Testujeme Nokia Asha 302 a 200: první dojmy z nových čtyřicítek

11

Na testování k nám do redakce dorazily dvě novinky finského výrobce mobilních telefonů. Obě jsou levné, obě jsou "hloupé", obě nabídnou platformu Series 40 a obě jsou vybavené plnohodnotnou QWERTY klávesnicí. Jaký první dojem na nás udělaly novinky Nokia Asha 200 a Nokia Asha 302?

Je tomu pár týdnů, co jsme vás na mobilenet.cz informovali o představení nových Nokiích běžících na platformě Series 40. Novinka Nokia Asha 302 byla představena na letošním MWC v Barceloně, Asha 200 o několik měsíců dříve, přičemž obě se snaží nalákat především na zajímavou cenu ve spojení s QWERTY klávesnicí a dalšími zajímavými funkcemi.

Nokia Asha 302

Nokia Asha 302 - do redakce se nám dostala elegantní černá varianta

Nokia Asha 302 je levný telefon, který se snaží tvářit jako manažer. Nokia u tohoto modelu použila platformu Series 40, kterou obohatila o některé zajímavé funkce, které tento telefon v jeho kategorii jasně zviditelňují. V jeho výbavě nás zaujala především přítomnost podařeného emailového klienta včetně podpory Microsoft Exchange, praktický kalendář, úkolovník a další pracovní funkce či širokou škálu podporovaných sociálních sítí. Skvělou zprávou pro všechny zájemce je jistě také podpora sítí Wi-Fi a 3G.

Nokia Asha 302 je dostupná ještě v dalších čtyřech barevných variantách

Nokia Asha 302 je jinak vcelku kompaktní telefon, který vás překvapí celkem vysokou hmotností. Má velmi kvalitní konstrukci, nikde nic nevrže ani se neprohýbá. K tomuto jistě přispívá také fakt, že kryt baterie je kovový. Systém Series 40 je vcelku rychlý, může za to především 1GHz procesor, který nenechá systém zaškobrtnout. Co mne však na Nokii Asha 302 velmi mrzí je fakt, že se šetřilo na špatných místech.

Myslím tím především hardwarovou QWERTY klávesnici. Nokia si zaslouží velkou pochvalu za to jak se věnuje češtině u svých QWERTY telefonů. České znaky a snadné psaní diakritiky je pro Nokii velkým plusem, ovšem je zde i jeden velký mínus. Nokia na klávesnici u modelu Asha 302 velmi šetřila, a tak se psaní rozhodně nedá označit za pohodlné. Klávesy jsou velice tuhé, stisk je nejistý a opravdu musíte vynaložit značný tlak abyste klávesu stiskli. Nejisté je také například stisknutí mezerníku - při každém stisku totiž klávesa "klikne" dvakrát. Uvidíme, zda si na klávesnici nezvykneme v průběhu testování, ale zatím ji bohužel příliš dobře hodnotit nemůžeme.

Technické parametry Nokia Asha 302

Kompletní specifikace
Konstrukce115,2 × 58,9 × 13,5 mm, 106 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 256 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012,

Nokia Asha 200

Nokia Asha 200 je již skutečný low-end, ovšem řadí se sem především cenou. Cena Nokie Asha 200 totiž nepřekročí 2 000,- Kč a za tuto cenu nabízí velice zajímavou výbavu. Sází především na "chronickou psavost" dnešní mladé generace, a tak se snaží prorazit právě v tomto směru. A přidává navíc jednu třešničku - podporu dvou SIM karet! Můžete tak například nakombinovat výhodná data na jedné a výhodné hlasové služby na druhé SIM kartě.

Nokia Asha 200 - oficiální fotografie

Nokia Asha 200 nabízí taktéž platformu Series 40, ve které nalezneme integrovanou i širokou škálu sociálních sítí včetně instant messengerů. A abyste mohli skutečně psát pořád, je zde přítomná plnohodnotná QWERTY klávesnice. Nutno říct, že klávesnice u modelu Asha 200 je mnohem pohodlnější, než u modelu Asha 302. Narozdíl od modelu Asha 302 nebídne Asha 200 například vkládání obrázkových smajlíků, což je velmi důležitá vlastnost u takto zaměřeného telefonu.

Technické parametry Nokia Asha 200

Kompletní specifikace
Konstrukce115,4 × 61,1 × 14 mm, 105 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 10 FPS
Chipset
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, ?

To by asi pro začátek mohlo stačit, na další informace o Nokiích Asha 302 a Asha 200 se můžete těšit v naší plnohodnotné recenzi na mobilenet.cz. Své dotazy můžete pokládat v diskuzi pod tímto článkem. Zajímá vás, jak se chová ta či která funkce? Chcete se dozvědět, zda přístroj obsahuje určitou aplikaci nebo jakou má výdrž baterie při určité činnosti? Stačí se zeptat, rádi odpověď zařadíme do recenze nebo odpovíme přímo v diskuzi.

Diskuze ke článku
friendly
Předem díky za přípravu recenze na tyhle zajímavé kousky. Měl bych pár dotazů k modelu 302:

1) Lze tlačítkům přiřadit funkce SMS a ovládání hudebního přehrávače? tj. něco ve smyslu, co má Nokia X3-02 i nová Asha 303 - dedikované klávesy, díky kterým jde ovládat hudební přehrávač a napsat SMSku bez zavření právě zapnuté aplikace.
2) Je možnost nastavení budíku jen např. na prac. dny v týdnu?
3) Jaký je displej v porovnání s Nokii E72? má čidlo přiblížení, nebo světelný senzor?
4) Jak byste zhodnotily hudební výstup? Chci mobil využívat i jako hudební přehrávač, dá se s lepšími sluchátky očekávat kvalitní zvuk?
5)Tohle je spíš pro recenzi - prosím podrobněji rozebrat, včetně sceenshotu Exchange, a test výdrže. Očekávám že díky kapacitě a nenáročnosti systému to bude "držák".
6)Protože chystáte i test Asha 303, mohli byste v recenzi zkusit tyto mobily trošku porovnat? liší se v něčem jiném než dotykovém displeji a podpoře Exchange? A hlavně - má 303 stejnou (špatnou) klávesnici?

Díky!
Jakub
Mám 4 dny nokii 201 (je stejná jako 200 ale bez druhé sim) abych si na chvíli odpočinul od smartphonů a zkrátil si příjemné čekání na xperii sola:D a musím konstatovat že tyhle 3 kousky 200,201,302 jsou hodně povedené. Displeje krásné a konstrukce na rozdíl od minulých modelů jsou precizní.. v tomto si myslím že nokii velice prospělo přesunutí výroby do číny kde si může dovolit kvalitnější materiály a může šetřit na pracovní síle, naposled sem měl nokii 5230 a to byla taková hrůza rozvrzaná že mi to nokii na dlouhý čas znechutilo. Baterii sem nabil jen jednou a ubyla jenom jedna čárka za ty 4 dny :D což je na dnešní dobu úplně scifi výkon, hlavní reproduktor hraje velmi kvalitně a hlasitě stejně tak i reproduktor hovorů je hodně kvalitní ale na co si musím zvykat je že je klávesnice trochu tužší to se ale určitě podá:)
Xaver
Dotazy na oba telefony
1.Výdrž - doba přehrávání hudby (což mi připadá nejjednodušší jak to vyzkoušet)
2.Je USB nabíjecí?
3.Je možno stahovat soubor (z ftpserveru pres internet) do SD v telefonu?
Xaver
Dotazy na telefon Nokia Asha 302
1.Je mozno u Wifi zadat param pripojeni IP TEL, IP DNS...
2.Funguje FM radio bez sluchatek - ma vnitrni antenu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze