Surface Duo 2 je krásný kus hardwaru s produktivitou v DNA! Jaký je naživo?

První dojmy včetně videa
2
Surface Duo 2 je krásný kus hardwaru s produktivitou v DNA! Jaký je naživo?
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Čím nás zaujala nejlépe vybavená skládačka z dílny Microsoftu?
  • Zaměřili jsme se na pant, displeje i samotnou konstrukci

Microsoft představil v září 2020 tak trochu netradiční „skládačku“ Surface Duo – smartphone, který sice můžete složit a rozložit (a získat tak podstatně větší celkovou uhlopříčku displeje), ovšem bez implementace ohebných panelů. Druhou generaci, Surface Duo 2, přivezl redmondský gigant na veletrh MWC 2022, kde jsme si mohli tento unikátní telefon konečně vyzkoušet. Jak působí doposud nejlepší skládací telefon z dílny Microsoftu naživo?

Surface Duo 2 je krásný kus hardwaru s produktivitou v DNA

Design, který zkrátka nadchne

Microsoft Surface Duo 2 vychází z konstrukce první generace a nutno říct, že Surface Duo 2 má schopnost hned na první pohled zaujmout nejen konstrukcí, ale také zpracováním. Skleněná záda (nebo vnější strany, chcete-li) působí prémiově, telefon v ruce neklouže a zaujme také precizně zpracovaný otevírací mechanismus. Rozevírání i zavírání je velmi komfortní a vcelku zajímavá je také možnost rozevření o 360 stupňů, respektive o 180 stupňů u každé strany. V takovém případě se kvůli mírně vystouplému fotomodulu nachází mezi stranami malá mezera a Surface Duo 2 může být sám sobě stojánkem.

Možná si říkáte, jak u takovéhoto zařízení poznáte, když vám dorazí notifikace, neboť na vnější straně žádný displej není. Odpovědí na tuto otázku je funkce „Glance bar“, která rozsvítí malou část displejů v blízkosti pantu. V tomto prostoru pak můžete vidět úroveň nabití baterie, notifikace, ale například také regulaci hlasitosti. Jedná se o velmi diskrétní, ale stylové notifikace, které potěší uživatele využívající funkci Always-On či notifikační diodu.

Dva displeje, spousta možností využití

Dvojice 90Hz AMOLED displejů, jejichž spojením lze získat uhlopříčku až 8,3", je sice skládací, ale nikoli ohebná, což možná není tak „cool“ jako v případě Galaxy Z Foldu3, na druhou stranu to má hned několik výhod. Jednou z nich je například klasický skleněný povrch (Gorilla Glass Victus), díky čemuž se můžete spolehnout na podstatně vyšší odolnost proti poškození, ale také samotný pocit při klouzání prstem po skle je přeci jen lepší, než je tomu u ohebných displejů, které klasické sklo využívat nemohou.

Mezera mezi obrazovkami v oblasti pantu je samozřejmě patrná, obrazovka tak vyzývá pro otevření dvou aplikací najednou spíše než k roztažení jedné aplikace přes dva displeje. Možné je však samozřejmě i „rozšíření“ jedné aplikace na druhý displej. Takto si můžete například psát poznámky na relativně velké klávesnici, která se rozprostře na spodní obrazovce (bohužel ji však nevyplní celý) nebo ovládat hru pomocí virtuálních joysticků opět umístěných na samostatném zobrazovacím panelu. Z krátkého používání nás potěšil také dostatečně vysoký jas a samozřejmě i podpora chytrého pera, které lze magneticky přichytit na vnější stranu.

Velký pokrok v oblasti fotoaparátů

Poměrně velkého upgradu se Surface Duo dočkal v oblasti fotoaparátů, které u první generace nenabídly příliš působivé specifikace. Navíc původní Surface Duo disponoval pouze jedním snímačem. V případě Surface Duo 2 však fotovýbava drží krok s většinou ohebné konkurence a těšit se můžete na 12Mpx hlavní snímač s clonou f/1.7 a OIS a dvojnásobný 12Mpx teleobjektiv (s ohniskem 51mm). Nakonec nechybí ani 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv s ohniskem 13 milimetrů. Potěšilo nás také svižné prostředí fotoaplikace.

Povedená pracovní skládačka

Naše první setkání se Surface Duo 2 v nás zanechalo pozitivní dojmy, které jsou spojené s precizním zpracováním, ale také využitím dvojice displejů. Je jasné, že Surface Duo 2 cílí spíše na profesionální uživatele, kteří ocení rozšířené pracovní možnosti, které by mohly být ještě lepší než u klasického ohebného telefonu à la tablet a Microsoft k tomuto účelu upravil i nadstavbu Androidu. Otázkou je, jak bude softwarová podpora příkladná v budoucnu, prozatím na zařízení běží Android 11 a pověst Microsoftu, co se aktualizací předešlého Surface Duo týká, není nijak zvlášť dobrá.

Microsoft Surface Duo 2

Rozměry145,2 × 92,1 × 11 mm, 284 g
DisplejAMOLED, 5,8" (1 344 × 1 893 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GB / 256 GB / 128 GB
Akumulátor4 340 mAh
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Takový krám a tolik nadšení... Stejně jako ty šunky od TCL.
Vít Olexa
Vít Olexa
Ten display je fakt hnus,není ohebný display takže žádná nová technologie ale rámečky tak velký že zabírají tak 40% plochy. to se jim fakt nepovedlo

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze