Testujeme beta verzi nového Apple iPadOS. Jaké jsou naše dojmy?

11
Testujeme beta verzi nového Apple iPadOS. Jaké jsou naše dojmy?
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • V redakci pro vás začínáme testovat nejnovější iPadOS
  • Jde o první veřejné beta verze, které si můžete stáhnout i vy
  • Systém má zatím své mouchy, Apple však má poměrně dost času problémy na základě zpětné vazby opravit

Apple oficiálně představil nové aktualizace na WWDC 2019, mimo očekávaného iOS 13 jsme se dočkali i systému iPadOS speciálně pro iPady, který však na funkcích iOS notně staví. Apple uvolnil první veřejné beta verze o trochu dříve, než bylo v minulých letech zvykem, má tak o nějaký ten čas navíc přijímat zpětnou vazbu od uživatelů a chyby do září opravit.

Nejnovější systémy jsme si samozřejmě nainstalovali i u nás v redakci, konkrétně na iPadu a iPhonu X. V dnešním článku se podíváme na iPadOS, který je žhavou novinkou – i když staví na funkcích iOS 13, více se využitím přibližuje počítačům.

iPadOS

Začneme systémem iPadOS, který můžete instalovat i na několik let starý iPad Air 2. Apple se rozhodl vytvořit odnož iOS pro tablety, která bude lépe reflektovat potřeby dnešní doby. Pokud jste tedy chtěli, aby se z iPadu stal stroj blízký počítači, s iPadOS se této představě přiblížíte.

Průběh instalace beta verze systému

Ke stažení iPadOS se stačí přihlásit skrze stránky Applu pomocí vašeho Apple ID. Následně si stáhnete profil, který na váš iPad doručí aktualizaci právě na iPadOS. Stažení chvíli zabere, aktualizace je poměrně velká, následně se automaticky spustí proces instalace.

Nová obrazovka

Ihned vás upoutá nové rozložení domovské obrazovky. Ikony se zmenšily a při zobrazení na šířku se zobrazí i panel widgetů, který si můžete v nastavení přizpůsobit. Rovněž si lze nastavit widget, který bude připnutý vždy na vrchu, a budete tak stále v centru dění. V případě zobrazení na výšku lze panel widgetů vytáhnout pomocí swajpnutí, tentokrát se však widgety nezobrazí na samostatné obrazovce, nýbrž jen vyjedou a zobrazí se přes aplikace, což je nejenom praktické, ale také vizuálně velmi povedené.

Nastavení domovské obrazovky

Dark Mode

Velmi očekávanou novinkou je Dark Mode, tedy tmavý režim, který aktivujete v nastavení v záložce „Zobrazení a jas“. Aktivace je otázkou okamžiku, v ten moment se celé prostředí přebarví. Ano, přebarvení stále není dokonalé a lze narazit na menší problémy, avšak Apple má poměrně dost času chyby napravit. Nám se tmavé prostředí velice líbí a i když iPady nedisponují AMOLED displejem, stále jde o šetrnější styl zobrazení, když ne pro baterii, tak alespoň pro oči.

Dark Mode

Doplníme, že tmavý režim se automaticky nestane součástí všech aplikací, ale jen těch od Applu. Lze však očekávat, že vývojáři alespoň těch nejstahovanějších aplikací brzy přizpůsobí režim i pro své aplikace, aby celkový vizuál korespondoval se záměrem Applu.

Safari a stahování

Apple se s iPademOS přiblížil fungování počítačů také přepracovanou, rozumějte vylepšenou, aplikací Safari. Začneme rozložením. Safari konečně vnímá stránku na iPadu stejně jako na počítači, nově tak můžete využít všech webových aplikací tak, jako byste je používali na desktopu. Využívat lze například webového prostředí Google Docs, Squarespace nebo WordPress. Apple také přidal správce stahování, díky kterému nově můžete (chtělo by se říci konečně!) stahovat soubory stejně jako na počítači, tedy ne přes různé prostředníky.

Stahování souborů

Soubory se automaticky stáhnou do složky Stahování v rámci přepracované aplikace Soubory. Zde můžete stažené soubory přesouvat v rámci různých aplikací. Kupříkladu pokud stáhnete film, můžete jej skrze aplikaci Soubory přesunout do složky VLC a vychutnat si film bez nutnosti připojovat iPad k počítači, kde byste tento proces museli udělat komplikovaněji.

Inteligentní aplikace Soubory

Je až neuvěřitelné, jak taková drobnost dokáže zpříjemnit používání iPadu. Na nový způsob přesouvání souborů jsme si zvykli okamžitě, jde totiž o velmi intuitivní proces. Soubory můžete přesouvat jak swipnutím do dané složky, tak také postaru, tedy označením souboru a následně zvolením toho, co chcete se souborem udělat (kopírovat, vyjmout...) Je dobré zmínit, že Apple nijak zvlášť neuvolnil své zásady pro bezpečnost, proto lze kopírování souborů řešit jen přes aplikaci Soubory. Stažený soubor nemá přístup všude, čili pokud si chcete film pustit ve VLC, je nutné jej manuálně do složky VLC přesunout. Pokud budete chtít film spustit v jiné aplikaci, opět jej musíte do složky dané aplikace nakopírovat. Apple si tím jistí, že stažený soubor nijak neovlivní bezpečnost systému. A ano, nově lze připojit i flashdisk (případně pevný disk), zobrazí se opět jako samostatná složka v aplikaci Soubory.

Soubory

Apple chválíme také za možnost připojit skrze Bluetooth ovladače a případně i myš. To sice nefunguje úplně jako na počítači a místo malého kurzoru se objeví poměrně velké kolo, Apple však tuto funkci směřoval na konkrétní okruh majitelů, kteří trpí určitým druhem postižení. Těm tento nový způsob ovládání jistě pomůže.

Ovládání pomocí gest a multitasking

Apple výrazně zapracoval také na zrychlení ovládání. Přidal nová gesta, kterými můžete kupříkladu rychle kopírovat, případně označovat text. Pokud například chcete v textu označit jedno slovo, stačí dvakrát klepnout. Pokud chcete označit větu, klepnete třikrát. Celou větu označíte čtyřnásobným klepnutím a celý odstavec označíte tak, že přes něj zkrátka přejedete prstem. Benefitem je také možnost přetažením kurzoru tak, že jej zkrátka „chytnete“ a přesunete jej přesně tam, kam potřebujete. A kopírování? Označený text stačí „sevřít“ třemi prsty, pro vložení stačí tři prsty rozevřít a text se automaticky nakopíruje. Vše je opět velice intuitivní a bez problému funkční v prvních beta verzích.

Zajímavě vypadá rovněž vylepšený multitasking. Split View a Slide Over známe, ovšem Apple nově umožnil pracovat i s více okny té samé aplikace. To se může hodit například v Souborech. Stejně tak Split View nově umožňuje procházet mezi vícero vloženými aplikacemi v tomto režimu, podobně jako to funguje na iPhonu. Mezi aplikacemi v tomto režimu si snadno vyberete ze seznamu a multitasking se výrazně urychlí. Samozřejmě, na nová gesta a funkce je nutné si zvyknout a neděláme si naděje, že novinky budou využívat všichni. Jednoznačně jim však přijdou na chuť ti, kteří opravdu iPad jako pracovní nástroj využívají.

A mnohé další...

Novinek je samozřejmě mnohem více. Ve stručnosti můžeme zmínit vylepšenou aplikaci Fotky, která nově umožní zobrazit vaše vzpomínky i v rámci roků, měsíců a dnů. Samozřejmě dále můžete mezi fotografiemi hledat podle klíčových slov, případně zobrazit vytvořená alba. Apple zapracoval také na možnosti editace videoklipů. Téměř každý nástroj, který lze použít na úpravu fotografie, lze použít i na video. Video tedy snadno otočíte, oříznete a přidáte mu vybraný efekt. Vyspělejší jsou také Poznámky, které vylepšily vyhledávání, což se, pokud máte stejně jako my stovky poznámek, opravdu hodí. Pokud se chystáte sledovat film například ve vlaku a chcete jej sledovat i se svým spolucestujícím, hodí se také možnost spárovat dvoje AirPods k jednomu iPadu.

a další....

Samozřejmostí je navýšení rychlosti. To prozatím nelze posuzovat, protože testujeme beta verze, ovšem i tak mírný nárůst rychlosti pozorujeme, zvláště pak při spouštění aplikací. Co potěší majitelé nejnovějších iPadů je fakt, že FaceID funguje zhruba o 30 % rychleji. To můžeme potvrdit i z vlastní zkušenosti.

iPadOS samozřejmě i nadále testujeme, brzy se podíváme také na novinky v rámci iOS 13.

Diskuze ke článku
Ruda
A co ta avizovana mys u ipadu?
Ladislav
Mě by zajímalo, jak je to se správcem stahování. Musí být po celou dobu Safari aktivní, nebo můžu během stahování používat jinou aplikaci nebo dokonce nechat iPad "usnout"?
Zdenek
V případě připojení USB flash disku k iPadu 2018, vyskočí hláška, že je ke spuštění málo energie
Adam
Ahoj můžete mi poradit ? Rád bych si stáhnul nový ios na tablet ale potřeboval bych vědět jestli mi potom půjde 02 tv ? A jestli ne jestli se musu vratit na ios 12 popřípadě jak ? Děkuji za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze