Huawei Ascend Y300
recenze

Huawei Ascend Y300

Znovu úspěšný?
54

Nižší střední třídu má už rok pod palcem Huawei. Úspěšný model Ascend G300 je letos střídán nepřímým nástupcem Ascend Y300, který výbavou navazuje na loňský model a vylepšení je takřka vždy mírně k lepšímu. Hlavním tahákem je však opět velmi nízká cena.

V loňském roce na náš trh doputovalo Huawei Ascend G300, který díky velmi příznivě nasazené ceně upoutal pozornost a stále se hitem nižší střední třídy. Výrobce by samozřejmě podobné úspěchy opakoval a tak se nelze divit, že to letos zkouší znovu. Do boje vyslal model Ascend Y300, který si bere vše dobré od předchůdce a snaží se jisté drobnosti vylepšit, aby udržel krok s konkurencí. V podstatě nejzásadnější odlišností je přítomnost nového prostředí Emotion UI a silnější hardware. Cena je pak téměř shodná s tou, za kterou loni startoval Ascend G300. Zadělal Huawei na úspěšné opakování?

Huawei Ascend Y300 - oficiální fotografie

Technické parametry Huawei Ascend Y300

Kompletní specifikace
Konstrukce124,5 × 63,8 × 11,2 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225Q, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 730 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:31 hodin
Dostupnostbřezen 2013, 4 000 Kč

Obsah balení

Základní balení je velmi úsporné. Kromě telefonu už v něm najdete pouze USB kabel a samozřejmě nepostradatelnou koncovku nabíječky. Sluchátka už ale chybí a budete si muset pořídit vlastní.

Design a konstrukce

Vzpomínáte si, jak jsme nedávno bědovali nad tím, jak Huawei jen slepě kopíruje vlastní design a jeho telefon střední třídy od sebe lze rozeznat jen velmi obtížně? Tak tentokrát už je situace o něco lepší. Ascend Y300 totiž není tak velký jako například modely Ascend G600 či G510 a bezpečně jej tudíž rozeznáte. Rodinnou příslušnost k Ascendům nicméně rozhodně nezapře. Ostřeji řezané hrany se skloubí s naopak zaoblenými boky na zadní straně. Teleofn se díky tomu pohodlně drží.

Design se drží spíše konzervativnějších linií

Dále je tu vroubkovaný zadní kryt, který rovněž přispívá k jistějšímu úchopu telefonu. Design je však jinak spíše poměrně uniformní a odvážněji smýšlející jedince nemůže zaujmout. Oproti veselým Lumiím od Nokie vypadá Ascend Y300 jako nějaký mrzout. Co vás, asi stejně jako mě, překvapí, je tloušťka telefonu. Ta se dostala na 11,2 milimetrů, což je z dnešního pohledu už poměrně dost. Na druhou stranu se telefon možná i lépe drží v ruce. Zbylé rozměry jsou již poměrně klasické. Na výšku jde o 124,5 milimetrů a na šířku o 63,8 milimetrů. Znepokojivá je spíše hmotnost. 130 gramů je na takto velký telefon hodně a v ruce je pocítíte.


Ascend Y300 je na dnešní dobu poměrně tlustý

Malé rozměry jsou předzvěstí toho, že by se telefon mohl pohodlně ovládat. Přeci jen i menší rukou obsloužíte celý displej, který má mimochodem 4 palce, ale o tom až později. Stačilo jen doladit okolní detaily. To se však Huawei nepovedlo. Odemykací klávesa, kterou využijete nesčetněkrát denně, je umístěna u levého kraje horní strany. Navíc je celkem malá a k jejímu dosažení je nutné přehmátnout.

Výhrad nemám ke konstrukčnímu zpracování. Telefon působí robustně, vše pevně drží na svém místě a nežádoucích zvuků se tak rozhodně nedočkáte. V tomto ohledu si Huawei zaslouží pochvalu.

Baterie a výdrž

Výrobce v tomto modelu použil baterii o kapacitě 1730 mAh, což je s ohledem na velikost displeje a celkovou výbavu lehce nadprůměrná hodnota. Na výsledné výdrži se to ale příliš nepodepsalo. Stále počítejte spíše s každodenním nabíjením. Při středně náročném používání, kdy budete celý den on-line, vyřídíte do 20 minut hovoru, pošlete 10 SMS zpráv a dvě hodiny strávíte na internetu, se večer dočkáte zhruba 30% baterie.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy byl Ascend Y300 přihlášen k zabezpečené Wi-Fi, do sítě 3G, aktualizace potlačeny, jas displeje na 50% a zvuk do sluchátek Koss také na 50%. Přitom streamoval video v kvalitě 360p. Při této činnosti vydržel 4 hodiny a 16 minut. Doba nabíjení z úplného vybití na 80% zabere 1 hodinu a 47 minut, na 100% si počkáte 2 hodiny a 31 minut.

Huawei Ascend Y300 – první pohled

Zvuk

Po zvukové stránce patří Ascend Y300 k třídnímu průměru. Zvukem neurazí, ale ani nenadchne. Hlasitý reproduktor hraje dostatečně nahlas, nicméně jeho zvuk je plochý a méně výrazný. O něco lepší je to se zvukovým výstupem přes 3,5 mm jack konektor, který po připojení obyčejných peckových sluchátek Koss uspokojí běžného posluchače. Dočkáte se i náznaků hloubek.

Displej

V případě displeje Huawei zachovala oblíbenou úhlopříčku 4 palců. Rozlišení činí 800 x 480 pixelů, což je s ohledem na úhlopříčku více než dostatečné. Typově se jedná o TFT IPS displej. Pozorovací úhly jsou skvělé, nedochází k inverzi barev ani při pohledu z boku. Spokojeni budete také s čitelností venku. Jas můžete regulovat sami, nebo využít funkci automatické regulace, která funguje spolehlivě.

Displej je vcelku povedený

Hardware

Významným vylepšením je použití dvoujádrového procesoru Qualcomm Snapdragon MSM8225Q s taktem 1 GHz. Nápomocna je i grafika Adreno 203. Naproti tomu slabší už je to s operační pamětí RAM, která má hodnotu 512 MB, ze kterých po zapnutí telefonu zbývá zhruba 120 MB RAM. Níže se můžete podívat na výsledky v několika benchmark testech.

Benchmark testy

Prostředí

Uživatelské prostředí zajišťuje operační systém Android 4.1.1 Jelly Bean, avšak ze začátku to takřka nepoznáte. Vyšší úrovně totiž zásadně mění nadstavba Emotion UI. Za vše hovořící je například absence klasického menu se všemi aplikacemi. Veškeré položky jsou rozesety po pohotovostních obrazovkách a styl se tak blíží například systému iOS. Jak to tedy reálně vypadá?

Na první pohled, měli-li jste již telefon s Androidem, stejně. Odemykací obrazovka nabízí možnost vstoupit přímo k hovorům či SMS zprávám. Po odemknutí se dostanete na hlavní pohotovostní obrazovku. Počet obrazovek je volitelný a maximálně jich můžete využívat devět. Jakákoliv obrazovka z devíti může být zvolena jako hlavní. Na tu se dostanete vždy, když stisknete tlačítko s domečkem. Procházení obrazovek je plynulé, avšak z poslední obrazovky se nijak nedostanete na první. Škoda. Emotion UI klade velký důraz na animace a můžete vybírat z devíti různých animací přechodů mezi obrazovkami. Jakmile se ale vynadíváte, zřejmě přejdete ke standardnímu přechodu, který je jednoduchý a nejrychlejší.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Na každou obrazovku si můžete umístit widgety, zástupce či složky. Widgety jsou tříděny na nativní a stažené, což je praktické. Zastavíme se u speciálního widgetu od Huawei, který zabere ¾ obrazovky a může v sobě skloubit oblíbené kontakty, čas a datum, počasí a hudební přehrávač. Myšlenka je zřejmá, mít nejpoužívanější věci na očích. Škoda, že nelze kombinovat více věcí do tohoto kolektivního widgetu.

Ve spodní části obrazovky jsou pak čtyři zástupci dalších aplikací, které si můžete definovat. V těchto místech navíc bývá vstup do menu, ten zde ale chybí. Do menu nepotřebujete chodit, všechny ikonky jsou rozesety po obrazovkách. Ze začátku je tedy nutné si vše přeskládat tak, abyste dlouze nebloudili.

Přidržením klávesy s domečkem se dostanete k seznamu naposledy spuštěných aplikací. Ten vypadá klasicky a je doplněn pouze o informaci o aktuálním využití paměti RAM, což se pro techničtěji založené uživatele, kteří chtějí mít okamžitě přehled, může hodit. Informační lišta je standardní, avšak v nastavení si můžete navolit zobrazení rychlý tlačítek pro zapnutí Wi-Fi, GPS, apod. Tlačítka lze také definovat a řádek si přenastavit dle libosti.

Cesta do nastavení vede přes příslušnou ikonku a v rámci jednoduchosti Huawei připravilo dělení na záložku Obecné, kde najdete v podstatě to nejpoužívanější a netrápí vás zbytečné podrobnosti, a záložku Vše, která je již shodná s ostatními Androidy.

Plynulost prostředí je poměrně vratká. Někdy telefon reaguje okamžitě, jindy si však počkáte i na zcela banální operace, jako je například otevření nastavení. V tomto ohledu by telefonu tedy prospěla lepší optimalizace nového prostředí.

Mutlimediální funkce

Huawei v posledních modelech razí cestu dvou hudebních přehrávačů a nejinak tomu je i v případě Ascendu Y300. Hudba Play je standardní přehrávač čtyřkového Androidu a aplikace Hudba pochází od Huawei. Osobně doporučuji využívat spíše prvně jmenovanou. Hudba sice působí o něco moderněji, ale chybí ji ekvalizér a nabízí pouze zapnutí vylepšení DTS, které však hudbu příliš nezlepší. Naproti tomu Hudba Play nabízí pokročilý ekvalizér s možností vlastní úpravy. Dělení skladeb pak probíhá klasicky dle ID3 štítků. Snadno si tak vybere interpreta, skladby, alba nebo žánry.

Hudební přehrávač

Zklamání přichází u video přehrávače, který je jedním slovem neschopný. Zapovězení HD videí by nepřekvapilo, nicméně zapomenout musíte i na přehrávání AVI souborů v televizním rozlišení. Naštěstí to snadno vyřešíte stažením alternativního přehrávače. Doporučit mohu například MX Video Player, který si poradí i s kodeky DivX a Xvid a titulky. V alternativním přehrávači spustí i HD video, vzhledem k nižšímu výkonu ale bohužel ne plynule.

Galerie

V základní nabídce nenajdete žádnou hru, ale není problém si nějakou stáhnout. V obchodě Google Play najdete stovky titulů zcela zdarma. Obyčejné hry typu Angry Birds běží bez problémů, stejně také i lehce a středně náročné 3D hry. Zapomenout musíte jen na špičkové 3D hry, na které telefonu chybí výkon. Například Max Payne neběžel plynule. Myslíte-li to tedy s hraním vážně, poohlédněte se jinde. Místa v interní paměti je vcelku dostatek, rovný 1 GB. Samozřejmě pak nechybí slot pro paměťové karty, na které však aplikace přesouvat nelze.

Fotoaparát

Huawei Ascend G510 se pyšní 5megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Spoušť na boku přístroje byste však hledali marně. Prostředí je vyvedeno v maximální jednoduchosti. Na pravé straně přepínáte mezi fotoaparátem a videokamerou. Zároveň nechybí spoušť a také vstup do galerie. V levém horním rohu vybíráte přední či zadní fotoaparát a rychle nastavíte blesk. Tedy vše, co je nezbytně nutné. Další nastavení si vytáhnete z levého kraje.

Najdete tam například režimy snímání, kde je však jen panorama. Dále nechybí efekty, různé, a v hlubším nastavení je vyvážení bílé, hodnota ISO, časovač, redukce červených očí či scénické režimy.

Výsledné snímky jsou v rámci kategorie poměrně slušné. Ascend Y300 se snaží o barevnou věrnost a když se zadaří, budete spokojeni i s ostrostí. Velmi nízká je hladina šumu a to i v interiérech. Nepříjemností je však vcelku dlouhá prodleva od dotyku spouště a pořízení fotografie. Jinými slovy dost času si fotografii nechtěně rozmazat. To se projevuje především v interiérech, kdy je kvůli slabšímu světlo potřeba delší dobu sbírat světlo.

Ukázkové snímky


Ukázkové snímky

Mírným zklamáním je záznam videa, který je umožněn jen v rozlišení 640 x 480 pixelů při 29 snímcích za vteřinu. Přehrávání se tak hodí pouze na displeji telefonu.

Huawei Ascend Y300 (testovací video) – 480p

Telefonní funkce

Veškeré kontakty naleznete pod položkou Lidé. Ta je dále dělena na tři záložky. V první najdete skupiny, ve druhé všechny vaše kontakty a ve třetí oblíbené kontakty. Seznam je provázán pouze s Google+, na ostatní sociální sítě musíte ve výchozím stavu zapomenout. Využít můžete obrázky ke kontaktům, případně rovnou vidíte například stav uživatele na Talku. Kvalita samotného hovoru je na dobré úrovni. Protistrana je srozumitelná a totéž platí i pro váš hlas.

Nové prostředí přidává praktické profily. K dispozici jsou čtyři pevně nastavené profily, které mění hlasitosti, jas či bezdrátové funkce. Pokud by vám snad nevyhovovali, není problém si vytvořit zcela vlastní profil. Za toto Huawei opravdu chválíme.

Vyzváněcí profily

Zprávy a e-maily

Tvorbu veškerých textů obstarává buď klasická klávesnice z Androidu nebo vlastní od Huawei. Na tu se dostaly i druhotné znaky a rychleji tak napíšete interpunkci. Snadno si lze přepnout druhotné znaky české klávesnice (interpunkce) s druhotnými znaky anglické klávesnice, kde je například otazník, vykřičník, uvozovky apod. V každém případě vybylo místo na samostatné klávesy s tečkou a čárkou. Při psaní SMS zprávy se vám neodpočítávají znaky, to nastane až 10 znaků před koncem. Počínaje druhou zprávou však již máte přehled stále na očích.

E-maily obstarává dvojice klientů. Aplikace E-mail obslouží všechny možné schránky, přičemž aktualizaci provádíte ručně nebo v předem zvolených časových intervalech. Aplikace Gmail primárně obstarává váš Google účet, přičemž aktualizace jsou okamžité a k dispozici jsou všechny známé funkce. Sociální sítě jsou zastoupeny aplikací Google+ a kecálkem Talk, který je postupně nahrazován aplikací Hangouts.

Gmail

Organizační funkce a GPS

Škoda, že se nové prostředí Emotion UI nepodepsalo také pod kalendářem. Huawei tedy nadále i v modelu Ascend Y300 používá nepovedený kalendář z čistého Androidu, který rozhodně dobře nevypadá a navíc je nepřehledný. Měsíční náhled neposkytuje prakticky žádné informace, týdenní jakbysmet. Vždy vidíte jen indikaci, že v daný den či čas máte nějakou událost. O jakou jde, zjistíte až v denním náhledu, ideálně v agendě.

Kalendář

V další výbavě figuruje základní kalkulačka, záznamník hovoru a samozřejmě opakovaný budík. Potěší také graficky přehledný správce souborů, poznámky nebo stopky, minutka a světový čas. Cestu do telefonu si našel také Quick Office v Lite verzi. Kancelářské dokumenty tedy můžete jen číst.

GPS čip v telefonu pracuje poměrně svižně a svou polohu s asistencí internetu najdete do půl minuty. Mapy i navigaci obstarává Google a k plnohodnotnému využití tak vždy potřebujete internet. Části map si sice můžete stáhnout a poté využívat off-line, nicméně vždy pouze po omezenou dobu a malé území. Hlasová navigace nechybí, k té ovšem musíte být bezpodmínečně on-line, i když máte kousek území staženo.

Mapy

Datové funkce a internet

K internetu se můžete připojit přes mobilní datové přenosy od operátora. K dispozici je GPRS, EDGE, ale také HSDPA s až 7,2 MB/s a HSUPA s až 5,76 Mb/s. Samozřejmě nechybí Wi-Fi s protokoly b/g/n. Snadno vytvoříte také W-Fi hotspot. Naopak musíte zapomenout na modernu NFC, která se do Ascendu Y300 bohužel nedostala, což je však s ohledem na cenu ještě omluvitelné. Chybí bohužel také funkce USB OTG. Kdo by si tedy chtěl připojovat k telefonu například USB flash paměť a kopírovat z ní soubory, má smůlu. Propojení s počítačem podporuje jak možnost MTP (multimédia) a PTP (fotoaparát), tak i klasický Mass Storage, kdy se vám paměť telefonu i paměťová karta objeví jako další disky v počítači. Výčet tedy zakončíme alespoň u Bluetooth 2.1, které nechybí.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte přes klasický Android prohlížeč. Standardní prohlížeč si neporadí s Flashem, ale zapamatuje si vaše heslo a lze v něm měnit velikost písma nebo si vždy vyžádat verzi stránek pro stolní počítače. Pracovat můžete současně až s 16 okny. Načítání a pohyb po stránce je lehce trhané. Patrné je to samozřejmě především na náročnějších stránkách, kdy telefonu dochází dech.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Huawei si je dobře vědom, jak vysoko nastavil laťku s modelem G300 a že zopakovat jeho úspěch by bylo velkým překvapením. Vydalo se však dobrou cestou. Nový model postavilo na osvědčených základech. Tedy se čtyřpalcovým displejem a kompaktním tělem. Ascend Y300 je o dost menší. Kýžené vylepšení přináší dvoujádrový procesor a novější Android. Potřebné zlepšení potkalo i baterii, výdrž proto není nejhorší.

Změna nastala také v prostředí, které je již plně v režii Emotion UI. V jeho případě se však výrobci tentokrát nepodařila optimalizace, což částečně znepříjemňuje používání telefonu. Ale nejde o nepřekonatelný problém a navíc můžeme doufat, že výrobce na optimalizaci ještě zapracuje.

V další výbavě už vám zřejmě nic chybět nebude. Někomu možná NFC, jinému nedostatečný výkon pro HD videa. Nicméně si je nutné uvědomit, že Huawei Ascend Y300 vyjde na necelé 4 000 Kč a některé nedostatky lze tak pochopit, případě odpustit.

Mezi konkurenty se nachází například Nokia Lumia 520, která vyjde jen o pár set korun dráže, ale lépe fotí a nabízí plynulejší prostředí Windows Phone 8. Se stejným systémem se tasí také stájový Ascend W1, který opět těží ze svižného prostředí.

Konkurence s Windows Phone 8

Pokud chcete spíše zařízení s Androidem, můžete vzít v potaz Samsung Galaxy Ace 2, který nabízí například NFC a lépe optimalizované prostředí. Cenově však stojí o něco výše. Posledním konkurentem může být nové LG Optimus L5 II, který nabízí také čtyřpalcový displej a je zhruba o 700 Kč dražší. Bohužel nabízí jen jednojádrový procesor.

Konkurence s Androidem
huawei-ascend-y300
Klady
  • nízká cena
  • Android 4.1 Jelly Bean
  • slušný displej
  • kvalitní dílenské zpracování
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • malá paměť RAM
  • nezvládá HD video
  • horší optimalizace prostředí
  • větší tloušťka
  • hůře umístěné odemykací tlačítko
Diskuze ke článku
Jakub
Hezké odpoledne. Bude k této recenzi a k Huawei g510 video?
děkuji Jakub
Petr
V čem se liší verze 1730 mAh a 1950mAh verze ? Prý 1730mAh verze má gorilla glass...? Každopádně asi můj budoucí telefon. Huawei vychytá chyby a pak ovládne svět.
Kuba
Proč pořád uvádíte takt procesoru 1.2Ghz?To je tajkovej problém se podívat když už ne na ofiko stránky Huawei,tak aspon do system nastavením,info o telefonu kde je napsaný 1.0Ghz?A to stejný baterka,nejsme v číně a pro Evropu je 1950mAh.Stejně tak sluchátka,ty jsou v balení jak u T-Mobilu,tak u O2 a stejně tak ve volným prodeji.Je docela sranda i po takové době co se telefon prodává,pořád číst bludy a nepřesný informace,který klamou lidi :D
pedes
- operační systém Android 4.1
- rozměry: 125 × 64 × 101 mm, váha 120 gramů
- displej 4 palce, 800 x 480 pixelů
Na Huawei Mania presetují tuto specifikaci:
- dvoujádrový procesor 1,2 GHz
- 512 MB RAM
- 4 GB vnitřní paměti
- podpora paměťových karet
- fotoaparát 5 Mpx
- baterie 1 950 mAh
- doporučená cena 3 990,- Kč

Na mobil.idnes.cz a svetandroida.cz je to 1730mAh a 1GHz.
Buď jsou tedy v Čechách dvě balení a nebo by bylo nejlépe poptat se na https://www.facebook.com/HuaweiDeviceCZSK tam by měly být informace nejpřesnější.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze