Testujeme Nokia Lumia 625: první dojmy z největší Lumie

10

S Nokií Lumií 625, která právě vstupuje na český trh, vyplňuje finský výrobce další část segmentu, kde zatím nebyla přítomna. Cílí na zákazníky, který hledají telefon s velkým displejem a ještě přijatelnými rozměry. Kromě 4,7" displeje nabízí výbavu střední třídy, která zahrnuje dvoujádrový procesor s 512 MB RAM. Jaké na nás zanechal telefon první dojmy?

V portfoliu Nokie nahrazuje nová Lumia 625, která byla představena na konci července, relativně novou Lumii 720. Ta sice nabídla solidní výbavu a výkon a špičkový fotoaparát, ale výrobce jí sám vykopal hrob tím, že startovací cenu nasadil příliš vysoko. Paradoxně tak Lumia 720 v době svého uvedení stála víc, než za kolik se v té době již prodávala vyšší Lumia 820. Přestože je co do výbavy i číselného označení Lumia 625 třetí nejnižší model v produktové řadě Nokie, má jedno nej. Před ní byla pro Lumie maximum velikost displeje 4,5", což tento telefon překonává ještě o dvě desetiny palce.

Oficiální snímky Nokia Lumia 625

Velikost však není vše a Lumia 625 trochu ztrácí u rozlišení. Standard nižších modelů s Windows Phone 800×480 pixelů je přece jen v tomto případě docela málo a dává to vcelku podrůměrnou hustotu 199 ppi. V praxi je ale s hrubším rastrem menší problém než jsme čekali. Pixely jsou sice při zevrubném zkoumání patrné, ale při běžném používání to cílová skupina uživatelů asi nebude vnímat jako problém. Hodně tomu napomáhá i graficky jednodušší uživatelské prostředí proti Androidu.

Nokia Lumia 625 – videopohled

Displej je tyu TFT IPS, takže se můžete těšit na přirozeně vypadají barvy a celkem široké pozorovací úhly. Co bych displeji vytkl spíše než nižší rozlišení je jeho lesklost. Ve zhasnutém stavu tvoří takřka dokonalé zrcátko a jeho povrch je úplným magnetem na otisky prstů, které jsou navíc na něm dobře vidět. Kvůli lesklosti displeje jsem se obával, jak na tom bude na přímém slunci a byl jsem příjemně překvapen. I automatická úprava jasu v tomto případě zafungovala, jak má, a displej byl, byť to nebylo úplně dokonalé, čitelný. Při manuálním nastavení nejvyššího jasu byl výsledek ještě o něco lepší.

Velký displej si logicky vyžádal i větší rozměry telefonu. Novinka narostla na 133,3 × 72,3 × 9,2 milimetrů a hmotnost se vyšplhala na 159 gramů. Přesto se však telefon díky zaobleným bokům dobře drží v ruce. Tak jak je u řady Lumia dobrým zvykem, použila Nokia na zadní kryt telefonu barevný polykarbonát. Konstrukcí se podobá Lumií 620. Také zde tvoří zadní kryt vaničku, která tvoří nejen zadní stranu, ale i boky telefonu. Dílenské zpracování je na velmi dobré úrovni. Vše drží, jak má a nikde nic nevrže.

Standardní hardware WP smartphonů střední třídy

Po hardwarové stránce nabízí Lumia 625 dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus taktovaný na 1,2 GHz, který doplňuje 512 MB RAM. Sice bychom čekali, když už se Nokia rozhodla jít do smartphonu s tak velkým displejem, dvojnásobnou kapacitu, ale při běžném používání jsme se nesetkal s jediným zaškobrtnutím. Vše funguje zcela plynule. Aplikací, které pro svůj chod vyžadují alespoň 1 GB RAM, je navíc stále naprosté minimum. Telefon běží na Windows Phone 8 s poslední aktualizací Amber, u které se nicméně musíte obejít stejně jako u Lumie 520 bez funkce Glance Screen, která umožňuje mít na displeji neustále zobrazené hodiny, indikace vibrací a baterie.

Interní paměť má velikost 8 GB s podporou paměťových karet do kapacity 64 GB. Na paměťovou kartu si můžete ukládat mulitmediální obsah a mapy, ale aplikace můžete mít pouze v interní paměti. V praxi jsem se nesetkal s nedostatkem místa. Součástí aktualizace Amber je i aplikace Storage Check, která nabízí detailní správu úložiště, včetně mazání "Jiného" obsahu.

Po datové stránce nabízí Lumia trumf v podobě LTE, což u nás takovou předností stále ještě není. Kromě toho nabízí také rychlá mobilní HSPA+ s maximální rychlostí stahování 42 Mbps. Samozřejmě nechybí ani Wi-Fi a Bluetooth ve verzi 4.0. Co však chybí a co zamrzí, je absence NFC. Zvlášť, když ho nižší Lumia 620 má. Tady Nokia šetřila na nesprávném místě.

Z dalších funkcí bych zmínil GPS s GLONASS, se kterými se pojí mapy a navigace HERE. Rychlost zafixování polohy je díky použití polohy bleskurychlá a pohybuje se v řádech sekund. Telefon také velice dobře drží polohu i v oblastech s horším výhledem na oblohu. Navigace Here je sice zdarma k dispozici pouze pro Českou republiku a Slovensko, ale přímo z aplikace si můžete zakoupit navigaci i pro zbytek světa, což vyjde na přijatelných 394 Kč. Samotné mapy jsou pak samozřejmě pro celý svět zdarma. Druhou oblastí, kde Nokia nepochopitelně šetřila je kompas, který v zařízení chybí. Kvůli tomu si nestáhnete některé aplikace, které jej pro svůj běh vyžadují, například Nokia City Lens.

Co se týče zadního fotoaparátu, ten nabízí rozlišení 5 Mpx, autofokus a LED diodu. Po obrazové stránce se zatím zdá, že se jedná průměr, možná lepší průměr. Za dobrých podmínek jsou snímky povedené, dobře prokreslené s přirozenými barvami. S ubývajícím světlem kvalita klesá. LED dioda sice funguje, ale na krátké vzdálenosti má tendenci k přepalům, na vzdálené objekty má pak pro změnu nízký výkon. Kromě statických snímků zvládá nahrávat i video v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 30 snímky za sekundy, což je v dané cenové relaci velkým plusem. Pro videohovory nabízí Lumia 625 i přední kameru s rozlišením 640 × 480 pixelů, což není mnoho a ani kvalita není příliš vysoká. Lepší však alespoň nějaká přední kamera než žádná.

Mírným zklamáním je použitá baterie, která není, přestože má Lumia 625 snímatelný zadní kryt, uživatelsky vyměnitelná. Její kapacita je 2000 mAh, což je vzhledem k velikosti displeje celkem málo. Na druhou stranu má displej nízké rozlišení a ve finále by tak mohla být výdrž obstojná. Nokia slibuje výdrž až 90 hodin při přehrávání hudby a bezmála 7 hodin přehrávání videa. V praxi jsem se zatím s výdrží při běžném používání, které zahrnovalo i synchronizace přes mobilní data i Wi-Fi, dostal na necelé dva dny.

Nokii Lumii 625 právě v redakci testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a položte nám otázku v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám buď pod váš dotaz, případně odpověď zahrneme do připravované recenze.

Technické parametry Nokia Lumia 625

Kompletní specifikace
Konstrukce133,3 × 72,3 × 9,2 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:18 hodin
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
fero
L625 byl představen před L1020, že už je tak rychle na našem trhu? Už ani nevím.
David Pudivítr
David Pudivítr
Opět krásný telefon. Jenom škoda těch RAMek, ale WP to zvládá skvěle. Co se týče mě, palec opět nahoru. Chce to ještě trošičku vyladit nějaký chybky a více aplikací a zachvíli WP spolu s Nokií překoná iOS.
Kuba Marinov
Fajn video, resp. vyčerpávající pohled na novou "625ku".
Chystá redakce natočit něco podobného i s L1020?
SV
Tezky, velky, mala baterie, RAM mizerna no hruza. Toto je fakt propadak. Velke plus ten display a vzhled ale za jakou dobu!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze