Test fotoaparátu Xiaomi Mi 5: jak fotí letošní vlajková loď?

31

Čínský výrobce Xiaomi před nedávnem představil svou vlajkovou loď pro letošní rok, která se bude snažit probojovat mezi nejlepší smartphony současnosti. Pomoci mu v tom má také fotoaparát, který vzbuzuje velká očekávání. Pomůže nový senzor od Sony a vylepšená optická stabilizace k úspěchu novinky?

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi 5 děkujeme obchodům xm.cz a Beryko.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

Je to již rok co jsem testoval tehdejší špičkový model Xiaomi MiNote, který ve mne zanechal vcelku pozitivní dojmy. Chválil jsem u něj také fotoaparát, který podával velmi dobré výsledky, a proto jsem se těšil, co předvede novinka Xiaomi Mi 5. Oba modely totiž využívají podobnou technologii a hlavní změny se odehrály především v softwarové rovině... a vyšším rozlišení.

Technické parametry Xiaomi Mi 5 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce144,6 × 69,2 × 7,3 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8994, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2016, 17 999 Kč

Fotočip od Sony a vylepšená stabilizace

Jako první necháme mluvit nějaká čísla. Xiaomi si od modelu Mi 5 slibuje zařazení mezi absolutní špičku na mobilním trhu, a proto nenechalo nic náhodě. Hlavní fotoaparát dodala společnost Sony a jedná se o CMOS čip EXMOR RS IMX298, který byl představen v listopadu 2015. Stejný čip využívá například nový Huawei Mate 8, který nás v nedávné recenzi přesvědčil o svých fotografických kvalitách.

Fotočip EXMOR RS IMX298 má velikost 1/2,8" (jednotlivé pixely o velikosti 1,12 μm × 1,12 μm) a světlo na něj dopadá skrze optiku se světelností f/2,0. Jak velikost pixelů, tak i světelnost objektivu se dnes řadí mezi klasický průměr, takže se dá očekávat vyšší úroveň šumu při špatném osvětlení, ale dobré výsledky během dne. Příjemné zjištění je také fakt, že fotoaparát kryje čočka ze safírového skla!

Xiaomi Mi 5

Xiaomi však přidává ještě něco navíc! Uvnitř modelu Mi 5 totiž najdeme vylepšenou čtyřosou optickou stabilizaci obrazu, která pomáhá udržet obraz v klidu pro focení nebo natáčení videa z ruky. Xiaomi na videu níže porovnává model Mi 5 s nejnovějšími přístroji od Applu, modely Apple iPhone 6s a Apple iPhone 6s Plus a myslím, že je všeříkající.

I díky této vylepšené OIS dokáže Xiaomi zachytit scénu při špatném osvětlení opravdu solidně, a to i při focení z ruky. Případné drobné pohyby totiž OIS eliminuje, telefon může použít delší expoziční čas a na fotočip tak dopadne větší množství světla. To vše s minimálním dopadem na ostrost fotografie. Přínos má stabilizace i při focení s bleskem, který zde zastupuje dvoutónová přisvětlovací dioda.

Povedené fotografie, na špičku ale nestačí

Nyní již k samotným fotografiím, protože to je ostatně to nejdůležitější. K čemu jsou všechny možné papírové parametry, když z telefonu lezou mozaiky do kostelních oken? Ale nebojte se, není to případ Xiaomi. To naopak dokázalo celou hardwarovou výbavu využít velmi dobře a fotografie se jednoznačně řadí k nadprůměru, v některých situacích i mezi špičku.

Fotografie exteriéru za denní světla

Za denního světla podává Xiaomi opravdu dobré výsledky. Fotografie jsou ostré, velmi dobře si telefon poradil také s větším dynamickým rozsahem. Jednotlivé detaily jsou skvěle viditelné – například nápisy na značkách. Zároveň si však můžeme všimnout, že Xiaomi má trochu více saturované některé barvy, především žlutou, světlejší zelenou a červenou. Fotky tedy nezachycují obraz úplně realisticky, ale díky živějším barvám jsou snímky přeci jen líbivější.

Fotografie exteriéru v podvečer a práce s bleskem (poslední snímek)

Jakmile se zhorší okolní osvětlení, tak začíná pomáhat OIS, ale zároveň se začíná objevovat množství digitálního šumu. Při maximálním přiblížení je vidět, že je ho opravdu hodně a například jednolitě barevné plochy mají barevného šumu požehnaně. Přesto si fotografie zachovávají velmi dobrou ostrost, ačkoliv tomu trochu pomáhá i software – všimněte si například okrajů zábradlí na fotce s pískem, které jsou lehce zubaté a tedy doostřené softwarově.

Fotografie v interiéru při umělém osvětlení a makro
Fotografie z interiéru při slabém umělém osvětlení

Velmi spokojený jsem byl při focení v interiéru, kde může být občas slabší osvětlení a zároveň si musí automatika poradit s vyvážením bílé podle okolí. Xiaomi dovede v těchto podmínkách zachytit velmi povedené snímky, které si zachovávají ostrost i vcelku realistické barvy. Barevný šum se sice také přítomen, ale v rozumném množství a pokud si necháte fotografii trochu zmenšenou, není ani postřehnutelný.

Otestovat jsem samozřejmě musel také natáčení videa, kde si Xiaomi vede velmi dobře. Nicméně i zde se projevují některé neduhy, zejména pak vyšší saturace barev, takže vše je ve videu hezčí a zářivější, než ve skutečnosti je. Pochválit však musím optickou stabilizaci, která opravdu odvádí skvělou práci. Na videu si můžete všimnout porovnání se záznamem z modelu BlackBerry Priv, který je taktéž vybaven velmi kvalitní optickou stabilizací. Rozdíl proti nové stabilizaci Xiaomi Mi 5 je však naprosto zřetelný.

Porovnání s kompaktním fotoaparátem Olympus SP-800UZ

Připravil jsem si pro vás ještě jedno zajímavé porovnání. Velmi často se v poslední době hovoří o tom, že smartphony již dokáží plnohodnotně nahradit kompaktní fotoaparáty. Zda je toto tvrzení pravdivé si ukážeme na snímcích níže, kde jsem porovnával Xiaomi Mi 5 právě s běžným fotoaparátem.

Naprosto záměrně jsem zvolil běžný fotoaparát mých rodičů, který si vybírali přímo oni sami jako zcela běžní uživatelé, technikou prakticky nepolíbeni. Jedná se o japonský superzoom Olympus SP-800UZ se 14Mpx CCD snímačem (v automatickém režimu fotí v 8 Mpx), optickou stabilizací obrazu a až 30násobným optickým zoomem. Jeho cena se v době prodeje pohybovala kolem 5 až 6 tisíc korun, což je odpovídající cenová hladina pro podobné srovnání.

Snímky exteriéru za denního světla – porovnání Xiaomi Mi 5 (první snímek) s kompaktním fotoaparátem Olympus SP-800UZ

Na fotografiích za denního světla je vidět vyšší saturace barev v případě Xiaomi. Olympus zachytil barvy věrnější, hodně je to vidět u poštovní schránky nebo u žluté míchačky. U kamenné zdi si zase můžeme všimnout viditelného vyhlazování v případě Xiaomi, které má za následek ztrátu některých detailů a v rozích snímku i mírného rozmazání. Stejné vyhlazování můžeme vidět také u skalky, na které Xiaomi lehce slévá zelené plochy, zatímco Olympus si udržuje větší úroveň detailů.

Xiaomi Mi 5
Porovnání Xiaomi Mi 5 (výřez 75 %) vs Olympus SP-800UZ (výřez 100 %)

Za denního světla musím uznat, že si Olympus vedl o něco lépe. Nicméně je potřeba si říct, zda opravdu potřebujeme špičkově ostré a detailní snímky podobných scenérií. Rozdíly jsou totiž vidět až po zvětšení do plného rozlišení, ale dokud pracujeme s menší velikostí, tak se mi snímky z Xiaomi líbí o něco více. Příkladem může být obrázek výše, kde je první polovina snímek z Xiaomi ve velikosti 75 % a Olympus ve plné velikosti na polovině druhé. I přes viditelnou saturaci barev je snímek z Xiaomi zkrátka hezčí.

Snímky interiéru při umělém osvětlení – porovnání Xiaomi Mi 5 (první snímek) s kompaktním fotoaparátem Olympus SP-800UZ
Detailní snímky za denního a umělého osvětlení – porovnání Xiaomi Mi 5 (první snímek) s kompaktním fotoaparátem Olympus SP-800UZ
Xiaomi Mi 5
Porovnání Xiaomi Mi 5 (výřez 75 %) vs Olympus SP-800UZ (výřez 100 %)

Při umělém osvětlení hodně záleží na konkrétní scéně. Na první fotografii například Olympus zachytil věrnější celkovou teplotu barev, ale absolutně propadl co do stabilizace a ostrosti snímku. Zde je vidět obrovský vliv OIS u Xiaomi, která odvedla velmi dobrou práci. Šum na fotografii je sice výrazný, ale na mobilní fotografii celkem akceptovatelný. U druhého snímku pak hrála velkou roli optika, neboť zdroj světla byl přímo nad objektivem. Zatímco Olympus s touto situací neměl problém, Xiaomi zahalilo celou scénu do mlžného oparu.

Pokud máte rádi makro fotografie, tak vás Xiaomi jistě potěší. S detailní fotografií květu si poradilo obstojně, i když hloubka ostrosti jasně mluví pro Olympus. Při umělém osvětlení si Xiaomi lépe poradilo s vyvážením bílé barvy a fotografie je mnohem povedenější, než u Olympusu. Ten zde doplatil na to, že automatické vyvážení bílé nenabízí a je třeba ji volit ručně.

Snímky interiéru při špatném osvětlení a ve tmě; fotografie s bleskem – porovnání Xiaomi Mi 5 (první snímek) s kompaktním fotoaparátem Olympus SP-800UZ

Asi největší rozdíly jsou však vidět při fotografiích za opravdu špatného osvětlení, takřka ve tmě. Podotýkám, že všechny snímky byly foceny z ruky, bez stativu. Xiaomi se svou vylepšenou OIS odvedlo opravdu skvělé výsledky, kdy jsou jeho fotografie mnohem ostřejší a mají věrnější barvy. Olympus při fotografování bez blesku zcela vyhořel a v automatickém režimu nedokázal zachytit pořádný snímek.

Po zapnutí blesku se situace vcelku vyrovnala. Pokud však vezmeme v úvahu, že Xiaomi používá duální přisvětlovací LED, zatímco Olympus klasický xenon, tak si smartphone rozhodně nevedl špatně. U Olympusu jsou totiž fotografie trochu přesvícené a například detailní snímek šroubů na pracovním stole je z Xiaomi mnohem povedenější.

Pár slov závěrem

Letošní nálož fotomobilů je obrovská a všichni výrobci se zlepšují ve všech ohledech. Přesvědčit se o tom můžete mimo jiné v našem testu fotomobilů, který jsme pro vás před pár dny vydali na mobilenet.cz. Xiaomi samozřejmě nemůže zůstat pozadu a je třeba uznat, že je vidět velký pokrok oproti předchozím modelům.

Opravdu velké slovo má v případě Xiaomi Mi 5 jeho optická stabilizace obrazu. Především při horších světelných podmínkách je význam této funkce ohromný a člověk dokáže zachytit poměrně ostré snímky přímo z ruky. Velký vliv má také při natáčení videa, které je díky tomu méně roztřesené, i když popravdě jsem čekal trochu větší rozdíl pro jiným zařízení s OIS.

Xiaomi Mi 5 je dostupné v několika barevných variantách

Samotná kvalita snímků plně odpovídá dnešní době a řadí se jednoznačně mezi to nejlepší, co na trhu najdeme... na špičku však bohužel stále ztrácí. Oproti nejlepším aktuálním fotomobilům je u Xiaomi větší náchylnost na digitální šum a software má tendence přepalovat barvy a agresivně vyhlazovat, což má za následek ztrátu mnoha detailů. Pro běžného uživatele jsou však fotografie opravdu hezké, díky saturovanějším barvám jsou více líbivé a Xiaomi navíc přidává mnoho zajímavých režimů focení a nastavení.

Xiaomi Mi 5 v testu rozhodně nezklamalo. Prostor pro zlepšení zde samozřejmě je, ale v porovnání s konkurencí si vedlo velmi dobře a případní zájemci se fotoaparátu rozhodně nemusí obávat. Nejedná se o nejlepší fotomobil na trhu, jeho výsledky se však bez potíží dají řadit k lepšímu průměru mezi dnešními top smartphony. A zda již dokáží smartphony nahradit kompaktní fotoaparáty? Určitě ne vždy, ale v drtivé většině případů již jistě ano.

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi 5 děkujeme obchodům xm.cz a Beryko.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

Diskuze ke článku
mk
V srovnávacím testu bylo Xiaomi Mi5 nejhorší - Galaxy S7,Galaxy S6,Microsoft Lumia 950 XL a Iphone6 plus .

http://mobilenet.cz/clanky/srovnali-jsme-spickove-fotomobily-ktery-foti-nejlepe-29822
Ondřej
Jen jsem přišel do diskuse říci, že je mi Xiaomi úplně u zadku. Bez českého LTE, bez oficiálního zastoupení a s cenou, jakou ty křápy mají, nechápu, jak si to může někdo koupit.
blue.sun
Jak fotí jsme už viděli, proč tu ten článek musí být ještě jednou? Masáž pokračuje?
Už jste fakt trapní. A to tak, že příliš moc.
julia
Napriklad mna zaujima mi5 a neviem sa uz dockat komplexnej recenzie od mobilenetu lebo od inych portalov to stoji dost za nic. Dufam ze sa teda recenzii bude venovat niekto kto ma tiez k xiaomi znacke blizko a poda a rozobere kazdy kusok smartfonu ci uz vizualnu ako aj prostredie a vyladenost atd :)

A ludia co sem chodia pisat komentare haterskeho typu tak len dokazuju isto aj ked nechcene zaujem, lebo si ten clanok otvoria a pozru si jeho obsah a venuju tomu dobrovolne svoj cas :) nikto objektivny si nedovoli tvrdit ze tento smartfon si nezasluzi zaujem redakcie ani citatelov

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze