Testujeme Huawei Ascend G600: první dojmy a fotografie

36

I Huawei se konečně může pochlubit velmi dobře vybaveným zástupcem střední třídy. Ascend G600 po vzoru předchůdce nabídne velkou baterii a pochlubit se může také 8 Mpx fotoaparátem se senzorem BSI a velkým dotykovým displejem typu IPS s úhlopříčkou 4,5 palce. Pozornost upoutají i stereo reproduktory nebo dvoujádrový procesor S4 Snapdragon Play. Obstojí výkonnostně?

Velká výdrž v mohutném těle

Huawei Ascend G600 se chce zařadit mezi nepřehlédnutelná zařízení. Rozměrný dotykový displej úhlopříčky 4,5 palce se nachází v poměrně velkém a tlustém zařízení. Jsme zvyklí, že telefon s takto velkými displeji jsou tenčí. Nad displejem i u senzorových kláves se místem zrovna dvakrát nešetřilo. Novinka se tak směle může velikostí rovnat s top-modely, které mají 4,7 palcové displeje. Na testování jsem obdržel bílou variantu, v redakci máme ale také druhou, černou. Osobně mi přijde zajímavější a elegantnější sněhobílá varianta, černá již působí velmi usedle a nudně.

Huawei Ascend G600 - oficiální fotografie

Telefon má naštěstí nebo bohužel výměnný zadní kryt. Obě řešení mají své výhody, ale novinka se bohužel nesnaží bořit renomé výrobce s méně kvalitní konstrukcí svých přístrojů. I když na svém místě zadní kryt poměrně dobře drží, na bocích se poměrně citelně prohýbá a vrže. V některých místech se prohýbá až o několik milimetrů a občas jsem měl spíše dojem, že mačkám klávesu než kryt. Výrobce se snaží vzhled oživit i pomocí stříbrné, bohužel plastové linky v přední části telefonu.

Co se týče kláves, chybí spoušť fotoaparátu. Standardně je přítomna klávesa pro vypnutí telefonu a dvojklávesa pro regulaci hlasitosti. Tyto klávesy působí laciným dojmem a očekávali bychom je spíše u telefonu za 3 tisíce. Jejich "plastovost" přežiji, ale pocit po stisknutí i jejich vzhled nikoliv. Naopak co výrobce umí, jsou kvalitní dotykové displeje. Použitý IPS displej 4,5 palce s rozlišením 540 x 960 je jedním slovem špičkový. Bílé odstíny jsou skutečné bílé, po celé své ploše je sytost barev nastavena tak, že není potlačena přirozenost barevného podání a pozorovací úhly jsou příkladné. Jediný prostor pro zlepšení vidím v podání černých odstínů, které jsou spíše šedé, ale to je obecný neduh displejů s jinou než OLED technologií. Velmi vysoký je i jas a s čitelností na slunci jsem prozatím neměl problém.

Huawei Ascend G 600 – videopohled

Výkon je diskutabilní

Použití dvoujádrového procesoru je vždy jistě vítanou zprávou. Mělo by to znamenat, že zařízení bude výkonné a nebude ve svém slovníku mít pojem "zpomalení" či sekání. V telefonu se nachází nový typ S4 Play Snapdragon s grafikou Adreno 203. Jedná o méně výkonné řešení na poli dvoujádrových procesorů a na špičku rozhodně nesahá. V praxi telefon funguje rychle a svižně. Výrazné zpomalení jsem zatím nezaznamenal a telefon i při více spuštěných aplikací pracuje rychle a bez vyplazeného jazyka. Problém se týkal pouze některých lepších her, které nešly spustit nebo byly nekompatibilní. Hratelnost jsem zatím více netestoval, ale v recenzi ji více rozvedu a zaměřím se na výkon Adrena 203.

Samotný software je prezentován Androidem 4.0.4 ICS s minimálním zásahem výrobce. O aktualizaci na Jelly Bean zatím nejsou známy žádné informace. Dosavadní zkušenosti s podporou výrobce ovšem naznačují, že v brzké době se nedočkáme. Výrobce má totiž obecně celkem problém s uváděním aktualizací pro zařízení prodávající se na českém trhu.

Vydrží něco?

Pod zadním krytem se nachází baterie typu Li-Pol se slušnou kapacitou 1930 mAh. Během několika dobíjecích cyklů si nemohu na výdrž nijak stěžovat. Naopak, telefon mi bez problému vydrží celý jeden den a na konci dne mi zbývá ještě zhruba třetina baterie. Na verdikty je zatím brzo a ěřím, že po několika dalších cyklech se výdrž ještě zlepší. Každopádně na testy výdrže i zkušenosti z reálného používání se můžete těšit v recenzi.

Bude s ním sranda?

Jednou za čas se na trhu objeví zařízení, které nabídne stereo reproduktory. Nevím, proč výrobci zejména u špičkových zařízení nezvolí použití kvalitní reproduktorů. Úspora místa? Jiné důvody? Nevím, každopádně Huawei se k problému postavil čelem a stereo přináší. Na zadní straně jsou zdířky dvou reproduktorů s nápisem DTS. Vzal jsem si na pomoc druhý mobilní telefon s klasickým mono reproduktorem a spustil jsem YouTube video. Zvukový výstup je velmi hlasitý a mezi mobilními telefony jeden z nejhlasitějších výstupů, co jsem kdy slyšel. Co se kvality týče, jedná se opravdu o špičku a o zvuku z hlasitého reproduktoru tak lze v porovnání s jinými i mnohem dražšími přístroji mluvit v superlativech.

První Honor měl sice fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů, jeho výsledky ovšem za moc nestály. V případě druhé generace se výrobce rozhodl pro použití senzoru BSI CMOS. Což znamená, že za horších světelných podmínek by snímky měly být kvalitnější. Prvním podstatným rysem je rychlost fotoaparátu. V této disciplíně novinka zcela selhává. Pořízení snímku je velmi pomalé a často trvá i tři sekundy mezi namáčknutím spouště a pořízením fotografie. Za denního světla a především dostatku světla jsou fotografie zdařilé a nechybí detaily. V rozích snímků ale dochází k patlání a slévání detailů a Huawei tak má stále co vylepšovat.

Jakmile jsou světelné podmínky horší, narůstá enormně, ale opravdu extrémně, šum. I nechybí detaily, šum je velmi agresivní a postprocessing jako by postrádal odšumovací algoritmus. Co naplat, že detaily jsou přítomny, když šum všechno degraduje? Nakonec nevím, jestli zmínit nahrávání videa. To je totiž ostuda. Máme zde čipset, který HD video podporuje, plus výkonný fotoaparát a výsledkem jejich spolupráce jsou videa v rozlišení VGA, tedy 640 x 480 bodů. Ano, dostáváme se na úroveň tři až čtyři roky starých zařízení, která pořizovala videa v takto slabém rozlišení. Být výrobcem, tak nahrávací schopnosti raději nezmiňuji.

Ukázkové snímky z Huaweie G600

Huawei Ascend G 600 (testovací video) – 480p

Technické parametry Huawei Ascend G600

Kompletní specifikace
Konstrukce134 × 67,5 × 10,5 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 930 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 1:59 hodin
Dostupnostlistopad 2012, 7 990 Kč

Telefon nyní podrobujeme intenzivnímu testování a mezitím nám můžete pokládat dotazy v diskuzi pod článkem, na sociálních sítích i v diskuzním fóru. Máme se na něco zaměřit, konkrétně něco vyzkoušet?

Diskuze ke článku
Melisko
rozlisenie videa wtf
Kynio
G300 byl kritizován za nízkou hlasitost zadního reproduktoru, tak u G600 už se to stát nemůže...tím líp
Honza
No, jen člověk s velkým hnutím mysli zvolí G600 před Galaxy Nexus a pod. Ta cena je dost mimo.
Honza
Pardon, za 7990 korun :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze