Tablety Nexus 7 a 10 postrádají v Androidu 4.4 KitKat nový launcher

33

S dnešními aktualizacemi na nejnovější verzi Androidu 4.4 pro oba tablety Nexus 7 a velký Nexus 10 se opravdu potvrdily spekulace o tom, že nové prostředí, které přinesl Nexus 5, nebude na ostatních zařízeních dostupné. Google tak sám přispívá k roztříštěnosti prostředí i na vlastních zařízeních.

To, že roztříštěnost platformy Android je problém, Google uznal už před několika lety a ustavičně na tom od té doby pracuje. Dočkali jsme se tak možnosti aktualizace systémových aplikací a frameworků skrze Google Play, díky čemuž můžete používat nejdůležitější části a funkce OS i na několik let starém Androidu Ice Cream Sandwich.

Podobně se také Google snažil právě od uvedení verze 4.0 ICS pracovat na sjednocení grafické stránky prostředí. Ve verzi Jelly Bean dokonce téměř sjednotil prostředí pro telefony a tablety.

Android 4.4 na Nexusu 7 a Nexusu 5
Podoba základní plochy na Nexusu 7 a Nexusu 5

Vypadá to ale, že s aktualizací na Android 4.4 KitKat v tomto sám dělá velké kompromisy. Dnes totiž na Nexus tablety dorazila aktualizace na tuto nejnovější verzi a potvrdily se tím spekulace o tom, že nový Google Experience Launcher (základní prostředí systému) zůstane exkluzivní pro Nexus 5.

Po aktualizaci na novou verzi systému na redakčním Nexusu 7 (2013) jsme se tak dočkali monochromatických ikonek ve stavové liště a nastavení systému, změněných fontů a dalších drobností, které KitKat přináší. Bohužel základní plochy a nabídka aplikací a widgetů zůstala kompletně nezměněna oproti verzi na Jelly Beanu. Zapomenou tak můžete na integraci Google Now přímo na plochu, průhledné lišty, jednodušší nabídku aplikací a podobně.

Právě s monochromatickým laděním ikonek a hlubších částí systému pak působí Jelly Bean launcher s modrými linkami v menu dosti kontrastně a nesladěně.

Očekávaným rozdílem oproti Nexusu 5 je pak absence hlasového aktivace vyhledávání „OK Google“ přímo z plochy tabletu. Zde Google už od začátku uváděl, že se jedná o exkluzivní vlastnosti nejnovějšího telefonu.

Tip: Android 4.4 KitKat: představujeme novinky v nové verzi na videu

Podoba prostředí na Nexusu 7 s Androidem 4.4

Uvidíme, jak se k tomuto problému Google postaví v budoucnu. Stále zde existuje možnost, že Google samotný launcher uvolní přímo na Play Storu a kromě toho, že si ho budete moci doplnit na Nexus tablety, možná bude možné si užít alespoň částečnou Google Experience i na upravených zařízeních dalších výrobců.

Otázkou stále také zůstává, zda nový launcher bude ihned po updatu na KitKat postrádat také Nexus 4, který by se ho měl dočkat o něco později. V tuto chvíli věříme, že tomu tak skutečně bude.

Diskuze ke článku
gonga
No já nevím jak ostatní, ale já dostal na svůj nexus 7 2013 velký kulový a ne aktualizaci.
Matej Líška
Matej Líška
ja dúfam, že na nexus 4 dajú ten launcher, aj keĎ to je dosť nepravdepodobné... ale bez neho mi ten kitkat príde strašne useless...
Matej Líška
Matej Líška
presne, s tými transparentnými lištami človek nemá dojem, že tie ovládacie prvky len zbytočne ukrajujú z displeja a aj google now ako samostatná plocha by bola si myslím dosť užitočná ...pripadá mi to tak, ako keby google chcel donútiť ľudí, aby si kúpili nexus 5 kvôli nejakej exkluzivite...
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Je to len launcher, stačí stiahnuť iný :)
Čoskoro bude aktualizovaná aj NOVA, vyskúšajte zatiaľ betu:
http://novalauncher.com/beta/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze