#LumiaMegaTest: díl 6. – fotoaparát

30

Pro mnohé je to jedna z vůbec nejdůležitějších součástí smartphonu. Fotoaparát. Náš společný projekt s Microsoftem, ve kterém naši čtenáři a fanoušci hodnotí každý den vybrané aspekty smartphonů Lumia, pokračuje šestým dílem, který se zaměřuje právě na fotografické schopnosti jednotlivých Lumií. Jak v praxi fotí?

#LumiaMegaTest

Našim čtenářům a fanouškům mobilenet.cz a Microsoftu na sociálních sítích jsme rozdali celkem 7 telefonů Lumia s příslušenstvím, které po dobu 2 týdnů používají a hodnotí, jak si v jednotlivých disciplínách telefony vedou, co se jim líbí nebo co by případně na telefonech od Microsoftu nebo systému Windows Phone 8.1 změnili. Odhalíme tak, jak telefony používají samotní uživatelé. Každý den naleznete na mobilenet.cz krátké zhodnocení od každého testera a zároveň každý tester své dojmy a postřehy tweetuje s hashtagem #LumiaMegaTest. Více informací o projektu včetně Twitter feedu naleznete v tomto našem úvodním článku.

TIP: víte, že si můžete fotografie z telefonů prohlížet i v galerii katalogu mobilů?

6. díl – Fotoaparát

Šesté téma se týká jedné z nejdůležitějších součástí smarthponů. Fotoaparát ukazuje, že naše telefony se staly skutečně multifunkční a dokážou více či méně zastoupit mnoho jiných, dříve samostatných, zařízení. Jak jednotlivé Lumie fotí v různých podmínkách? Jak si vede základní model Lumia 530 i nejvyšší vlajková 930? To odhalí naši testeři.

Jan Vidim

#LumiaMegaTest

Camera nabízí velké množství nastavení od vyvážení bílé přes manuální ostření po rychlost závěrky. Pohyb po aplikaci je však pomalý, například přepnutí na přední fotoaparát je ukrytý až pod kontextovou nabídkou nebo zapínání fotoaplikací, které by si také zasloužilo vlastní tlačítko. U nových lepších modelů Nokie je možnost zapnutí si funkce živých obrázků, to znamená, že se pak v Lumii Cameře (ne v hlavní galerii) před obrázkem přehraje asi vteřinové video – hezká funkce . Kvalita snímků z předního fotoaparátu je sotva dostačující i na Snapchat, problém je totiž v rozlišení, které je velmi nízké a už při minimálním přiblížení je vidět rastr, na běžný Skype však postačí.

Microsoft dále nabízí velké množství foto aplikací, mimo aplikaci Panorama, jejíž funkce je jasná, stojí za zmínku Lumia Cinemagraph a Lumia Refocus. Druhá zmiňovaná vyfotí několik snímků rychle za sebou a pak lze zajímavě upravovat pohybující se objekty. Třetí zmiňovaná zaostří scénu na vícekrát a můžete si pak zvolit, co zaostřit a co ne. Dovoluje také "odbarvovat" fotografie. Lumia 830 určitě poslouží velmi dobře třeba na dovolené u moře, ale pokud požadujete velmi kvalitní fotografie, poohlédněte se někde jinde. Přední fotoaparát je na selfies nevhodný, ale pokud ho použijete jen na videohovory, nebude vám jeho (ne)kvalita vadit. Na druhou stranu jsou praktické široké možnosti nastavení při focení a velké zásoba fotoaplikací obecně ve Storu.

Jakub Smolík

#LumiaMegaTest

Za zhruba týden, jsem toho ze 730 vyfotil poměrně dost a mám skvělé porovnání s mojí dřívější N8 nebo s 920. Také Lumia 730 má značkovou optiku Carl Zeiss, což je mnohem důležitější než honba za pixely. Protože fotím rád nejen telefonem, nebudu 730 šetřit. Každopádně ihned po vybalení z krabice, si v nastavení změňte jako výchozí aplikaci pro focení Lumia Cameru, nebo budete ochuzeni o profesionální funkce v úžasně jednoduché formě. Já oceňuji hlavně vyvážení bílé a rychlost závěrky. Zkuste dát závěrku na 2 sekundy, vypněte blesk, držte telefon v klidu a vyfoťte v noci jedoucí auto, nebo mávejte před objektivem prskavkou, pak teprve uvidíte, co všechno jde s telefonem vyfotit. 6,7 Mpx je nejvyšší rozlišení hlavního fotoaparátu a většině uživatelů to bude dostačovat, na takové to domácí prohlížení. Rozlišení 6,7 Mpx dosáhnete tehdy, pokud zvolíte poměr stran 4:3 v případě defaultního nastavení, 16:9 bude rozlišení nižší. Rozlišení obou fotoaparátů při natáčení videa je FullHD 1920 × 1080 pixelů. Z počátku mi chyběla spoušť, jenže po čase jsem zjistil, že jsem jí používal hlavně na rychlý start. Přední foťák má výjimečné (možná až zbytečné) 5 Mpx rozlišení a širokoúhlý objektiv, což se vám hodí hlavně při skupinové selfie, (místo pěti se vás do záběru vejde šest) nebo při skypování.

Noční focení s bleskem (jedna LED dioda) na blízko, je brilantní bez jakýchkoliv ale! Vše je díky čtyřjádrovému procesoru až podivně rychlé, na to nejsem z 920 zvyklý. Shrnuto podtrženo 730 se hravě vyrovná levnějším kompaktům a předčí podobné telefony ve stejné kategorii, minimálně co se focení týká.

Janda Tangelmayer

#LumiaMegaTest

Fotoaparát – to je u Lumií pro většinu lidí základní kritérium při výběru modelu. Lumia 735 je osazena 6,7Mpx snímač od Carla Zeisse, bohužel bez OIS tedy stabilizace obrazu. Fotoaparát fotí velmi pěkné snímky přes den, ale v podvečer a vyloženě ve tmě už je to o poznání horší. Je tam velké množství šumu a fotky jsou opravdu tmavé. Samozřejmě pokud chcete i večer pořídit pěknou fotku a budete mít na pomoc stativ a pohrajete si s nastavením fotoaparátu, tak se dají vykouzlit poměrně slušné fotografie. Za tento výsledek muže nejspíše clonové číslo 1,9f. K hlavnímu fotoaparátu je to asi vše co se dá říct. Přes den je to velmi dobré, ale večer už to není taková sláva.

Zadní fotoaparát

No ale hlavní fotoaparát není dle výrobce úplně to nejhlavnější na tomto modelu, je to totiž 5Mpx čelní selfie kamera s širokoúhlým záběrem. Tato kamerka fotí opravdu velmi pěkné fotky, i když občas mi přijde, že se části fotek slévají. Tato kamerka chce pro opravdu pěkné fotky dobré světelné podmínky. Bude to možná snít divně, ale co bych u selfie kamerky ocenil je blesk, sice v aplikaci Lumia selfie jde fotit hlavní kamerou, ale zase nevidíte, co přesně fotíte. A kde budou dnes mladí nejvíce fotit selfie? Já bych řekl, že někde v baru nebo na mejdanech a tam většinou úplně světlo není. Takže je pak selfie opravdu velká, ale velmi tmavá. HTC na svůj selfie telefon dal ledku a já bych ji zde také ocenil.

Přední fotoaparát a možnost vylepšení obličeje pomocí aplikace Lumia Selfie

No ale co by byl fotoaparát bez dobré aplikace na focení, vestavěnou aplikaci fotoaparátu ve WP asi nikdo používat nebude, protože je k dispozici velmi propracovaná aplikace Lumia Camera. Ta je na focení opravdu výborná. Dá se s ní fotit buď na úplnou automatiku nebo na manuál. U automatiky je to opravdu jednoduché, jediné co si nastavíte je zapnutý nebo vypnuty blesk. Ale u manuálu si můžete hrát se vším, blesk, uzávěrka, ISO – proste vše, co může ovlivnit výslednou kvalitu fotky. Pro selfie je tu k dispozici aplikace Lumia Selfie, která vám pomůže vytvořit vaší dokonalou selfie. K nastavení je tu 6 funkcí, funkce automatického portrétů, ta se hodí, když fotíte hlavním fotoaparátem a nevidíte co se děje na displeji. Pak je tu zapnutí/vypnutí blesku, přepínání mezi čelní a zadní kamerkou, nahlédnutí do fotogalerie, možnost zapnout časovač a hlavně spoušť fotoaparátu. Takže celkem jednoduché. No a po vyfocení na vás čeká nástroj pro úpravu fotky tak, aby vaše selfie vypadala tak, jak přesně chcete, tedy ořez, filtry a jiné.

Lumia 735 opravdu umí, co se focení týče hodně věcí a je to jeden z hlavních důvodů proč telefon používám, ale aby to nebylo vše tak růžové, tak jsou i věci které mi vadí nebo chybí. Co mi opravdu na Lumii 735 vadí je chybějící spoušť fotoaparátu. A věci které tu chybí? Tak to je hlavně asi vinou aplikace Lumia Camera, ve které mi chybí možnost pořizování fotek během natáčení, slow motion videa a focení HDR. Celkově vzato s cenou 7 200 Kč, což je oficiální cena Lumie 735, asi těžko seženete vyváženější telefon, ale jsou tu bohužel i věci které ji chybí.

Josef Kubeš

#LumiaMegaTest

U tohoto tématu toho nemám mnoho k napsán. Fotoaparát u Nokie 530 je totiž spíše funkce "do počtu". Má rozlišení 5 Mpx, což by nebylo špatné, ale chybí automatické ostření a blesk. Přední fotoaparát zde chybí také. Fotoaparát na momentky postačí, pokud je dostatek světla, tvořit s ním fotky v šeru však nemá cenu. V dobrých světelných podmínkách zvládne i "oskenování" stránky A4 přes aplikaci CamScanner. Na focení lze využít aplikaci Lumia Camera, kde lze nastavit vyvážení bílé, expozici, ISO – ale kdo by to u takového telefonu dělal? Stejně tak lze využít i Lumia Cinemagraph pro krátké animace a další aplikace.

Video je natáčeno v maximálním rozlišením 848 × 480 pixelů. V nastavení lze zapnout basový audiofiltr. Celkově je tedy fotoaparát odpovídající ceně, za 2 500 Kč zkrátka nelze očekávat zázraky a fotoaparát je v Lumii 530 pouze doplněk.

Marie Kozlovská

#LumiaMegaTest

Jsem vášnivý fotograf vyznávající značku Canon. Nejraději ze všeho fotím zrcadlovkou nebo svým mrňavým kompaktem, který se mnou byl až v Paříži a přivezl mi krásné fotky. Především ale ráda experimentuji s post processingem, což mě nejspíš s fotografiemi z Lumie 630 nečeká. Lumia 630 disponuje v zadní kameře rozlišením 5 megapixelů; přední kamera chybí. Taktéž není přítomen ani blesk nebo přisvětlovací dioda. Ostření je automatické, chybí hardwarové tlačítko spouště. Pro lidi, kteří si vystačí s podobnou výbavou, se nabízí jednoduchá aplikace Camera. Pokud byste však chtěli z 630 vymáčknout ještě něco navíc, použijte raději aplikaci z široké rodiny Lumia, např. Lumia Camera. Já jsem fotila převážně v ní, ale chce to jistou dávku trpělivosti, kvůli mnoha možnostem nastavení, které poskytuje. Není určena pro okamžité focení, kde nechcete nic měnit.

Zajímavá aplikace je Lumia Selfie, která nepotřebuje pro nyní tak oblíbené fotky podporu přední kamery. Stačí na sebe namířit zadní fotoaparát, váš obličej bude rozeznán a spoušť se automaticky zmáčkne. Všimla jsem si i jistého „zaznamenávání v čase“ – pokud jsem se v okamžiku cvaknutí spouště pohnula, aplikace vybrala moment, kdy jsem byla v klidu. Tím ovšem focení selfie nekončí, dál si můžete vybrat z různých barevných filtrů a kosmetických úprav. Z této aplikace pro mě vznikly velmi uspokojivé snímky.

Bohužel jsem neměla možnost fotit za slunečného nebo jasného dne, protože za dobu, co Lumii testuji, žádný takový nenastal. Při nedostatku světla vzniká fotka plná šumů – pomůžete si, přednastavíte-li si režim se symbolem mráčku, stejně tak pro focení uvnitř lze použít filtr, který přemění žluté světlo žárovky na přirozenější bílé. Naopak je znát, je-li místnost dobře osvětlena, fotky jsou rázem o mnoho lepší.

Můj předchozí telefon, Android LG E460, pro mě měl nesrovnatelně lepší výsledky, přes podobné specifikace, které jej s Lumií pojí. Při nízkém osvětlení se dokázal vyvarovat šumů, popřípadě pomohl blesk, a barvy zachycoval daleko živěji. V cenové relaci low-endů se tedy pro mě pohybuje Lumia 630 někde kolem průměru – s tím co má, bojuje statečně.

Vojtěch Balcárek

#LumiaMegaTest

Lumia 635 je vybavena 5Mpx fotoaparátem s automatickým ostřením. Ovšem nízká cenovka si vybrala svou daň, v tomhle případě ve formě absence přisvětlovací LED diody. Osobně si myslím, že to je vysoká daň, ačkoliv se telefon snaží jak může, v horších světelných podmínkách je šum znát a LEDka prostě chybí. Někdy byste řekli, že je světla dostatek, ale na výsledném snímku to tak nevypadá. Naopak za dobrých světelných podmínek lze pořídit pěkné snímky nebo video v 720p. Fotoaparát si obstojně poradí i s detaily. Makro režim se hodí na "skenování" dokumentů. Papír formátu A4 je asi maximální velikost dokumentu, která se dá pohodlně přečíst.

Absence přední kamery mě také mrzí, ale o něco méně. Pro milovníky selfie a videohovorů přes Skype to ideální telefon nebude. Lumie jsou známé také nabídkou fotoaplikací Lumia. Ke každé aplikaci by se dal napsat samostatný článek, a tak zmíním jen to podstatné k pár aplikacím.

Lumia Camera vám poskytne možnost nastavit vše od vyvážení bílé, přes ISO až po rychlost závěrky. Samozřejmě je zde možnost fotit i na automat. Čím lepším fotoaparátem je vaše Lumia vybavena, tím vetší dává aplikace smysl. Lumia Refocus pořídí sérii snímku a poskládá je do jednoho. V takto pořízeném snímku si můžete zvolit na jaký bod zaostříte, než výsledný snímek uložíte. Refocus fungoval hezky i na mnou testované 635. S Lumia Cinemagraph si můžete různě hrát. Lze zde vytvářet částečně animované scény a různě je upravovat. Jsou tu i další aplikace, které už nejsou nějak výjimečné například Lumia Panorama na vytváření panoramatických snímků.

Zdeněk Marek

#LumiaMegaTest

Fotoaparát je jedna z největších předností Lumie 930. Její 20,7Mpx snímač s optickou stabilizací, technologií PureView, světelností f/2,4, optikou Carl Zeiss a schopností natáčet FullHD video se 30 snímky za sekundu, je zapuštěný do krytu, takže poškození není tolik pravděpodobné. Nechybí mu ani dvojice přisvětlovacích diod a dvoupolohová hardwarová spoušť.

Snímky focené ve dne vypadají velmi dobře. Jsou ostré, věrné, detailní a barvy jsou živé. Ve snímcích při důkladném pozorování odhalíme jen malé procento šumu. Přiložená fotka je focená v mlze. Co se týče snímků za tmy, Lumia 930 přímo exceluje oproti jiným fotomobilům. Fotografie jsou celkem čisté, jasné a jen těžko budete hledat lepší. Díky technologii PureView a optické stabilizaci se tedy nemusíte bát fotit i v noci, byl jsem příjemně překvapen.

Vyzkoušel jsem i focení z bezprostřední blízkosti a Lumia 930 se s tím znovu vypořádala velmi dobře. Ostrost a barevné podání je na velmi dobré úrovni. První fotka je focená s automatický ostřením, ta druhá s manuálním.

Aplikace Lumia Camera umí i tzv. chytrou sérii, se kterou se mám ještě co učit. Zkusil jsem vyfotit kamaráda na longboardu již zmíněnou chytrou sérií, která umí zaostřit pohyb, vybrat nejlepší snímek, udělat akční snímek a když vám na fotce někdo mrkne, můžete vyměnit obličej. Také můžete vymazat pohybující se objekty. Je to zajímavé a hodí se to hlavně k zachycení pohybu například při sportu.

Dále musím podotknout skvělou světelnost snímače. Při opravdu zhoršených světelných podmínkách jsem po manuálním zvýšení jasu a regulaci ISO dosáhl skvělého výsledku. Podívejte se sami. Všechny mnou vyfocené snímky jsou pořízené aplikací Lumia Camera, ve které je možné manuálně nastavovat citlivost ISO, rychlost závěrky, jas, ostření, blesk a nechybí ani vyvážení bílé. To vše lze samozřejmě ponechat automatice. Mřížka pro přesnější záběr rozhodně potěší. Lumia Camera nabízí i možnost zachycení 5Mpx, 16Mpx a nebo obou snímků najednou. Vyzkoušel jsem i jiné fotoaplikace, ale se žádnou se nepracuje tak dobře. Jen se Lumia Camera trochu déle spouští.

Doporučuji ještě aplikaci jako například Lumia Panorama, se kterou pořídíte hezkou panoramatickou fotku, nebo třeba Lumia Selfie, se kterou se pohodlně vyfotíte zadním fotoaparátem. Přední kamerka s rozlišením 1,2Mpx totiž není nijak oslňující, pro videohovory postačí, ale na hezké selfies to opravdu není. K dispozici jsou i aplikace pro úpravu fotek, např. Lumia Creative Studio nebo Lumia Cinemagraph pro tvorbu animací atd.

Diskuze ke článku
M
Tak tohle jsem nečekal, ty fotky jsou hrozný všechny. Většina má nádech do modra (automatika neumí správně nastavit wb), ani nejsou nijak extra ostrý. Takže asi poslední dobře fotící Nokia je 1020. Ze všech bych dal Carl Zeiss nápis dolů a vůbec tohle neuváděl. Kde je ta proslulá kvalita fotek? :-(
fero
Jak je to s tou L930 fotí na automatiku stále otřesně nebo už ji updatnuli?
Kámoš si ji koupil a viděl jsem na vlastní oči, že na automatiku tj zgarb ...
Michal
U laciných modelů sem nic moc nečekal, no 930 takový lepší dnešní průměr. Hold 1020 je úplně jinde, doufám že MS připraví hodnotného nástupce. Jinak bych ale řekl, že si Lumie ve své ceně stále drží vedoucí postavení co se fotoaparátu týče, jen škoda že MS dost často přibalí nějaké ,,kurvítko,, - u 1020 uměle omezuje nové možnosti fotoaplikace, u laciných modelů vynechává spoušť a ledku....
Jakub
Nebude to jen počasím. Zdá se mi, že ta 830 fotí daleko lepší fotky, než 930, ale možná je to jen sw. Sám mám 1020 a fotky vyfotím dobrý. Zajímaly by mě fotky v mlze.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze