Vodafone Smart III
recenze

Vodafone Smart III

Nejzákladnější Android

Vstupenka do světa chytrých teleofnů s Androidem. Tak bychom mohli charakterizovat Vodafone Smart III. Nabízí Android 4.1, solidní 4palcový displej, veškeré základní funkce a přidává čip NFC. Můžete si v podstatě vše vyzkoušet a bude vás to stát tři tisíce korun. Je to stále moc?

S příchodem letních prázdnin Vodafone opět představil svůj další chytrý telefon s Androidem. Tentokrát jde o model Smart III, který svou výbavu opět o něco zlepšil. Zvětšil se například displej, máme tu novější Android, tahákem může být NFC, avšak cenu ponechal stále velmi nízkou. Neprojevilo se šetření na kvalitě zpracování či funkcích? To se pokusí odhalit dnešní recenze.

Vodafone 975N Smart III - oficiální fotografie

Technické parametry Vodafone Smart III

Kompletní specifikace
Konstrukce123,2 × 64,4 × 11,3 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6575, CPU: 1×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnostčerven 2013, 3 177 Kč

Vodafone Smart III – videopohled

Obsah balení

V základním balení naleznete spolu s telefonem klasický USB kabel, koncovku nabíječky, sluchátka a také dvojici NFC tagů, které se hodí, neboť můžete lákavou funkci ihned využívat.

Obsah balení

Design a konstrukce

Vzhled telefonu se nese v duchu minulé generace. Konstrukce se opět skládá ze tří částí. Hlavního celku, bočního krytu a zadního krytu. Oba kryty jsou odnímatelné a teoreticky zaměnitelné za jiné barvy. Letos jsme se však nedočkali barevných krytů v základním balení a bude je proto nutné případně dokoupit. Vzhled naší testované černé varianty je poněkud fádní a telefon na první pohled rozhodně nezaujme. Nepomůže ani lesklý zadní kryt, který je spíše magnetem na otisky, než lákadlem ke koupi.

Rozměrově telefon narostl na 123 milimetrů ve výšce, 64,4 milimetrů do šířky a tloušťka činí 11,3 milimetrů, což je o něco více, než na co jsme dnes zvyklí. Hmotnost pak je 136 gramů, a to je poměrně dost na low-endový telefon. Výrobce, kterým je tentokrát čínské TCL (vyrábějící telefony pod značkou Alcatel), nicméně použil zaoblené hrany a držení telefonu je víceméně pohodlné.

Čelní strana je samozřejmě okupována displejem, nad kterým nechybí logo operátora, reproduktor, pod kterým je jakýsi schod, do jehož levé části je zakomponován tenký červený proužek, který slouží jako informační LED dioda. Ta bohužel nebliká donekonečna a po malé chvíli se odmlčí. Po bocích najdeme nezbytná tlačítka. Na levém boku jde o dvojtlačítko regulující hlasitost, na horní straně pak odemykací klávesu. Bohužel obě klávesy jsou poměrně zapuštěné a obtížněji se tisknou. Na horní straně ještě nemůže chybět 3,5 mm jack konektor. Nabíjecí a datový micro USB konektor sídlí na spodní straně.

Zadní část telefonu se skládá ze dvou kusů

Záda telefonu tvoří onen lesklý kryt, v jehož horní části je ovál, do kterého je umístěna zleva LED dioda, fotoaparát a reproduktor. Uprostřed je logo Vodafonu a zcela dole nápis „with Google“. Konstrukční zpracování není vyloženě špatné. Telefon jako celek působí bytelně. Troufal bych si říci, že snese i nějaký ten pád. Vale těmto myšlenkám však dává kombinace odnímatelný krytů. Především zadní část na svém místě takřka „pluje“ všemi směry, což nepůsobí zrovna dobře. S ohledem na cenu telefonu však lze přivřít oči.

Baterie a výdrž

Výrobce použil do Smartu III baterii s kapacitou 1500 mAh, což nevypadá vůbec zle. Nicméně reálně se žádné boření rekordů nekoná, a pokud budete telefon používat nejen na volání a SMS, počítejte s nabíjením každý pozdní večer. Při středně náročném používání, kdy provoláte během dne 15 minut, pošlete 10 SMS, strávíte hodinu poslechem hudby, hodinu na internetu a v průběhu celého dne budete online na 3G či Wi-Fi, očekávejte po 12 hodinách stav baterie kolem 30%.

Baterie je uživatelsky výměnná

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy byl telefon přihlášen do 3G sítě, připojen k zabezpečené Wi-Fi, aktualizace byly potlačeny, jas nastaven na 50% a zvuk do sluchátek také na 50%. Při tomto nastavení telefon streamoval video v kvalitě 360p, vyšší kvalita nebyla plynulá, a tuto činnost vydržel provádět 3 hodiny a 45 minut. Podobného výsledku dosáhl například konkurenční LG Optimus L5 II.

Dost času si vyhraďte na nabíjení. Z úplného vybití na 80% to telefonu trvá 1 hodinu a 54 minut. K úplnému nabití je zapotřebí čas 2 hodiny a 44 minut. To je už opravdu dlouho.

Zvuk

Kvalita zvukového výstupu skrze hlasitý reproduktor je poměrně solidní. Oceníte vysokou hlasitost, méně již spíše plechový zvuk. Pro účely vyzvánění je však repráček více než dostačující. Výstup do sluchátek můžeme označit za průměrný, až lehce nadprůměrný s ohledem na cenu telefonu. Vyplatí se investice do vlastních sluchátek, byť třeba i základních pecek Koss, které hrají slyšitelně lépe, než dodávaná sluchátka. Zvuk by sice mohl být o něco dynamičtější a větším důrazem na hloubky, nicméně méně náročný posluchač bude převážně spokojen.

Displej

Jedním z lákadel Smartu III je displej, jehož úhlopříčka poskočila na rovné 4 palce. Naštěstí se s tím ruku v ruce zlepšilo rozlišení, které činí příjemných 800 x 480 pixelů. Typově však jde jen o TFT TN displej, na druhou stranu, co bychom u telefonu za 3 tisíce čekali. Čitelnost na slunci je spíše horší, a to i při maximální úrovni jasu. Pozorovací úhly nejsou špatné, k inverzi barev dochází jen při pohledu z horní strany. Nemohu se však ubránit dojmu, že displej mohl být lepší. Pokud vedle Smarta III položím téměř tři roky starou Nokii C5-03, vychází finská legenda po stránce kvality zobrazení mnohem lépe. Zbývá doplnit, že jas displeje lze regulovat ručně, nebo tuto práci nechat na automatickém čidle.

Hardware

Smart III nabízí vcelku slušnou hardwarovou výbavu v čele s jednojádrovým procesorem MediaTek 6575 s taktem 1 GHz. Paměť RAM nabízí očekávaných 512 MB RAM, přičemž po spuštění telefonu zbývá pro práci zhruba 185 MB RAM, což je ještě poměrně solidní. Zbývá doplnit grafiku, kterou obstarává PowerVR SGX531. Níže se už můžete podívat na tradiční benchmark testy.

Benchmark testy

Prostředí

Uživatelské prostředí obstarává Android ve verzi 4.1.1 Jelly Bean s decentní nadstavbou od výrobce, která se nicméně projevuje jen aplikacemi a widgety navíc. Vše ostatní je čistý Android, což by mohla být dobrá zpráva. Jenže není. To zjistíte okamžitě, neboť prodleva mezi stiskem klávesy odemčení a rozsvícení displeje s odemykací obrazovkou činí minimálně 2 vteřiny. Přiznám se, že mě brzy přemáhal pocit telefon zahodit do kouta a nepoužívat jej. Odemykací obrazovka nepřináší nic světoborného. Tahem doprava dojde k odemknutí, opačný směr spustí fotoaparát a vertikální směr nahoru vás přesune do Google Now. I z odemykací obrazovky se dostanete do notifikační lišty.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Pohotovostních obrazovek je celkem pět a tento počet je neměnný. Na každé obrazovce trochu zbytečně trůní vyhledávání, inu čistý Android. Zbytek plochy už můžete zaplácat dle libosti widgety, zástupci aplikací, či složkami, které vytvoříte zcela jednoduchým tahem jedné aplikace na aplikaci druhou. Pamatujte však, že čím více prvků na obrazovkách, tím menší plynulost prostředí.

Notifikační lišta nabízí kromě zmeškaných událostí také řádek s nastavení jasu, zvuku, bezdrátových sítí či synchronizace. Praktické. Podoba naposledy spuštěných aplikací je tradiční.

Hlavní menu je orientováno horizontálně a sestaveno z matice ikon 4x5. K dispozici je základní třídění na standardní sestavení, nejpoužívanější aplikace a nedávno nainstalované. Jiné seskupení není možné, na nějaké vlastní uspořádání musíte zapomenout.

Plynulost prostředí jsem již několikrát nakousl, nejde o nic ideálního. Pro začínající uživatele to však nebude takový problém. Více by mohla rozčilovat hmatová odezva, která u senzorových tlačítek chybí a na displeji je přehnaně silná. V podstatě tak nejde jen o hmatovou, ale i sluchovou odezvu. Vibrace uslyší i vaše okolí.

Multimediální funkce

V této části recenze začnu zcela obligátně hudebním přehrávačem, který je zastoupen hned dvakrát. Aplikace Hudba Play pochází přímo od Googlu, aplikaci Hudba přidal výrobce. Hudba nabízí dělení na interprety, alba, skladby a vámi vytvořené seznamy stop. Při přehrávání vidíte náhled alba, ovládací prvky, časovou osu a snadno spustíte náhodné či opakované přehrávání skladeb. Skladby můžete přeskakovat také zatřesením s telefonem. Mnohým se možná vybaví průkopník této vychytávky, Sony Ericsson, kde se funkce jmenoval Shake Control. Nadšení z přehrávače značně zbrzdí chybějící ekvalizér.

Hudební přehrávač

Aplikace Hudba Play nabízí podobné třídění, jen přidává navíc selekci dle žánrů. Při přehrávání opět vidíte cover alba, ovládací prvky i časovou osu. V nastavení bohužel také chybí ekvalizér. Až vás hudba omrzí, můžete naladit internetové rádio, k dispozici je ale také stále oblíbené klasické FM rádio s RDS.

Video přehrávač se řadí k průměrně schopným. Poradí si s formátem AVI i kodeky DivX a Xvid. Zapovězeny mu jsou titulky a také videa v kvalitě HD, která se většinou lehce trhají, a občas u nich nefunguje zvuk. Na videa tento telefon prostě není, základ ale zvládne obstojně.

Videopřehrávač

Galerie je zpracována zcela základně a kromě souborů z karty a interní paměti, ta má mimochodem velikost 2,23 GB a po prvním zapnutí zbývá 2,1 GB pro uživatelská data, zobrazuje také vaše snímky z Picasy. V základní výbavě naleznete pouze jednu hru (Cut the Rope Free), ale není problém si jich stovky stáhnout z obchodu Google Play. Výkon telefonu postačuje na základní hry typu Angry Birds, ale i méně náročné 3D tituly jako Subway Surfers. Stažené aplikace nicméně není možné přesouvat na paměťovou kartu, takže musíte pečlivě vážit, co si do telefonu stáhnete.

Fotoaparát

Fotoaparát v dané cenové kategorii příjemně překvapí. Nabízí rozlišení 5 megapixelů, automatické ostření a nechybí ani přisvětlovací LED dioda. Překvapí také prostředí, které vypadá s nadsázkou jako z minulého století a potřebovalo by nutně omladit. Všechny prvky jsou sice snadno dostupné, prostředí relativně přehledné, zpracování vzhledu je však maximálně jednoduché a strohé. V každém případě si můžete nastavit různé scénické režimy, vyvážit bílou, upravit hodnotu expozice, využít samospoušť či nastavit ISO od hodnoty 100 až 1600. V případě ISO 800 a 1600 ale dojde ke snížení rozlišení jedné fotografie na 1,3 megapixelu.

Fotoaparát

Výsledná kvalita fotografií je značně proměnlivá. Telefonu nejvíce svědčí venkovní prostředí, ideálně slunný den. V tomto případě se dočkáte relativně ostrých snímků, které bývají i barevně věrné. Problémem je však paradoxně příliš světla, kdy si telefon nedokáže se scénou poradit a například celý snímek přepálí. Bez větších problémů ale pořídíte pěkné makro snímky. Celkově vzato je fotoaparát ve Smartu III s ohledem na cenu nadprůměrný a málokterý konkurent, o kterých bude řeč v závěru recenze, fotí lépe.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

Trochu nečekaným překvapení se stalo video. Telefon je zvládne natočit v HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu, což se u telefonu za tři tisíce takřka nevidí. Kvalita videa vás zřejmě neoslní, ale na běžné záznamy to postačuje. Slabší je především zvuk. I tak ale dostává od nás telefon za tento prvek výbavy palec nahoru.

Vodafone 975N Smart III (testovací video) – 720p

Telefonní funkce

Takřka čistý Android se podepsal na telefonním seznamu, jehož provázanost se sociálními sítěmi není na zcela špičkové úrovni. Ale popořadě. Položka telefon vás zavede do číselníku, v jehož další záložce najdete i protokol volání. Ten si lze dále třídit na volaná čísla, zmeškaná či přijatá volání. Do telefonního seznamu vás zavede položka Lidé. Ta je dělena na skupiny, kontakty a oblíbené kontakty. Kontakty jsou řazeny dle jména nebo příjmení. Mohou být obohaceny obrázkem. Pokud je kontakt provázán s Google účtem, ihned vidíte, zda je dotyčný online na Hagnoutu. Přidávat můžete několik čísel, adres i elektronických adres.

Seznam kontaktů

Kvalita hovoru je na dobré úrovni. Protější stranu slyšíte zřetelně a svou práci poctivě odvádí i mikrofon, neboť opačná strana mi také bez problémů rozuměla.

Zprávy a e-maily

Tvorba textových zpráv probíhá výhradně na QWERTY klávesnici Android, a to i v režimu na výšku. Není možné si tedy nastavit alfanumerickou variantu. Na klávesnici se vměstnalo samostatné tlačítko s tečkou a také tlačítko s nabídkou smajlíků. Textové a multimediální zprávy jsou sdruženy pod položkou zprávy. Při vytváření vidíte od začátku počet napsaných znaků i zpráv, do kterých se vámi napsaný text rozdělí. Psaní si lze urychlit použitím tzv. rychlých textů, v jejichž nabídce se nachází například zpráva „Kde jsi?“ nebo „Neboj se, jsem v pořádku“. Zapnout lze doručenku a nastavit mazání zpráv po dosažení vámi zvoleného limitu.

zprávy

Vaší elektronickou poštu obstarávají aplikace E-mail a Gmail. U obou máte možnost rychlého nastavení, pokud máte účet u Googlu či Yahoo. Ostatní je nutné nastavit ručně. Na Gmailu vám zprávy chodí okamžitě, jakmile dorazí na server, v případě druhé aplikace si můžete frekvenci kontroly nastavit dle libosti. Sociální sítě zastupují aplikace Facebook, Google+ a Twitter. K chatování slouží GTalk, který je však právě nahrazován novou aplikací Google Hangouts.

Gmail

Organizace času a GPS

Kalendář zůstal stejný, jako v čistém Androidu 4.1, což je poměrně škoda. Displej není vhodně využit a při měsíčním náhledu vidíte na celém displeji jen všechny dny s barevným odlišením událostí, které na dny máte. Konkrétní informace však nezjistíte. Zlepšení nepřináší ani týdenní náhled, ve kterém vidíte z události první čtyři písmena, která toho mnohdy moc neřeknou. Doporučuji tedy používat převážně denní náhled nebo ještě lépe agendu. Při tvorbě nové události si vybíráte druh kalendáře. Pokud nepotřebujete událost sdílet se světem, stačí vybrat lokální kalendář v telefonu. Dále přidávat samozřejmě název, místo, čas a případné včasné upozornění.

Kalendář

V další výbavě objevíte praktické poznámky, jednoduchou kalkulačku a šikovného správce souborů. Chybí samostatná aplikace pro práci s Office dokumenty, nicméně si je například jako přílohu otevřete díky Googlu a jeho dokumentům.

GPSka není nejrychlejší a občas si pěkně počkáte. Fixace satelitů s GPS zabere telefonu s asistencí internetu zhruba 4 minuty. Bez internetu si však mnohdy počkáte i 10 minut. S GPS se pojí aplikace Mapy a Google Navigace, která dokáže části map stahovat do paměti a posléze je využívat offline. Spíše však počítejte s nutností internetu, který je nutný i pro hlasovou navigaci. Mezi aplikacemi figurují také Moje trasy, kde si můžete zaznamenat, kudy jste šli či jeli.

Google mapy

Datové funkce a internet

Datové funkce představují slušný základ. Nechybí samozřejmě GPRS, EDGE, ale také rychlejší HSDPA a HSUPA. Využít můžete také Wi-Fi se standardy b/g/n a Wi-Fi Direct. Velkým překvapením je přítomnost čipu NFC a také dvou NFC tagů v základním balení. Vodafone připravil také praktickou aplikaci, která vás seznámí s touto technologií a vysvětlí, k čemu jsou NFC tagy a jak je používat. Během pár minut budete mít přehled, co vše můžete využívat. Samozřejmě lze přes NFC posílat soubory na jiné telefony, které NFC rovněž mají. Dále samozřejmě nechybí Bluetooth 4.0 či připojení přes USB kabel k počítači.

Datové funkce a průvodce funkcí NFC

Na internet se můžete podívat přes klasický Android prohlížeč nebo přes Chrome, který je nativně nainstalován. Standardní prohlížeč si poradí s Flashem 11, zapamatuje si vaše heslo, lze v něm měnit velikost písma nebo si vždy vyžádat verzi stránek pro stolní počítače. Je také o něco svižnější než Chrome, jehož výhoda spočívá v možnosti synchronizace záložek napříč různými zařízeními, ve kterých máte nainstalován Chrome.

Internetový prohlížeč

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Další generace chytrého telefonu za malý peníz pod taktovkou Vodafonu je na světě. Pokračuje ve vyšlapané cestě svých předchůdců, nabídnout za málo peněz hodně muziky. Konkurence však posiluje a Vodafone 975N Smart III již nezpůsobuje takové ohromení, jako starší generace. Stále je ale velmi přesvědčivý a úspěch bude mít zřejmě zaručen. Vzhled telefonu je do značné míry subjektivní a navíc si jej lze přizpůsobit. Zamrzí však vyšší hmotnost nebo hýbající se zadní kryt. Nijak oslňující není výdrž a průměrný zvuk nadšení nepřináší. Přes mírné nedostatky potěší displej. Je rozumně velký a jemný.

Hardwarově na tom telefon není vůbec špatně a proto zamrzí, že se nepodařila optimalizace prostředí. Zde by bodla nějaká aktualizace, která však zatím není na obzoru. Naopak výbava telefonu je více než dostatečná a takřka nic vám nebude scházet. Máme tu poměrně schopný fotoaparát, který ke všeobecnému překvapení zvládá natočit HD video. Základní videopřehrávač přelouská oblíbená „avíčka“ a zahrajete si i méně náročné 3D hry. Třešničkou na dortu je technologie NFC, která se u telefonů za tři tisíce vůbec nevyskytuje. Celkově tak je Vodafone 975N Smart III zajímavým hráčem nižší střední třídy, který plně postačí nenáročným uživatelům, a který nabídne velmi dobrý poměr ceny a výbavy. Jak se můžete přesvědčit z našeho přehledu níže, za podobnou cenu je v podstatě nemožné najít stejně nebo lépe vybavený přístroj.

Konkurence Smartu III je poměrně značná. Pokud vezmeme v potaz podobně velké telefony, nabízí se LG Optimus L5 II, který nabízí kvalitnější displej, svižnější prostředí, lešpí fotoaparát a subjektivně hezčí design. Nechybí mu NFC, avšak nenatočí vám HD video. Jeho cena je však o zhruba 700 Kč vyšší. Velkým konkurentem je loňský Huawei Ascend G300. Ten zaujme lepším displejem, plynulejším prostředím, byť se starším Androidem 4.0. Přesvědčivější výkony podává fotoaparát, avšak HD video nezvládá. Cena je zhruba o 300 Kč vyšší.

Konkurenti: LG Optimus L5 II a Huawei Ascend G300

Alternativou může být i Nokia Lumia 520, která potěší lepším displejem, dvoujádrovým procesorem, či skvěle odladěným prostředím operačního systému Windows Phone 8. Jejímu fotoaparátu sice chybí LED dioda, ale výsledná kvalita snímků je lepší. V případě Lumie 520 si však připlatíte už 1000 Kč. Konkurence ostatních výrobců, jako je Sony, HTC, má podobně vybavené modely většinou minimálně o 1500 Kč dražší. Za cenu Smartu III pak naleznete pouze podstatně hůře vybavené kousky.

Konkurence s Windows Phone 8 - Nokia Lumia 520
vodafone-smart-iii
Klady
  • Android 4.1 Jelly Bean
  • v balení dva NFC tagy
  • dokáže zaznamenat HD video
  • přítomnost NFC
  • solidní displej
  • velmi nízká cena
Zápory
  • příliš silná vibrační odezva
  • jen průměrná výdrž
  • méně kvalitní konstrukce
  • horší optimalizace prostředí
Diskuze ke článku
Tohtori Latvala
Moi.Tak za ty peníze to může být dobrý telefon,ale docela mě mrzí ty pomalé reakce.Kde je ten slibovaný Project Butter?Koukámže moc po másle to nejede...Budiž za ty prachy.Ale pořád se rozhoduju,jestli tohle,nebo Nokii Lumii 520 s Windowsem...který je dobře odladěný.
Oleg
Když si přečtete jakoukoliv recenzi na jakýkoliv telefon tak autor najde plusy i minusy. Já si tento telefon vybral pro velmi dobrá hodnocení v této cenové kategorii. Jak je uvedeno v článku" Naopak výbava telefonu je více než dostatečná a takřka nic vám nebude scházet". A o to mě šlo. Já si ho pořídil. Je to můj první chytrý telefon - komunikátor pro telefonování,sms,emaily,slovníky, VoIP volání atd. Dříve či později doslouží a já budu vědět pro příště které funkce budu v novém telefonu preferovat. Kousek co mám já nevrže, rychlost se zdá dostatečná. V ruce ho měli dva IT kolegové co mi pomáhali s rozjezdem a ti si nestěžovali. Display na slunku dobře čitelný. Také jsem váhal mezi tímto a Nokií 520 s WP. Nakonec rozhodl poměr výbavy a ceny. Také to, že náklady narostou o další výbavu-nabíječku do auta, pouzdra možná ještě jednu nabíječku domů. Pozor - byl jsem v T-mobile, telefon koupil ve VF a rozběhnutí pro internet mi musel dělat kolega IT pro protože v obou prodejnách to neuměli.
Oleg
Doplním info k fotoaparátu. Protože hodně fotím s fotoaparáty,tak můžu podle prvních záběrů říci, že v mobilu se jedná o příležitostné foto. Že ostrost nápisů je horší než v klasickém fotoaparátu s 5-ti mega. Např. na náhrobních kamenech to dobře porovnáte. Ale líbí se mi rychlé nastavování funkcí. Pravdou je, že mám vycvičené oko, zabývám se profesně hodně grafikou. Moje první hodnocení při přechodu z Nokie N70 ( což byl také chytrý telefon) je, že výhody tohoto moderního smartfonu převažují.
Oleg
Má režim blesku. Napište adresu a večer vám nějaké pošlu. Sám jsem na to docela zvědavý. Zkusím i video.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze