Test Navitel Navigator: navigace téměř pro všechny telefony

4

Mobilní telefon se v dnešní domě zdaleka nepoužívá už jen k telefonování. Jde o multifunkční zařízení, které můžete použít k mnoha věcem, například i k navigování. Vyzkoušeli jsme offline navigaci Navitel Navigator, která je dostupná téměř pro všechny mobilní operační systémy.

Do redakce nám dorazila na otestování navigační aplikace Navitel Navigator, která je dostupná pro telefony s operačním systémem Android, Symbian, Windows Mobile, iOS, Bada, Java a Windows CE. My jsme ji otestovali v reálném nasazení ve verzi pro Symbian na telefonu Nokia C7 a ve verzi pro iOS na iPhone 4.

Prostředí při navigaci je přehledné

Navitel Navigator: jaká je tato Navigace od ruských autorů?

Navitel Navigator vyvíjí společnost Navitel, její webovou stránku najdete na adrese http://navitel.su. Že o doméně "su" slyšíte poprvé? Jedná se o doménu federace Svazu sovětských socialistických republik. Dnes sice již neexistuje, ale její doménu si zaregistrovat můžete. Společnost má hlavní sídlo v Rusku, konkrétně v Moskvě, a pobočky v několika evropských zemích, včetně České republiky.

Navitel zaměstnává přes 350 lidí, její navigační aplikace používá přes 8,5 milionu uživatelů. Zdá se vám to hodně? Nejde totiž jen o společnost, která nabízí aplikaci pro mobilní telefony, jejími zákazníky jsou hlavně různí OEM partneři, kteří její software používají ve svých vlastních plnohodnotných navigačních přístrojích (klasických i vestavěných do auta), převážně na platformě Windows CE.

Navitel Navigator si nemůžete za nějakou zvýhodněnou cenu pořídit jen s mapou České republiky či jen střední Evropy (jako to má například Sygic), musíte si koupit kompletní balík východní Evropy (Eastern Europe), který obsahuje mimo České republiky ještě 20 dalších zemí. Verze pro Symbian vám posléze umožňuje vybrat, jaké mapy chcete stáhnout, nemusíte tedy zbytečně instalovat i ostatní země, o které nemáte zájem, a které by vám jen zabíraly místo na paměťové kartě.

Verze pro iPhone na to jde jinak, musíte si stáhnout společně s aplikací kompletní balík map, dohromady má tato verze něco kolem 2 GB. To by se ještě dalo překousnout, ovšem nepříjemné je, že nepotřebné mapy nejdou smazat. Respektive jdou, v aplikaci na to volba je, ovšem místo v úložné paměti, které mapa zabírala, uvolněno nebude. Konzultoval jsem to s výrobcem, jestli se mi aplikace chová správně a bylo mi potvrzeno, že je to tak. Osobně se mi toto řešení vůbec nelíbí, přece jen mít zabrané 2 GB kvůli mapě České republiky, která má 278 MB, je moc.

V noci se vám bude hodit noční režim zobrazení

Před zakoupením si můžete formou 30-denní trial verze vyzkoušet na všech platformách plnohodnotnou funkčnost aplikace.

Navitel Navigator jsem zkoušel v autě zhruba týden, střídavě verzi pro Symbian a iOS. Abych se přesvědčil, jak je na tom s offline použitím, používal jsem ji na Nokii C7 bez SIM karty. Její použitelnost pro navigování byla bezproblémová, mobilní datové přenosy mít aktivovány nemusíte.

Bez mobilních dat se ale připravíte o doplňkové funkce, které Navitel Navigator zdarma nabízí (respektive jsou už v ceně). Jsou to například informace o počasí, informace o hustotě provozu, či aktuální databáze radarů nebo podrobných bodů zájmu.

Po spuštění aplikace se vám zobrazí mapa s vaší aktuální polohou. Do menu se dostanete stiskem stejnojmenného tlačítka v pravém spodním rohu displeje. Menu je řešeno formou velkých čtvercových tlačítek na displeji, abyste se k požadované funkci dostali rychle, i když řídíte.

V menu se rychle zorientujete díky rozměrným tlačítkům

Vyhledat cíl vaší cesty můžete několika způsoby. Buď zadáním přesné adresy, výběrem okolního místa (například obchodu), výběrem křižovatky, podle GPS souřadnic, výběrem místa na mapě, z oblíbených míst či z historie. Je zde také možnost "Navitel.SMS", kdy vám majitel stejné navigační aplikace může zaslat SMS v určitém formátu, a aplikace ji umí zpracovat.

Při zadávání adresy si nejprve volíte stát, pak město, ulici a číslo orientační. Vybíráte buď z dlouhého seznamu, nebo můžete pro vyhledávání použít softwarovou klávesnici, která umí skýt písmena, která v danou chvíli nebudou relevantní.

Přechod do režimu navigace nastává v kroku po výběru čísla orientačního. Zobrazí se vám tlačítka "Jít do" a "Start". Schválně, které byste zmáčkli pro začátek navigování? Myslím, že většina z vás, stejně jako já, zmáčkne Start, což je (zcela nelogicky) špatně. Po stisku Start se zobrazí dotaz zdali chcete vypnout GPS (nechápu proč), a tím to končí. Celý první den jsem hledal a zkoušel, jakým způsobem se aktivuje začátek navigace, než mě už v zoufalství napadlo stisknout ono "Jít do". Následně se konečně začala počítat trasa, navigace začala navigovat a zobrazila vám mapu, kudy máte jet.

Režim mapy má 2 různé pohledy. První je 3D pohled, kdy mapu vidíte perspektivně a úhel pohledu si můžete změnit. Ve 3D jsou zpracovány i okolní domy, mosty a tento pohled vypadá moc pěkně, velmi dobře se podle něj orientuje. Druhým pohledem je 2D pohled, u kterého mapu vidíte shora.

Líbí se mi, že před samotným započetím navigování si můžete nechat zobrazit celou trasu v "offline demo režimu", ukazuje vám na displeji to samé, jako kdybyste skutečně jeli, a to v reálné rychlosti.

Během navigace vidíte vaši polohu na mapě ve formě zelené šipky, modře je vyznačena cesta, kterou pojedete. V levé části se zobrazuje nejbližší křižovatka, vzdálenost, která vám k ní zbývá, celkový počet kilometrů do cíle, aktuální čas a čas zbývající do cíle.

Mapové pokrytí všech měst, kde jsem Navitel Navigator používal, bylo excelentní, horší to bylo s vesnicemi. Ty naopak mnohdy nebyly zmapované vůbec.

V nastavení si můžete přepnout aplikaci do češtiny, tato volba se týká všech voleb a popisků v menu. Překlad je ale pouze ucházející, narazil jsem na spoustu chyb a překlepů. Česká verze se mi podařila přepnout jen ve verzi pro iPhone, pokud jsem ji zkusil přepnout na Symbian verzi, zůstávala opakovaně nastavená angličtina.

České prostředí aplikace je sice hezké, co ale česká hlasová navigace? Pokud se podíváme do příslušného nastavení, najdeme tam různé jazyky, ale čeština chybí, co teď? Výrobce uvádí, že si další jazyky můžete stáhnout z webu, poté je musíte ručně nakopírovat do příslušného adresáře v telefonu, kde je aplikace umístěna.

Což o to, češtinu jsem na webu mezi těmito dalšími jazyky našel, do Nokia C7 ji nebyl problém nahrát, co ale s verzí pro iPhone? Jak asi víte, u něj se do souborového systému nedostanete. Opět jsem napsal výrobci, tentokráte s dotazem, jak do iPhone tedy dostat českou hlasovou navigaci. Odpověď byla, že pro iPhone toto řešení použít nejde. Takže pokud máte iPhone, budete se muset spokojit například anglickou nebo ruskou hlasovou navigací, škoda. Snad autoři do některé z dalších verzí přidají více jazykových balíčků, jejichž velikost, vzhledem k velikosti mapových podkladů, je naprosto zanedbatelná.

Navitel Navigator jsme testovali na Nokii C7 a iPhone 4

Zhodnocení

Navitel Navigator je jednou z mnoha navigačních aplikací, které si můžete do vašeho telefonu pořídit. Líbí se mi na ní přehlednost displeje s mapou, kvalita zobrazení a rychlost renderování scény (zvláště 3D). Výtku bych měl k ovládání, to je někdy docela nelogické, k chybějící podpoře hlasového navádění v českém jazyce, a k ceně. Ta je docela vysoká, protože si musíte koupit celou východní Evropu, i když chcete jen Českou republiku.

Používáte ve vašem telefonu navigaci? Pokud ano, tak jakou?

Hodnocení: 6/10

Klady
  • 3D a 2D pohled, noční režim
  • Součástí jsou informace o hustotě provozu
  • Přehledné prostředí
Zápory
  • Vysoká cena, musíte koupit celou východní Evropu
  • Český překlad je občas docela krkolomný
  • V základu chybí česká hlasová navigace
  • Ovládání je občas nelogické
Diskuze ke článku
Sasakr
Mám Nokii, tudíž používám Nokia Mapy. Musím ale říct, že bohužel počítají často dost příšerně trasy. Ovládání taky nic moc, například naskládat si za sebe průjezdné body je docela porod.
Mato
Sasakr: hm,tak to je divny,pac me pocitaji trasu naprosto tak jak bych chtel ject ci jit,takze ja jsem osobne s Nokia Mapy naprosto spokojeny!!!
dlaždič
Jak se zadává start a cíl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze