Testujeme Acer Iconia Tab A510: první dojmy a videopohled

7

Do redakce se nám dostal jeden z tabletů řady Acer Iconia Tab, konkrétně model střední třídy A510, který sice postrádá FullHD displej svého nejvyššího kolegy, zato ale nabízí výkonnou Tegru 3, stylové a mohutné tělo, velkou interní paměť a Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Vzali jsme jej na debutovou projížďku.

Mnozí milovníci multimédií zajisté sáhnou po nejvyšší třídě výrobce, modelu Iconia Tab A700. Testovaný kousek však rozhodně neradíme ihned zahazovat, jelikož za průměrným vzhledem schovává velmi výkonný multimediální přístroj. Pokud tedy vyloženě neprahnete po FullHD displeji a lepší výbavě, je model A510 dobrou volbou, především z hlediska poměry a výkonu. Nebudeme ale předbíhat a podíváme se napřed, jaké první dojmy v nás tablet zanechal. Podrobnou recenzi již připravujeme.

Design a konstrukce: silák přes kopírák

Je pravda, že v současné době vymyslet opravdu originální vzhled dá práci, každý výrobce se s tím však pere po svém a rozhodně není dobrým nápadem kopírovat předchozí modely jen proto, že nevypadaly špatně. Něco podobného ale napadlo Acer se svou řadou Iconia Tab, který se nově obohacuje o dva přírůstky. Na první pohled je model A510 až příliš podobný svému předchůdci, modelu A500 a člověk vlastnící starší verzi tak začíná automaticky přemýšlet, zda tu není nějaký chyták.

Design ničím nevybočuje z průměru tabletových placek

Ten se tu naštěstí nekoná, jelikož je tablet z hlediska hardwaru velmi působivý, první dojem je ale často rozhodující a A510 bude mít co dělat, aby na sebe vůbec přilákala nějakou pozornost. Oprostěme se ale od faktu, že se oba tablety velmi podobají a přejdeme k důležitějším poznatkům.

Přední strana nijak výrazně nepřekvapí. Najdeme tu desetipalcový displej, logo výrobce a řady a samozřejmě malou kamerku pro videohovory, která je umístěna v horní části. Na dolní hraně nalezneme pouze microUSB konektor a dvojici stereo reproduktorů, nahoře pak tenký regulátor hlasitosti a zámek. Zleva vyčuhuje vypínací a zamykací tlačítko společně s 3,5 mm Jack konektorem pro připojení vlastních sluchátek. Nejzajímavější je tak nejspíše pravá strana, kde kromě microHDMI portu najdeme také slot pro paměťovou kartu microSD. Ta je bohužel skryta pod vylamovací krytkou, která vyloženě prosí o to, aby ji někdo utrhl. Manipulovat tedy musíte opatrně.

Téměř na každé hraně se najde nějaký port či jiný prvek

Velký rozdíl oproti předchůdci se nachází především na zadní straně, která dává sbohem hliníku a vítá jednodušší texturovaný plast. Ten je sice na opak příjemný, nelze se však ubránit pocitu lacinosti a jednoduchosti, která by u podobných tabletů být neměla. Kromě několika logotypů (včetně olympijských kruhů – Acer je partnerem LOH v Londýně) už vzadu naleznete pouze čočku fotoaparátu bez LED diody. Tu totiž nabízí až vyšší model A700.

Vedle microHDMI portu se nachází také těžkopádná krytka

Celkově nevypadá design a vzhled nového Aceru vyloženě špatně, výrobce však svou šanci zadupává nejen absencí jakékoliv originality, kterou se alespoň snaží projevovat Asus či Samsung, ale především tlustším tělem (10,2 mm) a hmotností 680 gramů, která se na ne příliš pohodlném držení a ovládání zkrátka podepisuje. Oproti předchůdci, modelu A500, je však například hmotnost nižší o 50 gramů. Stále je to však o dost více, než mají jiné porovnatelné tablety. Zatímco u některých konkurenčních tabletů této kategorie dostáváte příjemný pocit už po prvním uchopení, zde musíte hledat hlouběji.

Acer Iconia Tab A510 a vyšší černý model A700

Acer Iconia Tab A510 – videopohled

Displej a uživatelské prostředí: rychlík s Tegrou

Nálada se uživateli zvedne hned, jak poprvé tablet zapne. Operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich je podpořen prvotřídním čipem Tegra 3 s taktem 1,3 GHz a operační pamětí o velikosti 1 GB, což je znát. Ovládání je velmi svižné a rychlé, menu se necuká a ani při větším počtu běžících procesů nelze zaznamenat výrazné zpomalení. Acer zde může jít příkladem a takový Samsung se svým sekaným TouchWizem na tabletech by se mohl učit. V příjemných mezích se pohybuje také rozlišení, které činí 1280 x 800 pixelů, což je v této kategorii víceméně standardem. Naopak je škoda využité TFT technologie, která ničím výrazným nepřekvapí a nabízí veskrze průměrný zážitek. Sytost, barevné spektrum a kontrast jsou na zcela průměrné úrovni a srovnávat tablet s konkurencí, jenž má v zásobě IPS či AMOLED displeje postrádá jakýkoliv smysl. Aspoň že jas je ve většině případů dostatečný a i když vám displej nebude na přímém slunečním světle zářit, pracovat se na něm dá.

Úvodní plocha se ničím neliší od ostatních Androidů

Dobrým krokem v podání Aceru bylo nezavalovat systém žádnou nástavbou a nechat jej prakticky čistým, což se znatelně podepisuje na jeho plynulosti a bezproblémovém chodu. Výrobce přidal jen několik příjemných vychytávek, kde nechybí například specifické widgety pro hlavní plochu, přizpůsobitelná zamykací obrazovka či speciální tlačítko na dolní notifikační liště, které otevírá grafickou nabídku voleb s názvem Acer Ring, ať už se nacházíte kdekoliv. Ve fešném kolečku si můžete pohrát s nastavením zvuku, zajít do čtyř přednastavených aplikací, nebo využít internetových záložek. Velmi praktické.

Acer přidal do vínku několik praktických prvků

Samotný Android již nemá čím překvapit. Narazíte tu na pět domácích ploch, jejichž počet se nedá nijak měnit. Ty můžete dle libosti zaplnit widgety, zkratkami, aplikacemi a složkami. Notifikační lišta zleva nabízí standardní tři tlačítka včetně šipečky pro krok zpět, domku pro návrat na plochu či tlačítka naposledy spuštěných aplikací. Pravá strana nabízí klasiku v podobě času, ukazatele baterie, Wi-Fi signálu a veškerých notifikací. Bohužel však vyskakovací lišta není tak propracovaná, jako například u Asusu a musíte si některá nastavení manuálně hodit na plochu. Chybí například rychlé zapnutí Wi-Fi, které obstaráte přes widget.

Menu aplikací, widgety a nastavení tabletu

Krátce zmíním také výkon samotný, který je prvotřídní, a to díky čipsetu nVidia Tegra 3. Po vyzkoušení několik náročných her včetně nového Maxe Payna, grafického žrouta Dead Trigger či zábavné hříčky Death Rally musím zatleskat. Tablet zvládá vše ukázkově a bez problémů a podle všeho se hardware ani moc nezapotí. Potit se však budete vy, jelikož se přístroj na zadní pravé části výrazně zahřívá. To je samozřejmě při velké zátěži samozřejmé, zahřátí ale často překračuje únosnou mez a stejně jako u nového iPadu už není tak příjemné tablet držet například opřený o nohy.

Galerie, YouTube a Google Play

TIP: Podívejte se také na recenzi předchůdce.

Fotoaparát a video: tablet se vším všudy

Už při prvním pohledu na zadní stranu většině dojde, že tady žádné zázraky očekávat nelze. Fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a dokáže natáčet video ve FullHD kvalitě, papírová čísla jsou však často velmi přehnaná. Vezmeme-li to totiž z praktické strany, zjistíme, že je v nabídce pouze ta nejzákladnější verze prostředí fotoaparátu.

Prostředí fotoaparátu je velmi chudé a jednoduché

Tím mám na mysli minimální možnosti nastavení a prakticky nulové dodatečné funkce. Jediné, co si v nastavení budete moci upravit, je rozlišení, vyvážení bílé, saturaci a funkci panorama. Nenajdete tu touch focus ani makro režim, zapomeňte také na rozličné scény a efekty. Fotoaparát na zadní straně se hodí opravdu jen pro krajní případy, kdy nic kromě tabletu po ruce nemáte. Výsledná kvalita je totiž zcela průměrná, barvy nevýrazné a často nerealistické. Při zhoršených světelných podmínkách se rychle dostaví šum a jemně mázlý efekt. Lepší to není ani ve tmě, jelikož chybí LED dioda na přisvětlení scény. I přes své papírové kvality tak fotoaparát postrádá jakoukoliv přidanou hodnotu a nejspíše nebude patřit mezi nejpoužívanější aspekty tabletu. Na druhou stranu dejme si ruku na srdce, kdo z vás s tabletem pravidelně fotí?

Zkušební fotografie

Fotografie detailů se řadí do slabšího nadprůměru

Špatně osvětlené exteriéry nepostrádají šum a rozmazaný obraz

Přibližně stejně je na tom i natáčení videa. FullHD zní sice slibně, ve výsledku se však dostaví opět rozporuplný efekt se zrnitostí obrazu a rozmazaností objektů v pohybu. Korunku všemu nasazuje přední kamerka, která se od předchůdce dokonce pohoršila z 2 na 1 Mpx. Podobný krok výrobce naprosto nechápeme.

První dojmy z nového tabletu Acer jsou značně rozporuplné. Z jedné strany nabízí velmi solidní výkon, vhodný i pro ty nejnáročnější uživatele a hráče her, širokou nabídku aplikací a dobře optimalizovaný operační systém. To vše je ale zabaleno do velmi neoriginálního, těžkého a lehce neohrabaného těla, které dost možná odradí velký počet uživatelů. Acer A510 by se výborně hodil jako takzvaný domácí nebo stolní tablet, kdy by ani jedna z těchto vlastností nevadila. Jak si tablet povede v našem kompletním testu už se dozvíte z naší připravované recenze.

Technické parametry Acer Iconia Tab A510

Kompletní specifikace
Konstrukce259,1 × 175,3 × 10,2 mm, 680 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T30, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor9 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2012, ?
Diskuze ke článku
Eugi
Chybi plnohodnotne USB? Nechapu proc Acer zabil tuto ficuru, ktera predchozi model uzitkovymi vlastnostmi vyzdvihla daleko nad ostatni konkurenci. Do tohoto konektoru nebyl problem pripojit externi HDD ci klavesnici.
Medvidek
Acer A510 mám a základní fotoaplikace rozhodně vytváření panoramat umí - používám to.
Tlouštka i váha i materiál vyhovuje mě a mým větším rukám, rozhodně z něj mám lepší pocit než z Asusu Primu, který mi vyloženě neseděl (měl jsem ho nějak dobu).
Caszidy
Zdravím. Úplně to sem nepatří, ale plánujete recenzi na levný sedmipalcový tablet Emgeton Consul 3? Děkuji. Mimochodem odeslat tento příspěvěk se mi už asi popatnácté nepodařilo. Captcha kód je nějaký "zvláštní".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze