tlačítek. Ta jsou nejen ideálně umístěna, ale jsou dostatečně velká a mají jistý stisk. Vhod přijde i nezvykle umístěné tlačítko na levém boku. Slouží k rychlému spuštění fotoaparátu dvojitým stisknutím i ze zamčeného stavu a současně následně i jako spoušť fotoaparátu, byť jen jednopolohová.

Čím si vás telefon získá je displej. AMOLED panel oslní perfektní černou i skvělou čitelností. Praktická je funkce ambientního displeje, kdy se displej černobíle rozsvítí, když vám dorazí zpráva, e-mail či jiná notifikace. Takto svítí zhruba čtyři vteřiny a pak opět pohasne. Vy ale máte dost času zkontrolovat, zda jde o něco důležitého. Pokud toto prošvihnete, je v záloze informační LED dioda. Tu však nelze nijak nastavit, jen vypnout a zapnout.

Vůbec poprvé se na telefonu s logem Vodafonu setkáváme se čtečkou otisků prstů, která je umístěna vcelku nenápadně na zadní straně. Dle očekávání pracuje rychle a spolehlivě. Po patřičném nastavení stačí i při uzamčeném telefonu pouze krátce přiložit prst a dojde k okamžitému odemčení.

Naprosto spokojeni jsme zatím s výkonem telefonu. Snapdragon 652 v kombinaci se 3 GB operační paměti je příděl, který dokáže uspokojit i velmi náročného uživatele. Například v benchmarku AnTuTu jsme dosáhli na více než 80 tisíc bodů a hravě se tak vyrovnali například Samsungu Galaxy S6. Potěší i velká 32GB paměť, ze které po prvním zapnutí zbývá 23,3 GB pro vaše data. Prostředí má pod palcem Android 6.0.1 v podobě blížící se Nexusům. Nachází se zde sice několik aplikací navíc (Můj Vodafone, Cardboard, Dropbox a další), ale všechny můžete odinstalovat.

Vůbec největším trumfem novinky by však mohl být zvukový výstup. Smart platinum 7 se chlubí dvěma čelními reproduktory, které nás velmi příjemně překvapily. Obdivuhodná je nejen nejvyšší možná hlasitost, při které stále nedochází ke zkreslení zvuku, ale i velmi slušný důraz na hloubky. V dané cenové kategorii najdete lépe hrající telefon jen těžko. Co víc, novinka od Vodafonu snese srovnání s těmi nejlepšími.

Fotoaparát

Hlavní fotoaparát dostal do vínku vysoké rozlišení 16 megapixelů. Prostředí aplikace je přehledné a pro rychlé fotografování je připraven plně automatický režim. Hodí se však i manuál, kde si nastavíte vyvážení bílé, hodnoty ISO či expozici. Výsledné snímky nejsou vůbec špatné. Potěší zejména barevná věrnost. Ostrost je spíše průměrná a klesá směrem k rohům. Navíc zde úřaduje i méně citlivý postprocessing a detaily již po přiblížení nevypadají moc hezky. S ubývajícím světlem se zvyšuje pravděpodobnost, že se vám „podaří“ pořídit rozmazaný snímek.

Vodafone Smart platinum 7 nadále testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Vodafone Smart platinum 7

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 75,7 × 7 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 652 MSM8976, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 9 977 Kč
Diskuze ke článku
technek
Má funkci rozsvícení displeje poklepáním? A které z tlačítek rozsvěcí displej? Na levém nebo pravém boku? Díky
Robo
Chci se zeptat jestli je dodávan telefon s JBL sluchátky a jesli má také funkci otočení telefonu že můžu volat opačně. Děkuji.
čtenář
Měl mít stejnou cenu jako Vodafone Smart ultra 6. MAXIM 5000 Kč .
Ondřej
Funguje bez omezení i se sim jiného operátora? Hlavně LTE.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze