Novinky s Firefox OS má na svědomí Huawei, ZTE a Alcatel

1

Na trhu s mobilními operačními systémy je mnoho hráčů. Krom Apple, Google a Microsoftu jsou zde i menší hráči mezi které patří i Mozilla se svým Firefox OS. Ten běží jak na mobilních telefonech, tak na tabletech a právě na letošní konferenci MWC představilo několik výrobců svá zařízení s tímto systémem.

Mozilla spolu s několika výrobci připravila zařízení s operačním systémem Firefox OS. Mezi nejaktivnější výrobce patří Alcatael, Huawei a ZTE, kteří na letošní konferenci MWC v Barceloně představili mnoho nových zařízení s tímto mladým operačním systémem.

Mezi ty první patří Huawei Ascend Y300, který se již vyrábí, ovšem s operačním systémem Android. Hlavní výpočetní jednotkou je Qualcomm Snapdragon 8225, jenž obsahuje 2 jádra na frekvencí 1GHz. Procesoru asistuje 512MB RAM a baterie má kapacitu 1 950mAh. Zadní fotoaparát má 5 megapixelů a přední kamerka má VGA rozlišení. Displej má 4 palce a rozlišení WVGA.

Huawei Ascend Y300

Dalším je zástupce od čínského výrobce ZTE. Model Open C má 4palcový displej s rozlišením WVGA, poháněn je 2-jádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 200 s frekvencí 1,2GHz a tomu asistuje 512MB operační paměti. Baterie má kapacitu 1 200mAh.

TIP! První dojmy z firefoxového ZTE Open C přímo z MWC 2014

ZTE Open C

Nástupcem modelu ZTE Open je Open II. Ten obsahuje dvoujádrový procesor Qualcomm s frekvencí 1,2GHz a tomu asistuje pouhých 256MB RAM, což se na dnešní dobu zdá velmi málo. Fotoaparát má pouze 2megapixely. Displej je velký 3,5" a rozlišení je slabých HVGA. Baterie má kapacitu 1 150mAh, což je na takový hardware zcela dostačující.

ZTE Open

Nyní se podíváme na výrobce Alcatel. Prvním modelem od tohoto výrobce je OneTouch Fire C, který disponuje 3,5palcovým displejem s rozlišením HVGA, procesor má dvě jádra a frekvenci 1,2GHz. Kamera má velmi nízké rozlišení VGA. Cena je stanovena na 59 Euro, což je v přepočtu 1 615 Kč.

Alcatel OneTouch Fire C

Větším a lépe vybaveným modelem je OneTouch Fire E. Ten má dokonce 4,5palcový IPS displej s rozlišením qHD, což už zní zajímavěji než HVGA u modelu Fire C. Procesor má 2 jádra s frekvencí 1,2GHz, také mu asistuje 512MB RAM a jako úložiště může sloužit 4GB vnitřní paměť, která jde rozšířit microSD kartou. Fotoaparát má 5megapixelů a disponuje bleskem, bohužel nepodporuje auto-focus. Cena je stanovena na 139 Euro, což je v přepočtu 3 803 Kč.

Alcatel OneTouch Fire E

Alcatel OneTouch Fire S je v mnohém podobný modelu OneTouch Fire E. Oba disponují 4,5palcovým IPS displejem s rozlišením qHD, 1,2GHz dvoujádrovým procesorem, 512MB RAM a 4GB vnitřní pamětí s microSD slotem. Rozdíl je především v podpoře LTE, kterou Fire E nedisponuje. Zvýšilo se i rozlišení fotoaparátu, který má nyní 8megapixelů, ovšem stále bez automatického zaostřování. Cena je stanovena na 169 Euro, což je v přepočtu 4 623 Kč.

Alcatel OneTouch Fire S

Jediným tabletem s Firefox OS od Alcatelu je OneTouch Fire 7 a jak již jméno tabletu napovídá, tak má 7palcový displej s rozlišením qHD. Procesor je typicky 2jádrový a má frekvenci 1,2GHz. Přední i zadní kamera mají rozlišení VGA a vnitřní paměť má kapacitu 4GB, jíž lze rozšířit o paměťovou kartu. Cena je stanovena na 79 Euro a to je v přepočtu 2 161 Kč.

Je vidno, že mnoho výrobců zkouší experimentovat s exotickými operačními systémy a nyní jim nezbývá nic jiného než čekat, zda bude mít Firefox OS úspěch.

Zdroje: fonearena.com, phonearena.com