Srovnání: Profesní síť LinkedIn pro Android, iOS, Symbian a WP7

V dnešním článku se podíváme na profesní sociální síť LinkedIn, respektive na její mobilní aplikace. Ty jsou dostupné pro všechny majoritní platformy, čili iOS, Android, Symbian a Windows Phone. Všechny jsme je otestovali, a přinášíme vám jejich srovnání. Která verze dopadla nejlépe?

Ještě jste o LinkedIn neslyšeli?

Úvodem pár slov pro ty z vás, kdo o LinkedIn ještě neslyšeli, případně slyšeli, ale nevěnovali tomu pozornost. Jde o jednu ze sociálních sítí, podobně jako Facebook, Twitter nebo Google+. Je však vyloženě specializovaná na práci a zaměstnání, často ji používají firmy k hledání nových zaměstnanců.

Základem je váš profil, kde ostatní vidí vaše aktuální a minulé pracovní pozice, jsou zde případně uvedeny i informace o vašich znalostech a podobně. V kontaktech máte místo přátel své spolupracovníky nebo obchodní partnery. Můžete se přidat do různých skupin, zaměřených například na váš druh zaměstnání, komunitě můžete prostřednictvím LinkedIn Answers klást i různé dotazy, téměř vždy přijde od někoho správná odpověď.

LinkedIn můžete v základním režimu používat zdarma, pokud byste chtěli bohatší profil s více funkcemi, tak už si musíte připlatit.

Aktuálně profesní síť LinkedIn používá více než 150 milionů uživatelů na celém světě.

Podívejme se podívat, jak oficiální aplikace LinkedIn vypadají na všech majoritních mobilních platformách. Všechny si můžete stáhnout a používat zdarma.

LinkedIn pro iOS

Po spuštění se vám zobrazí přehled všech aktualit a stavů, týkajících se vašich kontaktů, nad nimi je několik posledních zpráv z "LinkedIn Today", což jsou zprávy týkající se buď samotné aplikace, nebo různých zpráv z těch nejznámějších světových webů a blogů, které se nějak týkají "bussiness" sféry. Chcete-li těchto zpráv více, stačí na ně prstem kliknout.

LinkedIn pro iOS

Úplně nahoře nad tímto seznamem je vyhledávací políčko pro hledání ve vašich či globálních kontaktech, vpravo od něj je "bublina", po jejím stisku můžete napsat aktualizaci vašeho stavu.

LinkedIn pro iOS

Chcete-li se z této "zdi" přepnout jinam, pak musíte zmáčknout nenápadné tlačítko s nápisem "in" v levém horním rohu. Zobrazí se na celé ploše displeje nabídka čtyř obrazovek - seznam aktualizací a stavů, váš profil, poštovní schránka a skupiny.

LinkedIn pro iOS

Verzi pro iOS jsem testoval na telefonu iPhone 4, neměl jsem s ní žádný problém, funguje plynule a spolehlivě. Pokud máte iPad, pak si můžete užívat výhod spojených s optimalizací zobrazení pro velký displej tohoto tabletu.

Stáhnout LinkedIn pro iOS

Hodnocení 8/10

LinkedIn pro Android

Verzi pro Android jsem zkoušel na tabletu Asus Transformer Eee Pad TF101, potěšilo mě, že je aplikace stejně jako v případě iOS pro tablety optimalizovaná. Funguje korektně jak v horizontální tak i ve vertikální orientaci displeje.

LinkedIn pro Android

Design aplikace je téměř na 100% stejný jako u iOS. Jediné změny, které jsem si všiml, je ta, že nabídka čtyř obrazovek (po kliknutí na tlačítko "in") není roztažená na celou plochu displeje, ale řešena formou úzkého pop-up menu.

LinkedIn pro Android

Je škoda, že LinkedIn nepřidal do systému žádný svůj widget, který byste si mohli umístit na plochu.

LinkedIn pro Android

Stejně jako v případě iOS jsem s aplikací na tabletu s Androidem neměl žádné problémy, aplikace nepadá, je velmi dobře použitelná.

Stáhnout LinkedIn pro Android

Hodnocení 8/10

LinkedIn pro Symbian

Verze pro Symbian nastartuje po spuštění do obrazovky s šesti ikonkami. Zde si následně můžete vybrat z následujících funkcí:

LinkedIn pro Symbian

  • Updates - výpis aktualizace stavů a profilů vašich přátel
  • Search - vyhledávání kontaktů
  • Inbox - poštovní schránka
  • Invitations - seznam pozvánek
  • Connections - vaše kontakty
  • Reconect - zde jsou nabízeny relevantní kontakty, můžete se si je přidat do svého seznamu

LinkedIn pro Symbian

Oproti verzím pro ostatní platformy zde chybí výpis zpráv LinkedIn Today, jinak je aplikace funkčně shodná.

Stáhnout LinkedIn pro Symbian

Hodnocení 7/10

LinkedIn pro Windows Phone

Mobilní aplikace LinkedIn byla až donedávna výsadou jen telefonů s Androidem i iOS, uživatelé platformy Windows Phone si o ní mohli nechat jen zdát. To už nyní naštěstí neplatí, před několika dny vyšla pro tento systém konečně oficiální verze této aplikace.

LinkedIn pro Windows Phone

Verze LinkedIn pro Windows Phone plně respektuje prostředí Metro, a umí ho velmi dobře využít. Troufám si říct, že designem a intuitivností použití je verze pro Windows Phone lepší, než verze pro Android, Symbian a iOS. Jako většina Windows Phone aplikací je rozdělena do několika obrazovek (či záložek), mezi kterými se pohybujete pohybem prstu po displeji doleva a doprava.

LinkedIn pro Windows Phone

Na první obrazovce jsou vidět chronologicky všechny aktualizace, které se týkají vás a vašich kontaktů, je to obdoba zdi na Facebooku. Druhá záložka obsahuje 6 dlaždic s přístupem do vaší pošty, skupin, nabídek zaměstnání, společností a aktuálních zpráv (LinkedIn Today). Třetí záložka obsahuje souhrnné informace o vašem profilu, s možností zobrazit informace detailní.

LinkedIn pro Windows Phone

Aplikace neslouží jen pro prohlížení výše uvedených dat, můžete v ní samozřejmě i data editovat, aktualizovat stavy a podobně. Pracuje velmi svižně (jako drtivá většina Windows Phone aplikací) a je výborně použitelná. Ze všech čtyř verzí (Android, iOS, Symbian a Windows Phone) na mě působí nejlépe.

Stáhnout LinkedIn pro Windows Phone

Hodnocení 10/10

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze