Testujeme Google Nexus 10: placka s kouzelným displejem

9

Po sedmipalcovém prodejním trháku Nexus 7 se rozhodl google vydat směrem k větším tabletům, jejichž trh je v současné době nejširší. Na trh se tedy postupně dostává desetipalcový Nexus a hodlá prorazit nejen přijatelnou cenou, ale především prvotřídním hardwarem v čele s luxusním displejem. Jaké jsou naše první dojmy?

Minulý týden jsme vám přinesli videopohled, nyní přinášíme i klasické psané první dojmy, ve kterých se podrobněji ještě před recenzí podíváme na výkon nebo fotoaparátu Nexusu 10. A jaký je tedy náš (druhý) první dojem po zhruba týdnu používání? Rozhodně pozitivní. Nexus 10, stejně jako jeho sedmipalcový bráška, se na první pohled zdá být kvalitně zpracovaným a praktickým společníkem na cesty. Teprve časem však začínáte opravdu odhalovat jeho kvality a zjišťovat, kolik vymožeností nabízí. Našlo se i několik nevýhod, ty jsou však dost možná dány mým vlastním subjektivním dojmem.

Design a konstrukce: plast a guma

Hned ze začátku je patrné, že se Google stejně jako v případě Nexusu 7 nesnažil o vyloženě luxusně vypadající tablet plný hliníku a jiných hodnotných materiálů. Už sedmipalcový kolega ukázal, že i obyčejné materiály dokážou vypadat stylově a pevně, což je tradice, se kterou pokračuje i recenzovaný kousek. Rozměry 263,9 x 177,6 x 8,9 mm rozhodně nedonutí čelist ke spadnutí, stejně jako hmotnost 603 gramů, která se však stále drží poměrně výrazně pod hranicí nového iPadu, který je jedním z nejtěžších tabletů vůbec. Nexus 10 se může také zdát o něco těžší, než bychom měli ve zvyku, především pokud před jeho používáním držíte v rukou nějaký sedmipalcový kousek, to je však pochopitelné. Hmotnost naštěstí nebrání pohodlnému používání, konstrukce je navíc hezky zaoblená a vzadu také potažena gumou, díky čemuž se tablet dobře drží a ovládá. Na druhou stranu dotek gumy opravdu není nic exkluzivního a kov je kov.

Vzhled tabletu je zaoblený a stylový, ne však příliš hodnotný

Celou přední stranu zabírá desetipalcový IPS displej s rekordním rozlišením 2560 x 1600 pixelů, což je zatím nejvyšší hodnota, jakou můžete na trhu tabletů v současné době nalézt, a překonává i retina displej iPadu od Applu. A to byl zřejmě účel. O displeji si toho více povíme později, nyní se tedy věnujme designu. Displej je chráněn vrstvou Gorilla Glass 2, která zaručuje pevnost a odolnost, kolem displeje už je pak jen dvojice stereo reproduktorů a nahoře kamerka pro videohovory. Nenalezneme tu žádné klávesy ani virtuální tlačítka, což je spíše k dobru. Výsledný čistý dojem tak nic neruší. Design je oblý a je na první pohled i díky umístění zmiňovaných reproduktorů vedle displeje, že vzešel z továren Samsungu. S iPadem nebo jiným tabletem například od Asusu si jej určitě nespletete.

Google Nexus 10 – videopohled

Na dolní hraně se skrývá pouze konektor pro dok nebo kolébku, která se zatím u nás neprodává a dokonce nebyla Googlem ani uvedena. Zatím tak máte na dolní straně konektor k ničemu. Vlevo se nachází konektor pro připojení vlastních sluchátek a o něco výše microUSB port, kterým tablet nabíjíte a připojujete k počítači. V horní hraně se schovávají tenká tlačítka pro regulaci hlasitosti a vypnutí/zámek tabletu. Nakonec vpravo můžeme najít microHDMI port, za což výrobci opět děkujeme. Jedná se o prvek, který nám v Nexusu 7 chyběl a je dobré vědět, že si desítku lehce připojíte třeba k domácí LCD televizi.

Konektory jsou poschovávány do stran

Nakonec jsem si nechal zadní stranu, která je rozdělena na dvě části. Většina zadní plochy je potažena gumou, která je velmi příjemná na omak a především pomáhá při držení tabletu, případně jeho stabilnější poloze při opření. Pocit exkluzivity ale nehledejte. Horní plastový proužek pak v sobě schovává 5 Mpx fotoaparát s LED diodou, a především další reproduktor. Jinak je zadní strana zproštěna rušivých prvků, pokud nepočítáme velký vyrytý název tabletu.

V zadní straně nechybí další schovaný reproduktor

Celkově působí Nexus 10 kvalitně a pevně, nelze se však ubránit dojmu lehké lacinosti, především kvůli všudypřítomnému plastu. Ve srovnání s hliníkem na modelu Transformer Prime Infinity nebo na iPadech prostě Nexus viditelně zaostává, podobné srovnání však není na místě. Využité materiály se navíc postaraly o nižší cenu, která je mnohem důležitějším faktorem. Nexus 10 možná nabízí jen plast a gumu, to co nabízí, si ale zaslouží plný počet bodů.

Displej a uživatelské prostředí: luxusní displej s nevyužitým potenciálem

Jeden z hlavních taháků tohoto tabletu je jasný na první pohled. Mám tím na mysli desetipalcový IPS displej se zatím nejvyšším možným rozlišením, které v tabletu lze najít – 2560 x 1600 pixelů – a hustotou 299 bodů na palec. Displej má velmi silný jas a skvělé pozorovací úhly, je navíc dobře viditelný na přímém slunečním světle. O ostrosti prakticky nemá cenu mluvit, filmy ve FullHD na displeji vypadají labužnicky a vše má až neuvěřitelnou ostrost, na druhou stranu se nemohu zbavit dojmu, že Google nevyužil plný potenciál displeje. IPS technologie rozhodně neurazí, podání barev a kontrastu ale zkrátka není tak perfektní, jak by se chtělo a takový Super AMOLED by tento úkon zvládl mnohem lépe. Ten by ale bylo mnohem náročnější a dražší vyrobit, takže je volba technologie logická. Troufám si také tvrdit, že barevné podání nového iPadu 4. generace je o ždibec lepší, vše vypadá živěji. To už je ale jen na osobních preferencích každého uživatele, celkově si totiž displej rozhodně zaslouží pochvalu a žádný jiný Android tablet nic podobného nenabídne.

Úvodní obrazovka je klasickým Androidem

Jakožto tablet Googlu bude mít Nexus 10 unikátní výhodu v podobě nejrychlejších aktualizací operačního systému Android, a tak není divu, že už v základu najdeme nejnovější Android 4.2 Jelly Bean. Díky rychlému dvoujádrovému procesoru Exynos 5250 s taktem 1,7 GHz a 2 GB operační paměti je pohyb v systému velmi svižný a rychlý, na zpomalování tu opravdu nenarazíte. Google se navíc postaral o precizní optimalizaci, která je mnohdy důležitější, než samotný hardware. Někoho by možná mohl překvapit výběr dvoujádrového procesoru, vezmeme-li v úvahu ostatní specifikace a především fakt, že Nexus 7 má čtyřjádrovou Tegru 3. V případě Nexusu 10 se však jedná o dobrou volbu. Systém je totiž skvěle odladěn a výkon navíc prostě nepotřebuje, dvoujádrový procesor má také menší spotřebu, a tak navyšuje výdrž i beztak obří baterie s kapacitou 9000 mAh. Jakmile navíc poprvé proběhnete plochami a zahrajete si hry, pochopíte, že má tablet pod kapotou dostatek koní.

Kvalita zobrazení je perfektní

Android 4.2 Jelly Bean samozřejmě znamená mnoho inovací a vylepšení oproti předchozí verzi. Namátkou lze vybrat project Butter pro plynulejší animace systému, mnohem interaktivnější notifikační lišta či Karty Google pro pohodlné a grafické vyhledávání přímo z domácí obrazovky. To vše přispívá k větším možnostem, je tu však jedna nepříjemnost, přes kterou jsem se nemohl přenést. Většina tabletů totiž optimalizuje systém k většímu displeji, který se nejčastěji využívá naležato. Ovládací prvky, jako je domeček, šipka či správce, se tak nachází více vlevo, čas a notifikační lišta pak vpravo dole. To přispívá k velmi rychlému a pohodlnému ovládání, na které postačí dva palce. Zde však systém vypadá naprosto stejně, jako na každém smartphonu. Ovládací prvky jsou tak nesmyslně přesně uprostřed dolní lišty a uživatel tak musí neustále šoupat rukou a pouštět tablet, aby něco stiskl. Také notifikační lišta se rozvinuje shora, což na tabletu s tak velkou úhlopříčkou prostě nepůsobí přirozeně a pohodlně. Tyto maličkosti tak zapříčiňují, že budete mávat rukou před displejem mnohem častěji, než by se chtělo. A vezmeme-li v úvahu hmotnost tabletu, není to ideální způsob ovládání na cestách.

Fotoaparát a video: slušný průměr

Říkal jsem to vždy a říkám to i nyní, fotoaparát na tabletu je prakticky nepotřebnou vlastností, jelikož se stále nedokáže kvalitou vyrovnat moderním smartphonům a jsou to právě telefony, které na focení vytáhneme častěji. Výrobci se však budou vždy snažit přidat nějakou tu hodnotu navíc a Google není výjimkou. Nexus 10 tak obdařil 5 Mpx fotoaparátem s autofokusem, přisvětlovací LED diodou a schopností natáčet FullHD video. Ten naštěstí není tak beznadějný, jako někteří konkurenti.

Prostředí fotoaparátu je o něco pozměněné a jednodušší

Fotoaparát dokáže pořizovat snímky s maximálním rozlišením 2592 x 1944 pixelů, nechybí ani LED dioda, nastavení některých prvků a jednotlivé scény, potěší také minimalistické uživatelské rozhraní. Výsledná kvalita rozhodně není špatná a v dobře osvětlených podmínkách by se dala označit za lehce nadprůměrnou. Fotky mají realistické podání barev a dostatečnou ostrost, minimálně u nejbližších objektů. Čím tmavší prostředí však je, tím více šumu se na snímcích objevuje a moc nepomáhá ani dioda. Její práce je vidět spíše v interiérech, které dokáže dobře osvětlit. Zajímavou novinkou je funkce Photo Sphere, což je funkce snadno umožňující pořízení panoramatu ve 360 stupních, tedy i nad a pod vámi. Na rozdíl od klasického panoramatického snímku má navíc Photo Sphere více deformací obrazu a není tak dobře pospojovaný a dobře funguje jen na otevřených prostranstvích. V místnostech z něj lezou někdy podivné slepence.

Zkušební fotografie

Nexus 10 tak zkrátka dokáže zachránit v případě, že potřebujete něco vyfotit a váš smartphone zrovna není po ruce. V jiné situaci mu však těžko dáte přednost. Také video se blíží kvalitě fotografií. Záběry ve FullHD s 30 snímky nevypadají špatně, především pokud natáčíte ve světlých exteriérech. Problém má čočka snad jen s rychle se pohybujícími objekty, které se lehce rozmazávají. Rozhodně to ale není taková katastrofa a fotoaparát Nexusu 10 se tak dá celkově označit za povedený a mezi tablety určitě představuje nadprůměr.

Po prvních dojmech jsme narazili jak na jasná pozitiva, tak na některé nedostatky. Nyní se ponoříme hlouběji do testování a přineseme vám plnohodnotnou recenzi, kde rozebereme všechna pro a proti. Po prvním týdnu lze Nexus 10 označit za velmi slibný tablet, který si své fanoušky rozhodně najde. Kolik jich bude, to už je jiná otázka. U nás je vzhledem k nedostupnosti ani oficiálně hledat nemůže.

Technické parametry Google Nexus 10

Kompletní specifikace
Konstrukce263,9 × 177,6 × 8,9 mm, 603 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 5 Dual, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T604
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor9 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 4:10 hodin
Dostupnostlistopad 2012, ?
Diskuze ke článku
KejPi
Jo, Phablet UI je vyplod choreho mozku, ktery nikdy nezlysel o ergonomii.
danny
funguje,alebo testovali ste usb on the go,kedze to ma cisty android?
header009
kdyby byl v prodej tak to je můj první tablet ale bohužel.....
Lukas
Jeho jedinou výhodou zůstává rychlá aktualizace Androidu. S ohledem na nedostupnost na našem trhu si tak myslím, že většina uživatelů sáhne po nějaké Číně např. Ainol Novo FireWire, který má rozlišení 2048×1536 (při 9,7") a cenu 240 USD. Není důvod si připlácet dvakrát tolik...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze