Testujeme Huawei Ascend Y300: první dojmy

27

Do naší redakce zavítala nadějná novinka od čínského Huawei. Model Ascend Y300 míří do nižší střední třídy, kde hodlá svou výbavou řádně rozvířit vody. Oslovit chce například čtyřpalcovým IPS displejem, dvoujádrovým procesorem nebo vcelku kompaktními rozměry. Jaké na nás zanechal první dojmy?

Huawei Ascend Y300 v podstatě navazuje na loňský Ascend G300, který se stal prodejním trhákem telefonů do čtyř tisíc. A právě do těchto cenových vod novinka míří. Starší model zlevnil a za necelé čtyři tisíce korun nyní pořídíte nový Ascend Y300.

Huawei Ascend Y300 - oficiální fotografie

Tlustší Emotion UI

Po prvním uchopení se zřejmě neubráníte dojmu, že je Ascend Y300 poměrně tlustý. Pohled do tabulky parametrů prozradí, že tloušťka činí 11,2 milimetrů, což z dnešního pohledu přeci jen představuje nadprůměr. Jde však jen o to si zvyknout. Po pár dnech už vám větší tloušťka vadit nebude. Mnohem důležitější je, že se telefon pohodlně drží. Odpustíte mu i vyšší hmotnost, která se vyšplhala na 130 gramů.

Přitom telefon není vyroben z nijak hodnotných materiálů. Počítejte s běžnými plasty, které však působí bytelně. Stejně tak celkové zpracování budí robustní dojem a troufám si tvrdit, že by telefon měl bez úhony přežít i nějaký ten pád. Pochvalu si už Huawei nezaslouží za umístění často využívaného odemykacího tlačítka. Levá část horní strany? Už to samo o sobě nedává tušit nic dobrého. Připočtěte si zmíněnou větší tloušťku a tenké tlačítko a vyjde vám, že jeho nahmatání vyžaduje natažení ukazováčku.

Čelní stranu okupuje čtyřpalcový IPS displej s rozlišením 800 x 480 pixelů. V dané třídě jde jednoznačně o nadprůměr. Displej je dostatečně jemný i dobře čitelný. Jas displeje můžete regulovat sami, nebo vše nechat na automatice.

Na displeji se rozprostírá Android 4.1.1, avšak poznat to není. Bdí nad ním totiž nadstavba Emotion UI 1.0. Ta prostředí zásadně mění a například zcela mizí klasické obrazovky se všemi aplikacemi, tedy hlavní menu. K dispozici jsou jen pohotovostní obrazovky, kde se nacházejí veškeří zástupci aplikací a případně widgety. O pohon se stará dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz. Paměť RAM dosáhla jen na 512 MB a po spuštění telefonů zbývá jen okolo 120 MB RAM, což není mnoho. Prostředí docela trpí a animace nejsou zcela plynulé. V rámci kategorie však můžeme přimhouřit oči a doufat, že se výrobce s nějakou aktualizací polepší.

Fotoaparát

Závěrem prvních dojmů ještě zlehka naťukneme fotoaparát. Ten nabízí zcela běžných 5 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Kvalita fotografií nás zatím příliš nepřesvědčila. Minimálně v interiérech a při zamračeném dni jsou fotky velmi náchylné k rozmazání a chybějí jim detaily. Pokud počasí dá, otestujeme samozřejmě snímky za slunného dne. Pokárání si Huawei zaslouží za video, které je umožněno zaznamenávat pouze ve VGA rozlišení.

Ukázkové fotografie

Huawei Ascend Y300 právě v redakci testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a položte nám otázku v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám buď pod váš dotaz, případně odpověď zahrneme do připravované recenze.

Technické parametry Huawei Ascend Y300

Kompletní specifikace
Konstrukce124,5 × 63,8 × 11,2 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225Q, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 730 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:31 hodin
Dostupnostbřezen 2013, 4 000 Kč
Diskuze ke článku
doktor
Proberte se!!! Zadny IPS display to nema
Kuba
Prober se!!IPS displej to má!Stačí se podívat na ofiko huawei stránky atd atd.
Mitsuu
Co to v té tabulce "Technické parametry Huawei Ascend Y300" máte za bludy?Procesor mediatek 1.2Ghz?Y300 má sna Qualcomm MSM8225 1.0GHz Dual core..Grafika PowerVR SGX531?Škoda že má Adreno 203.To samo baterka,máte tam 1730mAh a přitom pro EU je 1950mAh a jinou v ČR neseženete(leda šedej dovoz).
Breta
No na 4" display vyska 124,5mm je kapku dost a o moc prijemnych, ne-li kompaktnich rozmerech se teda moc hovorit podle me neda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze