Testujeme levný Vodafone Smart III: první dojmy a videopohled

15

Na redakční test nám dorazil další levná zástupce s operačním systémem Android, který se hrdě hlásí k červeným barvám Vodafonu. Jde už o další generaci, která se snaží přinést kvalitní poměr cena/výkon. Vodafone 975N Smart III může zaujmout čtyřpalcovým displejem, Androidem 4.1, čipem NFC a nízkou cenou.

Vodafone 975N Smart III - oficiální fotografie

Vodafone 975N Smart III je v pořadí již čtvrtou generací levných chytrých telefonů v barvách Vodafonu. S postupem času, respektive s roční pravidelností, se vylepšuje výbava. Aktuální model již svou výbavou dokáže zaujmout i více náročného zákazníka. Displej povyrostl, ve výbavě se objevuje NFC a fotoaparát se pyšní nejen 5 megapixely, ale také automatickým ostřením.

Prodejní balení

Těžší váha

Vzhled telefonu částečně vychází z loňského modelu. Opět je vsazeno na kombinaci bočního a zadního krytu, přičemž jsou oba odnímatelné. Letos se však nekoná pestrá škála krytů v základním balení, v našem balení se nachází jen černá varianta. Zadní kryt je lesklý a slouží jako velký magnet otisků prstů. Čištění se nevyhnete. Navíc zamrzí horší konstrukční zpracování. Zadní kryt se pohybuje ve vertikálním směru a boční kryt při promačkání povrzává. Nižší cena je tedy znát hned při prvním uchopení. Někoho by mohla nepříjemně překvapit vyšší hmotnost. 136 gramů je vzhledem k menší velikosti překvapivá hodnota a telefon je v ruce cítit.

Příjemněji to již vypadá na čelní straně, kde se nachází čtyřpalcový TFT TN displej s jemným rozlišením 800 x 480 pixelů. To v kategorii telefonů s cenou lehce nad tři tisíce korun často nevídáme. Zobrazení je opravdu velmi pěkné. Relativně spokojen jsem i s čitelností na slunci, za předpokladu maximálního jasu. Horší je situace kolem pozorovacích úhlů. Poměrně brzy dochází k inverzi barev, což ale lze právě s ohledem na cenu odpustit. Pod displejem ještě potěší červená informační dioda.

Hůře odladěné želé bonbóny

Nyní se podíváme pod kapotu telefonu. Zde najdeme jednojádrový procesor MediaTek MT6585 s taktem 1 GHz, kterému sekunduje 512 MB RAM, ze kterých zůstává zhruba 170 MB RAM volných. Výkonově tedy telefon neoslní, nicméně mějme na paměti, že před sebou máme velmi levný telefon. Prostředí obstarává operační systém Android 4.1.1 Jelly Bean. Přítomen je v takřka čisté podobě, Vodafone jen přidal několik aplikací a her. Bohužel optimalizace se příliš nepovedla a během testování se mi často stává, že například otevření hlavní nabídky aplikací trvá i tři vteřiny, mnohdy zamrzne aplikace fotoaparátu a podobně. Nepotěší ani nešetrná hmatová odezva, která funguje jen na displeji a nikoliv u senzorových tlačítek, a navíc je odezva velmi hlasitá. V tichých prostorech tak může rušit.

V prvních dojmech nemohu opomenout přítomnost NFC, které je hlavním tahákem takto levného telefonu. Potěší, že Vodafone přibalil dva NFC štítky a připravil praktickou aplikaci, která vám vysvětlí, k čemu tato funkce je a jak ji správně používat. To určitě chválíme.

Vodafone Smart III – videopohled

Fotoaparát

Závěrem zabrousíme k fotoaparátu, který nabízí rozlišení 5 megapixelů, přisvětlovací LED diodu a automatické ostření. Nejvíce asi potěší, že telefon dokáže nahrát HD video. To neumí mnoho dražších konkurentů. Prostředí působí lehce zastarale, nicméně nabízí poměrně bohaté možnosti nastavení. Níže už se můžete podívat na ukázkové fotografie.

Ukázkové fotografie

Telefon v redakci právě testujeme, pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Vodafone Smart III

Kompletní specifikace
Konstrukce123,2 × 64,4 × 11,3 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6575, CPU: 1×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnostčerven 2013, 3 177 Kč
Diskuze ke článku
Elinka
Dobrý den,chci se zeptat jak je to s navigací gps,myslím tím vypnutou a-gps.Telefon je osazen procesorem MediaTek a ty s tím mívají docela problém.
Oleg
Koupil jsem si tento komunikátor pro KOMUNIKACI (telefon,email,skype,diktafon,kalkulačky,slovníky, Mp3) nikoliv pro přehrávání filmů. Rychlost v běžných funkcí stačí. Měl ho v ruce IT kolega a ten si na rychlost nestěžoval. Display mu vyhovoval. Na sluníčku je docela viditelný.Baterie výdrž při plném zatížení výše uvedeného použití -jeden den. Za první týden co ho mám mi jednou zamrznul. Klávesnice-chce to nainstalovat z marketu větší. Mapy- ještě jsem nezkoušel. Rozhodoval jsem se mezi Lumií 520 a tímto. Rozhodla cena. První zhodnocení- kdo by za tři tisíce dneska chtěl víc...?
jara
Muzete prosim otestovat VOIP. U tehle levnych founu byva velka ozvena. Dekuji
Lada
Funguje na tomto telefonu MHL? Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze