Test Grand Theft Auto III: město zločinu zamířilo na telefony a tablety

3

Dnes se podíváme na jednu hru, která před více než deseti lety uchvátila miliony hráčů na celém světě. Jedná se o třetí díl ze série Grand Theft Auto, který se jako první objevil v trojrozměrném zpracování. Vraťte se s námi do minulosti a zahrajte si ji na telefonech či tabletech s Androidem a iOS.

Grand Theft Auto III (dále jen GTA III) byla jedna z velmi očekávaných her minulého roku. Společnost Rockstar Games ji vydala pro telefony a tablety na platformě Android a iOS k desetiletému výročí od vzniku tohoto dílu hry, který byl zajímavý především tím, že šlo o první 3D zpracování této série. Na svou dobu to byla úchvatná hra s propracovaným příběhem, ve které jste ale měli naprostou volnost v pohybu ve virtuálním městě Liberty City.

Příběhová linie zůstala stejná

GTA III pro Android a iOS je kompletní port se vším všudy, zůstala zcela identická příběhová linie, kdy jako hlavní hrdina Claude Speed plníte v mnoha misích různé úkoly od mafie. Mimo těchto úkolů si můžete jen tak jezdit rozlehlým městem, ať už pro radost, nebo kvůli hledání minoritních úkolů mimo příběhovou linii (například vozíte lidi v sanitce, hasíte požáry a podobně).

Co je ve hře nového?

Jak už jsem se zmínil, příběh a smysl hry zůstal identický, autoři zapracovali jen na vylepšené grafice prostředí hry, postav a automobilů. Hru si nyní zahrajete i v HD rozlišení. Ovládání bylo upraveno tak, aby bylo pohodlné i na dotykových displejích.

Kvůli dotykovému ovládání se přemístila orientační kulatá mapa. V PC verzi byla v levém spodním rohu, nyní ji najdete v levém horním.

Jak se na telefonu a tabletu ovládá?

Autoři hry se snažili o to, aby se hra dobře ovládala i na dotykových displejích, což se jim myslím víceméně i podařilo. Na displeji vidíte v pravé spodní části průhledná tlačítka, která slouží k ovládání různých akcí, například k nastupování do auta, střílení, troubení, zrychlování nebo brzdění. Levá část ve formě jakéhosi virtuálního dotykového joypadu displeje slouží k ovládání pohybu postavy nebo auta. V nastavení nalezneme rovněž možnost ovládání skrze akcelerometr, tedy nakláněním telefonu, tu vám ale nedoporučuji. Hra se mi takto ovládala hodně špatně a nedá se takto autem zatáčet tak přesně, jako dotykem na displej.

Pokud vám dotykové ovládání nevyhovuje, máte možnost připojit k telefonu či tabletu USB gamepad a hrát na něm. Samozřejmě ale toto musí vaše zařízení podporovat.

Je hra dostatečně plynulá?

Hru jsem testoval na tabletu Asus Eee Pad Transformer TF101 s operačním systémem Android 4.0. Žádné problémy, co se týče stability, jsem s ní neměl, ani jednou nezamrzla a nespadla. Výtku ale přece jen mám, a to ohledně rychlosti. Očekával bych, že hru, kterou jsem si plynule zahrál před deseti lety na Intel Pentium III, si zahraji pohodlně i dnes na mnohem silnějším hardwaru, který současné telefony a tablety mají. Ale není tomu tak, ani na tabletu s nVidia Tegra 2 není tak plynulá, jak bych si představoval.

Ve složitějších scénách, kdy je na displeji více objektů, se hra trochu zasekává, znát je to hlavně při jízdě autem, konkrétněji při zatáčení. Od vydání hry jsem ještě čekal, zdali se objeví nějaký update, který by to vylepšil, ale vypadá to, že je to konečný stav. Patrně už hra více optimalizovat nejde, nebo by to bylo až moc náročné. Vyloženě o zásadní problém ale nejde, i tak je GTA III velmi dobře na tabletu hratelné, jen s větším framerate by byla hra mnohem líbivější.

Koupit či nekoupit?

Ve verzi pro Android pořídíte GTA III na Google Play za 94 Kč, stejně stojí i verze pro iOS (kompatibilní s iPhonem i iPadem), tu koupíte na iTunes nebo v App Store přímo v telefonu. Není tedy nejlevnější, na druhou stranu vám poskytne i desítky hodin zábavy, což se o mnohých současných hrách rozhodně říct nedá. Pokud přehlédnete drobné problémy s plynulostí, pak vás GTA III pro telefony a tablety určitě nezklame.

Diskuze ke článku
jarda
ja to v nabitce na google play nemam sony ericsson xperia mini pro ale to je divny kdyz tam mam treba shadow gun
jarda
nejde nejak v ios aby mi tu hru nekdo koupyl jako darem nemam totiz kartu a rad bych si ji zahral
Sasakr
"autoři zapracovali jen na vylepšené grafice prostředí hry, postav a automobilů. Hru si nyní zahrajete i v HD rozlišení."
Ehm vylepšené oproti čemu? Možná oproti PS2 verzi, ale rozhodně ne PC verzi. Modely vypadají stejně, v HD rozlišení šly GTA 3 hrát odjakživa a v ovladači si člověk vynutí i vyhlazování (módy typu ENB ani nezmiňuju). Kam tím mířím? Že je lepší si to zahrát na PC v hezčí grafice a s mnohem přívětivějším ovládáním. Vážně se mi to moc dobře na tom dotyku neovládalo :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze