Synaptics má funkční čtečku otisků prstů pod displejem. Jmenuje se Clear ID

7
Synaptics má funkční čtečku otisků prstů pod displejem. Jmenuje se Clear ID
  • Synaptics má smlouvu už s 5 největšími výrobci smartphonů, kteří Clear ID ve svých telefonech nasadí
  • Jedná se optickou čtečku otisků prstů, které snímá otisk pomocí nasvícení prstu OLED panelem
  • Umístěna může být pod displejem kdekoli, funguje i přes ochranné sklo či pod flexibilním panelem a nerozhodí jí ani mokrý displej

Byť se nás snaží letos Apple přesvědčit, že čtečka otisků prstů je věcí minulosti a budoucnost patří rozpoznávání obličeje, spousta společností je jiného názoru. Již dávno víme, že Apple i Samsung se snažili čtečku otisků prstů dostat pod displeje, ale technologie ještě nebyla zralá. Dokonce i Qualcomm na takové čtečce pracuje, avšak očekává její nasazení nejdříve až v létě 2018. Nyní se však do hry zapojil známý výrobce touchpadů a čteček otisků prstů Synaptics a vypálil všem rybník.

Synaptics Clear ID

Jeho nová čtečka otisků prstů Clear ID FS9500 je již nyní připravena k masové výrobě a nasazení v zařízeních, přičemž společnost na ní podle všeho spolupracovala s velmi významným partnerem. Čtečka funguje pod OLED displejem, který využívá většina „bezrámečkových“ smartphonů a funguje úplně jinak než tradiční čtečky. V současnosti používáme kapacitní senzory, které využívají pro snímání otisku přenos elektřiny z vašeho prstu.

Clear ID je ovšem extrémně tenkou optickou čtečkou, která snímá váš otisk nasvícením prstu pomocí OLED panelu. Celý proces funguje takto: senzor detekuje přiložení prstu, OLED displej prst nasvítí, senzor váš otisk oskenuje a následně otestuje, zda se shoduje s otiskem v databází, čímž vám následně odemkne telefon. Čtečku si může přitom výrobce umístit pod displej kamkoli jen chce, byť Synaptics nabízí obecné poučky, jak senzor nasadit.

Synaptics Clear ID

Nasadit mohou přitom čtečku v pevném i flexibilním displeji a podle slov výrobce funguje i když je na telefonu nalepené ochranné sklo nebo je sklo mokré. Dle Synaptics je Clear ID dvakrát rychlejší než 3D rozpoznávání obličeje a odemčení zabere zhruba 7 milisekund, což je stejné jako u většiny dnešních čteček. Nové Clear ID se má objevit v roce 2018 v telefonech od 5 největších výrobců smartphonů a živou ukázku technologie dostaneme již na veletrhu CES v lednu.

Zdroj: mashable.com, digitaltrends.com

Diskuze ke článku
M.
Že by konečně začali dělat čtečku v displeji místo na zádech to by bylo super ještě zapracovat na bateriích, jejich kapacitě a výdrži.
Carda
Konečně se to někam posune už žádný záda a třeba se opustí i od nudloidních displejů aspoň u někoho by mohlo. Ale ten termín bezrámečkový bych upravil rámečky tam furt jsou a celkem velký.
Sicarios
Som zvedavy aky dopad to bude mat na displej. Ci nebude po po roku " vypaleny " kruh na mieste , kde bude displej osvetlovat prst.....
Xwert Is
Xwert Is
Dúfam že sa to dostane čím skôr na trh a nebudú s tým problémy. Konečne by to vyriešilo problém s umiestnením čítačky. Som rád že na tom niekto pracuje a dúfam že sa to dostane do čo najširšej palety zariadení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze