Tablety Samsung Galaxy Tab S představeny: výbava je ultimátní

Samsung dnes oficiálně představil dva přírůstky ve své široké tabletové rodině. Novinky míří opravdu vysoko a výbava je dosud nejlepší, jakou jsme mohli u korejských tabletů vidět. Tablety se liší velikostí úhlopříčky, jinak shodně nabídnou osmijádrový procesor Exynos 5 Octa (nebo čtyřjádrový Snapdragon 800), 8Mpx fotoaparát nebo například profil tenký pouhých 6,6 milimetru. Potěší také čtečka otisků prstů a displeje s vysokým rozlišením.

Nepřehlédněte:

To, že Samsung plánoval představit dva nové přírůstky do řad tabletů s modelovým označením Galaxy Tab S, víme již delší dobu, až dnes se však různé spekulace staly skutečností. Samsung představil dva zástupce, model Galaxy Tab S 8.4 a Galaxy Tab S 10.5. Oba okamžitě zaujmou pozici vlajkových lodí v portfoliu výrobce. Číslovka v názvu samozřejmě charakterizuje velikost úhlopříčky displeje. Oba tablety nabídnou špičkovou funkční výbavu a oba budou dostupné ve dvou variantách, lišit se budou použitým procesorem a podporou LTE sítí. Procesor může být buď ve verzi osmijádrového Exynos 5 Octa (Wi-Fi only) a nebo čtyřjádrového Snapdragonu 800 (Wi-Fi + LTE).

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Design a konstrukce

Design tabletů není ničím výjimečný, stále tu tak před sebou máme plastové obdélníky s již známým designem, který Samsung použil mnohokrát, nově se nám ale na zadní straně objevuje stejný děrovaný vzor, jaký nalezneme na telefonu Galaxy S5. Zatímco model Galaxy Tab S 8.4 je koncipován pro používání na výšku, Galaxy Tab S 10.5 zase na šířku. Ovládací prvky zůstaly stejné, pod displejem tak vždy nalezneme tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky, hardwarové tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, ve kterém nově nalezneme čtečku otisků prstů jako u Galaxy S5, a také tlačítko se šipkou zpět.

Samsung Galaxy Tab S 8.4: oficiální fotografie

Rozhodně však potěší pozoruhodně nízká tloušťka tabletů, která se v obou případech zastavila na pouhých 6,6 milimetrech. Zbylé rozměry jsou 125,6 × 212,8 milimetru v případě Galaxy Tabu S 8.4 a 247,3 × 177,3 milimetru v případě Galaxy Tabu S 10.5. Jedná se o nejtenčí tablet, jaký Samsung kdy vyrobil, a zároveň také ve své kategorii nejlehčí. Hmotnost se u modelu Galaxy Tab S 8.4 zastavila na 294 gramech (298 gramů v případě LTE verze) a u modelu Galaxy Tab S 10.5 na 465 gramech (467 gramů v případě LTE verze) .

Poprvé se Super AMOLEDem a s výbornou jemností

Tím podstatným je ale to, co se skrývá uvnitř obou tabletů. Samsung nejvíce propaguje displeje, a má proč. Vůbec poprvé u svých tabletů použil Super AMOLED displeje s vysokým rozlišením. V případě menšího z obou tabletů nabídne 8,5palcovou úhlopříčku, rozlišení je pak fascinujících 2 560 × 1 600 pixelů (WQXGA). Stejné je to v případě 10,5palcového tabletu, i ten nabídne rozlišení 2 560 × 1 600 pixelů. Displej navíc poskytuje více než 90 % barevného pokrytí Adobe RGB, současně má nadstandardní kontrastní poměr 100 000 : 1, který dodává hlubší a realističtější obraz díky ještě tmavší černé a zářivější bílé. Samsung také slibuje výbornou čitelnost na přímém slunci. Přednastavené profesionální režimy AMOLED Kino a AMOLED Fotografie dále umožňují uživatelům ručně upravit nastavení zobrazení, čímž docílí světlých, dynamických výsledků jak pro video, tak pro fotografie.

Samsung Galaxy Tab S 8.4: oficiální fotografie

O výkonnostní složku tabletů se stará osmijádrový procesor Exynos 5 Octa (čtyřjádrový 1,9 GHz +čtyřjádrový 1,3 GHz) v případě Wi-Fi verze, verze s Wi-Fi a LTE nabídne pro změnu čtyřjádrový Snapdragon s taktem 2,3 GHz. Procesoru budou sekundovat 3 GB operační paměti RAM, uživatelská paměť je opět dvojí (16 nebo 32 GB), zájemci v České republice si však musí vystačit pouze se 16GB verzemi. Potěšující je slot pro paměťové karty microSD, díky nim můžete paměť tabletů rozšířit o dalších až 128 GB. Taková porce dat by pak již měla stačit opravdu každému.

Uvnitř tabletů pochopitelně nalezneme operační systém Android, konkrétně v jeho nejnovější verzi 4.4 KitKat, sekundovat mu bude, pro Samsung důvěrně známá, nadstavba TouchWiz a zřejmě se dočkáme i nového MagazineUI. Samsung Galaxy Tab S 8.4 nabídne baterii s kapacitou 4 900 mAh, Galaxy Tab S 10.5 pak baterii s kapacitou 7 900 mAh.

Nové funkce potěší

Samsung Galaxy Tab sice neumí sám o sobě telefonovat, přesto můžete hovory přijímat. Jak je to možné? Stačí, aby měl kompatibilní smartphone aktivovanou funkci přesměrování hovorů pomocí SideSync 3.0. Takové řešení má velkou výhodu, telefon totiž nemusí být v dosahu Wi-Fi nebo Bluetooth tabletu a může se nacházet třeba několik kilometrů od vás, přesto lze hovory díky Galaxy Tabů S pohodlně vyřídit.

Samsung Galaxy Tab S 10.5: oficiální fotografie

Tablety Galaxy Tab S umožňují skutečný multitasking, takže lze surfovat na webu, sledovat videa, sdílet obsah a současně telefonovat, aniž by bylo nutné některou činnost ukončit. Prostřednictvím Quick Connect tablet rychle najde okolní zařízení a propojí se s nimi, což je ideální pro snadné sdílení obsahu. Tyto funkce jsou k dispozici v obou verzích Wi-Fi i LTE.

Mezi další užitečné funkce patří režim Více uživatelů, který umožňuje vytvářet si vlastní osobní optimalizovaný profil, nebo také bezpečný a pohodlný přístup přes zabudovanou čtečku otisků prstů a speciálně navržený režim Kids s vlastní rozhraním a aplikacemi uzpůsobenými pro děti.

Konektivita a fotoaparát

Samsungy Galaxy Tab S 8.4 a 10.5 nezaostávají ani v konektivitě, nabídnou jak Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (Wi-Fi Direct) a Bluetooth ve verzi 4.0, tak také podporu rychlých datových sítí LTE (800/ 900/ 1800/ 2600+850/ 2100). Kde nebude dostupné LTE, připojíte se pomocí sítí třetí generace (HSPA+ 850/ 900/ 1900/ 2100) anebo pomocí sítí 2G (850/ 900/ 1800/ 1900). Ve výbavě dále nalezneme čip GPS, GLONASS a také Beidou, samozřejmostí je pak podpora a-GPS. Ze senzorové výbavy můžeme zmínit ještě přítomnost akcelerometru, již zmíněného snímače otisků prstů, gyroskopu, elektromagnetického kompasu a také senzoru přiblížení (pouze LTE verze).

Samsung Galaxy Tab S 10.5: oficiální fotografie

I když fotoaparát není nejnutnějším vybavením tabletu, u Samsungu si myslí opak. Oba tablety nabídnou rovnou dvojici fotoaparátů, ten hlavní disponuje snímačem s rozlišením 8 Mpx a sekundovat mu bude přisvětlovací LED dioda, která napomůže při zhoršených světelných podmínkách. Přední kamera pro videohovory pak nabídne standardní rozlišení 2,1 Mpx.

Prémiový obsah jako dárek

Série Samsung GalaxyTab S je určená pro zábavu i pro práci, a tak je dodávána s rozmanitým obsahem. Výčet dodávaného obsahu si shrneme v následujícím seznamu. Co tedy společně s tabletem dostanete zdarma?

Samsung Galaxy Tab S 8.4
  • Kick je nová fotbalová aplikace, která slibuje revoluci ve způsobu, jakým evropští fanoušci přistupují k této hře. Poskytuje podrobná a vizuálně atraktivní sportovní data v reálném čase, ve chvíli, kdy se zápasy hrají, a tak přináší jedinečný fotbalový zážitek.
  • evropští zákazníci si mohou také vychutnat optimalizované hry od předních vývojářů včetně hlavních titulů jako Fruit Ninja, Cristiano Ronaldo Footy a Doctor Who: Legacy v hodnotě více než 50 euro.

V rámci Galaxy Gifts obdržíte

  • Wooky: v rámci této aplikace pro čtení elektronických knih a časopisů získají zákazníci půlroční předplatné elektronických verzí časopisů Esquire a Dolce Vita ve vysokém rozlišení.
  • Ivio: online videopůjčovna, která bude na platformě Android dostupná exkluzivně pouze na přístrojích Samsung a pro majitele tabletů Tab S nabídne tříměsíční premium účet zdarma.
  • Deník Sport, Deník Blesk: elektronické verze populárních deníků s ročním předplatným zdarma.
  • Týdeník Reflex: elektronická verze společenského magazínu se šestiměsíčním předplatným zdarma.
  • Díky partnerství společností Samsung a Marvel budou mít uživatelé Galaxy Tab S přístup k více než 15 000 komiksům Marvel po dobu 3 měsíců ode dne přihlášení k neomezenému bezplatnému členství v aplikaci Marvel Unlimited.

Praktické doplňky

Celkovou radost z používání samozřejmě dělá také příslušenství a různé doplňky, několik takových představil i Samsung společně s tablety. Jedná se například o variabilní pouzdro Book Cover , které se přizpůsobí různým úhlům pohledu, zajímavě vypadá také pouzdro Simple, to nabídne stejnou ochranu jako již zmíněné Book Cover, je však tenčí a zároveň také lehčí. Speciálně pro Galaxy Tab S je také navrženo nové, ergonomicky tvarované pouzdro s ultratenkou Bluetooth klávesnicí. Pro lepší ochranu je uchycená přezkou.

Dostupnost a cena v Česku

Obě velikostní a datové verze tabletu Galaxy Tab S budou dostupné v České republice již v červenci, a to ve dvou barevných variantách - bronzové a bílé. Ceny jsou na českém trhu nastaveny následujícím způsobem:

Technické parametry Samsung Galaxy Tab S 8.4

Kompletní specifikace
Konstrukce212,8 × 125,6 × 6,6 mm, 294 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 8,4" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 5 Octa, CPU: 8×1,9 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2014, 11 790 Kč

Technické parametry Samsung Galaxy Tab S 10.5

Kompletní specifikace
Konstrukce247,3 × 177,3 × 6,6 mm, 465 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 10,5" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 5 Octa, CPU: 8×1,9 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor7 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2014, 14 599 Kč
Diskuze ke článku
Daniel Pribis
Daniel Pribis
8.4 palcova verze ma sluchatko, podobne jako soucasny novy Tab Pro 4. Opravdu nebude mit v zakladu telefonni funkci, jak to byva u Samsungu v teto velikosti zvykem?
Refael
Jsem zvědavý, zda-li TW bude stejně "optimalizovaný" jako u Galaxy Note Pro / Tab Pro 12.2..
Ale to zjistí až následné recenze.
Osobně přemýšlím mezi "10.5 či "12.2 tabletem.
U tabletu preferuji větší úhlopříčku.
Tomáš Kunst
Taky mám obavy o rychlost. Chtěl jsem jako Vy 12.2" verzi, ale když jsem viděl plno recenzí, jak časopisů, tak uživatelů, že WiFi verze se seká a nezvládá více oken najednou (LTE s jiným procesorem v pohodě), vzdal jsem to a čekám, jestli udělají novou verzi s vyšším výkonem. Ale když tady čtu, že do těchto nových modelů dali Snapdragon 800 a ne nejnovější 805, asi čekám marně...
Jakub
Samsung tu cenu trochu přestřelil. iPad mini s retinou je o neco levnejsi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze