Testujeme LG G4 – aktualizovaný blog

69

Vlajkovou lodí jihokorejského LG je pro letošní rok model G4. Ten nám před několika dny dorazil do redakce a nadchází tak období podrobného testování. Ještě před vydáním samotné recenze, která bude vyústěním celého testování, můžete získávat aktuální informace a postřehy prostřednictvím našeho blogu, který budeme průběžně doplňovat o nový obsah.

LG G4

Bez několika málo dnů uplynul od oficiálního představení LG G4 přesně měsíc. Nadějná novinka si to již stihla namířit do naší redakce a prášit se na ni rozhodně nebude. Začalo podrobné testování a samozřejmě také srovnání s loňským LG G3, které máme nyní v redakci také. Postřehy z testování či zajímavé vlastnosti novinky budeme průběžně umísťovat právě do tohoto blogu, který vás testováním provede a případně zkrátí čas při čekání na klasickou recenzi, kterou samozřejmě chystáme.

Technické parametry LG G4

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 76,1 × 9,8 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 4×1,4 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:17 hodin
Dostupnostkvěten 2015,

Úvodem balení a jeho obsah

Na samotný začátek vás musíme ujistit, že pro účely testování nám české zastoupení LG zapůjčilo finální kousek modelu G4 a vše by tak mělo být ve stavu plné funkčnosti. Matoucí totiž může být novinářské balení, které máme o něco chudší. Chybí nám v něm špuntová sluchátka Quad-beat 3, která LG exkluzivně přibaluje právě pouze k modelu G4. Budou však i samostatně prodejná.

Prodejní balení LG G4

Samotné prodejní balení pak ničím zvláštním nepřekvapí a ve srovnání s krabičkou na G3 vypadá možná méně exkluzivně. Pakliže se rozhodnete pro LG G4, dejte si menší pozor hned při prvním otevírání krabičky. Té se příliš nechce odkrýt obsah a nutí uživatele více zabrat. V daný moment se však krabička otevře a telefon může rychle vyklouznout ven. Poničit si nový telefon chce asi málokdo.

LG G4 – unboxing

První dojem

Subjektivně lze říci, že se G4 výrobci povedla ze všech dosavadních „Géček“ nejvíce. Sází totiž na více řezané hrany a samotnému designu to jen prospívá. Novinka rozhodně nepůsobí tak baculatým dojmem jako předchůdce G3. Jinak LG nic zvláštního nevymýšlelo, alespoň ne na námi testované variantě s obyčejně vypadající plastovou zadní stranou. Snaha o originalitu s kosočtvercovým zdrojem příliš nezaujme. Nesmíme však opomenout, že bude k dispozici také varianta s koženým zadním krytem a ten vypadá o poznání lépe.

Ačkoliv se LG drželo s ohledem na velikosti displejů relativně kompaktních rozměrů, neubránilo se ani letos a nový model je opět větší. Povyrostl do všech směrů a pochvalu si za to rozhodně nezaslouží. Necelé tři milimetry na výšku asi příliš kritizovány nebudou, ale téměř dva milimetry na šířku ano. Telefon se totiž zase o něco méně pohodlněji drží. A na světlo vyplouvá stinná stránka odlišného designu. Ostřeji řezané hrany už mohou být nepříjemné do dlaně. Zejména ve chvílích, kdy se snažíte palec natáhnout co nejvýše po displeji.

Design LG G4 se nese v duchu ostřejších hran

Dle očekávání se lze spolehnout na kvalitu dílenského zpracování. LG G4 je opravdu bytelným telefonem. Přesto je zadní kryt uživatelsky odnímatelný a totéž platí pro baterii s kapacitou 3 000 mAh, která zatím dává tušit slušnou výdrž. Na přesnější informace však telefon používáme příliš krátce. Co LG bohužel nezměnilo, je umístění slotů pro karty. K jejich přístupu je vždy nutné vyjmout baterii, a to je otravné. Alespoň, že výrobce nepodlehl zbytečnému zmenšování a i G4 funguje s micro SIM kartou.

Benchmarky

Často se nás dotazujete na výkon telefonu. Ten lze nejrychleji změřit pomocí populárních benchmark testů. Pro tyto účely jsme vybrali čtveřici programů, kterými jsme výkon otestovali. Vzali jsme také několik konkurentů ke srovnání a nechybí mezi nimi samozřejmě ani předchůdce G3. LG G4 používá šestijádrový procesor Snapdragon 808 a z benchmarků je patrné, že mírně zaostává za konkurencí se Snapdragonem 810 (HTC One M9), případně za nedostižnými Samsungy Galaxy S6. Mezigenerační rozdíl mezi G4 a G3 není také nijak propastný.

LG G4 – výsledky benchmark testů
Benchmark AnTuTu 3DMark Vellamo – Mutlicore Vellamo – Metal Nenamark 2 verze OS
LG G4 47 428 18 470 2 073 2 226 60,2 FPS Android 5.1
LG G3 43 643 17 252 1 784 1 621 59,7 FPS Android 5.0
Samsung Galaxy S6 63 295 21 556 3 219 1 569 - Android 5.0
Sony Xperia Z3 41 871 17 490 1 849 1 570 - Android 4.4
HTC One M9 51 315 21 902 1 810 1 872 - Android 5.0
Huawei P8 50 089 11 955 2 123 1 258 - Android 5.0

Často se nás ptáte také na paměť a to nejen interní, ale i tu operační. LG G4 disponuje 3GB RAM a po spuštění pro vás bude zbývat většinou přibližně 1,6 GB RAM volných. Jde o takřka shodný prostor s LG G3, kde zbývá s nainstalovaným Androidem 5.0 1,7 GB RAM volných. Méně veselá situace pak panuje kolem interního úložiště. Z teoreticky 32 GB pro uživatele zbývá jen necelých 22 GB. To loňský model G3 byl o 2,5 GB štědřejší.

výrobcem udávaná paměť reálně dostupná paměť
LG G4 32 GB 22 GB
LG G3 32 GB 24,5 GB
Samsung Galaxy S6 32 GB 25 GB
HTC One M9 32 GB 19 GB

Zdánlivě stejné displeje

LG v případě nového G4 nasadilo papírově stejný displej. Úhlopříčka je opět 5,5 palce, stejně tak zůstalo zachováno QHD rozlišení či typ displeje, kterým je IPS. Jemnost displeje tak dosahuje na závratných 534 ppi a jednotlivé pixely lidským okem rozhodně nerozeznáte. Pěkně se vše vyjímá na vyhlazeném fontu písma či okrajích ikonek. V tomto ohledu jsou si modely G4 a G3 zcela rovny.

Displej u LG G4

V dalších ohledech již však novější model získává navrch. Především kvalitou zobrazených barev. Bílá je u G4 bělejší, možná velmi mírně s modrým nádechem. Bílé podání u G3 má naopak jasně viditelný nádech do růžova. Rovněž v případě černé barvy je na tom novější model lépe. Velmi dobře je vše poznat například na černém pozadí tlačítek. U aktuálního modelu je černá mnohem sytější.

Displej u staršího LG G3

Lepší barevné podání se promítá také do čitelnosti na slunci. Zatímco i na nejvyšší jas se u G3 může stát, že občas budete muset stínit druhou rukou, displej G4 je již vždy velmi dobře čitelný. Oba displeje není problém sledovat ani z ostrých úhlů. Avšak až při přímém srovnání vypluje na povrch, že displej G4 je dále i v tomto ohledu. Obraz je i z velmi ostrého úhlu dokonale ostrý a barvy zcela neměnné, což u G3 již zcela neplatí.

Zvukově vyrovnaný souboj

U dnešních telefonů se hledí také na kvalitní a hlasitý zvukový projev. Bohužel ani u LG G4 jsme se nedočkali stereo reproduktorů, které bychom u vlajkového modelu jistě viděli radši. Smířit se je tak nutné opět jen s jedním repráčkem na zadní straně. Hlasitě hrál již model G3, ale G4 jej ještě nepatrně překonává, avšak rozdíl není příliš znatelný. Podobně malý rozdíl pak panuje v samotné kvalitě zvuku. Jak u G3 tak u G4 je zvuk čistý, ale u novějšího modelu je patrný větší důraz na hloubky, což například hudební reprodukci prospívá.

LG G4
Oficiálně dodávaná sluchátka k LG G4

Výstup do sluchátek je pak veskrze srovnatelný co se týče hlasitosti i kvality. Postačí i průměrná pecková sluchátka, abyste docílili dostatečných hloubek a nijak nezanikajících výšek.

Prostředí

V dnešní aktualizaci blogu se v rychlosti podíváme na prostředí. LG nasadilo do modelu G4 nejnovější možný Android ve verzi 5.1 Lollipop. Samotná podoba vás však příliš nepřekvapí, neboť samozřejmě nechybí nadstavba od výrobce. Ta je velmi podobná starší modelům a pokud máte doposud LG, budete i v G4 rychle jako doma. Změny jsou spíše kosmetického rázu a dotkly se například widgetů nebo ikonek. Například v nastavení jsou nově ikonky pouze jendobarevné, což jim však příliš neprospívá. Za zmínku také stojí, že LG G4 již nepodporuje mnohdy praktická gesta, která se ještě v předchozím modelu nacházela.

Mnohem důležitější než samotná podoba je otázka plynulosti. Ta se na rozdíl od loňska výrobci povedla na první dobrou. Ačkoliv je prostředí prošpikováno animacemi, telefon se nezadýchává a lví podíl na tom rozhodně má lepší optimalizace, neboť výkonný byl i model G3.

Fotoaparát

V případě fotoaparátu LG zásadně vylepšovalo. Máme tu vyšší rozlišení, větší senzor, lepší světelnost i dokonalejší optickou stabilizaci. Samotnému fotoaparátu jsme se již podrobně věnovali ve speciálním článku, kde jsme jej také srovnali se starším LG G3. Níže se můžete podívat na několik ukázek testovacích fotografií.

LG G4 – testovací fotky
LG G4 – testovací fotky z čelního fotoaparátu

LG G4 i nadále testujeme a můžete nám pokládat své dotazy. Odpovědi najdete pod svým dotazem, případně je zahrneme do blogu či chystané recenze.

Diskuze ke článku
Martin
Udává se,že telefon nefotí nijak extra v základním režimu.Zbytečně rychle ostří a přepaluje ISO.
V manuálním je to o něčem jiném.Můžete to prosím ověřit ?? Děkuji.
Tomáš
Zajímal by mě slow-motion. V jaké kvalitě a kolik snímků sníma. Děkuji
kim
Vlajkovou lodí jihokorejského LG je pro letošní rok model G4 ? nemá byt nova vlajkova lod tento rok nad radou G ?
Martin
Nechcete srovanat G2,G3 a G4 v nezávislém testu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze