Test: TV programy zdarma pro iOS, Android, Symbian a WP7

1

Zahoďte noviny a časopisy, mějte vždy po ruce aktuální televizní program ve svém mobilu. Podívali jsme se na všechny hlavní mobilní platformy (iOS, Android, WP7, Symbian), a našli celkem 8 aplikací, které to umí. Ty vám představíme v dnešním testu.

Seznam TV (iOS)

Jak už název napovídá, autorem aplikace je společnost Seznam.cz. Obsahuje TV programy 83 televizních stanic a je provázána s vaším účtem na seznam.cz, konkrétněji s aplikací tv.seznam.cz. Pokud se v aplikaci přihlásíte svým uživatelským účtem na Seznamu, pak se nastavení bude sdílet mezi webovou platformou a mobilní aplikací. To znamená, že rovnou uvidíte programy, co už jste si dříve v prohlížeči nastavili a naopak. Seznam TV lze samozřejmě používat i bez účtu na Seznamu, pak ovšem přicházíte o výhodu synchronizace.

Hlavní obrazovku aplikace tvoří seznam aktuálně běžících pořadů, kde hned vidíte, co na každém programu vysílají. Zároveň je zobrazen i drobný grafický ukazatel, takže máte přehled o tom, v jaké je každý pořad fázi. Po kliknutí na vybraný pořad se zobrazí televizní program dané stanice. Zde si můžete zobrazit detaily libovolného pořadu, případně se podívat, kdy bude další pokračování (pokud ho samozřejmě daný pořad má).

Pokud nemáte možnost být neustále online, můžete si zvolit načtení TV programu na 14 dní dopředu. V aplikaci se nezobrazují žádné reklamy.

Stáhnout Seznam TV

TV Magazín (iOS)

Další aplikace pro zobrazení TV programu je od společnosti Astrosat. Podle názvu i ikonky aplikace je zřejmé, že má propojení na periodikum TV Magazín. Ve verzi zdarma umí zobrazit program 17 kanálů, placená verze jich umí 56. Tu aktivujete tak, že si pořídíte čtvrtletní předplatné za 2,39 Euro. Získáte tím zároveň přístup k elektronické verzi tohoto časopisu.

Na hlavní obrazovce jsou stejně jako v případě Seznam TV aktuálně běžící pořady, navíc zde u každého programu vidíte ještě dva pořady následující. Po kliknutí na pořad se opět zobrazí televizní program dané TV stanice, s možností se rychle přepnout na libovolný den sedm dnů dopředu.

K detailu pořadu se dostanete jedním kliknutím, je zde zobrazen jeho podrobný popis, pokud je k dispozici. Líbí se mi, že si daný pořad (respektive jen film či seriál) můžete ihned vyhledat ve filmových databázích ČSFD, FDB a IMDB. Možnosti jsou tedy širší, než u Seznamu.

Ve spodní části aplikace se zobrazuje bannerová reklama, lze jim však křížkem zavřít. Funguje i bez aktivního datového připojení.

Stáhnout TV Magazín

TV Program - Tiviko (iOS, Android)

Aplikace TV program (s doplňujícím názvem Tiviko) je určena pro platformy iOS a Android a na obou vypadá prakticky identicky. Ohromí hlavně svou bohatou nabídkou TV programů, v databázi jich má 700, z toho 170 v CZ/SK regionu.

TV Program - Tiviko (iOS)

Po spuštění se ihned nezobrazí aktuální TV program, jako u konkurenčních aplikací, vidíte jen vaše vybrané TV stanice ve formě matice ikon. Kliknutím na některou z ikonek se zobrazí TV program pro zvolenou stanici. Přímo v něm je u většiny pořadů mimo názvu zobrazen i kratší popis, takže nemusíte klikat na detail, abyste se dozvěděli, o co jde. Kliknutím na detail se ostatně ani žádný detailní popis neukáže, jen se zobrazí ikonky pro vyhledání pořadu ve filmových databázích ČSFD a IMDB.

TV Program - Tiviko (Android)

Pod ikonkami na hlavní obrazovce je tlačítko pro možnost zobrazení TV programu pro všechny vybrané stanice a tlačítko pro grafické znázornění průběhu aktuálně běžících pořadů.

TV Program - Tiviko lze používat i bez internetového připojení, program je načten na 7 dní dopředu.

Ve spodní části aplikace se zobrazuje reklamní banner, který lze vypnout zakoupením PRO verze.

Stáhnout TV Program - Tiviko (Android)

Stáhnout TV Program - Tiviko (iOS)

TV Program - Fabrica (Android)

Velmi jednoduchá aplikace od společnosti Fabrica, zobrazuje jen seznam aktuálně vysílaných pořadů, plus třech následujících, pro každou TV stanici. V nabídce jsou stanice pouze české. Aplikace nic dalšího neumí, nicméně i tento minimalismus může mnoha uživatelům vyhovovat.

Pro svůj běh potřebuje aktivní datové připojení, nezobrazuje reklamu.

Stáhnout TV Program - Fabrica (Android)

Fdb.cz (Android, WP7)

Aplikace přidružená filmovému serveru Fdb.cz existuje ve verzích pro Android a WP7. Funkčností je na obou platformách stejná, jen se výrazně liší v grafickém zpracování. Windows Phone verze se drží minimalistického zpracování, kterému dominují dvoubarevné "dlaždice", Android verze je na pohled mnohem barevnější, hezčí a přehlednější.

Fdb.cz (WP7)

Ačkoli Fdb.cz umí zobrazit program téměř 80 stanic, nejde rozhodně o takto jednostranně zaměřenou aplikaci. Mimo informací o televizním programu zná i programy více jak 300 kin, a zároveň obsahuje velkou filmovou databázi. Propojení této databáze na televizní program je všudypřítomné, ke každému filmu a seriálu umí zobrazit podrobný popis, seznam herců (včetně jejich profilů), komentáře, galerii a další údaje.

Fdb.cz (Android)

Hlavní obrazovku aplikace tvoří rozcestník, kde si vybíráte, jestli chcete vidět, co právě běží v TV (včetně grafického znázornění průběhu pořadu), televizní program zvolených televizí či TV tipy, kde se nabízí lépe hodnocené filmy a seriály. Umí na zvolený program i dopředu upozornit, na platformě WP7 k tomuto účelu umí využít i "živou" dlaždici na pohotovostní obrazovce.

Aplikace je pro obě platformy zdarma, nezobrazuje žádnou reklamu. Bez aktivního datového připojení se sice spustí, ale napíše že nelze vytvořit připojení k serveru.

Stáhnout Fdb.cz (WP7)

Stáhnout Fdb.cz (Android)

TV Program (WP7)

TV Program pro platformu WP7 je od českého vývojáře Romana Vargy, který se při její tvorbě řídil i reakcemi a připomínkami uživatelů v diskusních fórech, takže ve finále vznikla velmi dobře použitelná aplikace. Je navržená tak, aby se jednoduše používala s co nejmenším počtem dotyků na displej. Hned po spuštění nabídne přehled aktuálně běžících pořadů, pohybem prstu vlevo se dostaneme na seznam následujících pořadů. Další pohyb nás přesune na vyhledávání dle času, následuje vyhledávání dle stanice.

Po kliknutí na pořad v seznamu se zobrazí okno s obrázkem a krátkým popisem daného pořadu, navíc s možností vyhledat ho na ČSFD. V tomto okně se nastavuje dokonce i užitečné upozornění.

V nastavení si můžete vybrat vaše oblíbené televizní stanice, celkem jich je tu více než 100. I tato aplikace podporuje upozorňování formou "živé" dlaždice.

Aplikace je sice placená, stojí necelých 30 Kč, ale můžete si stáhnout trial verzi, která občas zobrazí hlášku o tom, že byste si mohli koupit verzi plnou, což nepředstavuje žádné výrazné omezení a jinak vše funguje plnohodnotně. Nezobrazuje žádnou reklamu.

Stáhnout TV Program (WP7)

TV Přehled (WP7)

TV Přehled je oproti aplikaci TV Program takovou jednodušší aplikací, hned po spuštění umí zobrazit aktuálně běžící pořady, bohužel bez grafické indikace stavu. Posunem obrazovky vlevo se dostaneme na seznam pořadů, které budou vysílány daný den večer (v řeči této aplikace to znamená po 20. hodině). Kliknutím na pořad se zobrazí jeho stručný popis.

V aplikačním menu je ještě zobrazení programu až na tři dny dopředu, a zároveň i možnost výběru oblíbených stanic.

Aplikace je docela pomalá, lví podíl na tom má stahování dat, o němž jste informování ve stavovém panelu v horní straně obrazovky. Častokrát se stane, že se pořady vůbec nenačtou, a musíte dát opětovnou ruční aktualizaci. Také by mohla méně plýtvat místem, zhruba jedna třetina displeje je zbytečně zaplácána velkými slovy TV Přehled.

Stáhnete ji v Marketplace zdarma, nezobrazuje žádnou reklamu.

Stáhnout TV Přehled (WP7)

TV Program (Symbian)

Pro Symbian moc aplikací pro zobrazení TV programu není. V podstatě jako taková existuje jediná, a tou je TV Program od společnosti Mobildrive. Koncem minulého roku jste si na našem serveru mohli přečíst interview s těmito českými vývojáři.

TV Program pro Symbian je zdarma, stáhnete ho přímo v telefonu přes Nokia Obchod. Obsahuje 40 televizních stanic, umí upozorňovat na předem vybrané pořady. Aktuální pořady, které právě běží, zobrazí buď na hlavní obrazovce aplikace (včetně grafického znázornění stavu) nebo i ve widgetu na pohotovostní obrazovce telefonu. Po kliknutí na vybraný pořad se přepnete do TV programu navázané stanice, kde je zobrazen seznam následujících pořadů s krátkým popisem. Další klik na pořad umožní přidat upozornění do kalendáře.

Ačkoli tvůrci píší, že je datově velmi nenáročný, a že mu stačí připojení k internetu jednou denně, není tomu tak. Aplikace potřebuje aktivní datové připojení (mobilní data nebo Wi-fi), bez něj nejde vůbec spustit. Na různých místech aplikace se zobrazují reklamy na další produkty vývojářů.

Stáhnout TV Program (Symbian)

Diskuze ke článku
Tiviko
Tiviko má ještě jednu dobrou službu, pro uživatele O2TV dokáže zobrazit jaké pořady máte nahrané a přímo přes ní si můžete nastavit nahrání vybraného pořadu. Osobně to využívám velmi často.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze