Statistika: většina uživatelů smartphonů si nestahuje aplikace

20

Jednou z největších předností tzv. chytrých telefonů je schopnost rozšířit spektrum jejich dovedností prostřednictvím dodatečné instalace aplikací. O to překvapivější je pak průzkum firmy comStore, který zjistil, že tuto schopnost většina uživatelů chytrých telefonů zcela ignoruje. Objasníme si proč.

Jak průzkum dopadl, ukazuje následující graf. Téměř dvě třetiny uživatelů chytrých telefonů si během průměrného měsíce nestáhne ani jedinou aplikaci. Naopak pouze 7 % nejaktivnějších stahovačů vygeneruje polovinu datových přenosů mezi mobily a markety jednotlivých platforem.

Mobilní aplikace průzkum

Zpráva se dále zamýšlí nad tím, proč tomu tak je. Za situaci určitě nemůže cena, protože mnoho aplikací je k dispozici zdarma anebo za nízký obnos. Za situaci mohou spíše návyky samotných uživatelů, kterým postačují základní vlastnosti telefonu anebo aplikace v něm předinstalované. Při pohledu na pětadvacet nejpoužívanějších aplikací v USA je také jasné, že si tento trh rozdělili velcí hráči. Uživatelé, kteří si někdy nějakou aplikaci vůbec stáhnou, se zaměří po koupi mobilu na velká jména, stáhnout si několik aplikací, které jsou zvyklí používat a poté po zbylou dobu používání mobilu žádné nové aplikace nevyhledávají.

Mobilní aplikace průzkum

Značná míra kritiky ale směřuje na provozovatele marketů, konkrétně na App Store. Podle zprávy je jeho prostředí nastaveno tak, aby upřednostňovalo právě tyto velké hráče, a to jak skrze vyhledávací algoritmy, tak přes redakční část marketů. Pro nezávislé tvůrce aplikací je tak velmi těžké prosadit se i s kvalitním nápadem a zpracováním. V tomto ohledu existují zjevné možnosti ke zlepšení, a to u všech poskytovatelů.

Zdroje: qz.com, qz.com

Diskuze ke článku
pavel
A přesto se většina uživatelů androidu vymlouvá na 1 000 000+ aplikací.
Jaroslav Borovský
Jaroslav Borovský
Mám takovou svou hrubou představu. Jde o to, kdo má jaké zájmy. Když bych byl 40 ti léta žena co pracuje 40h týdně a miluje zahradničení, tak nemám moc času věnovat se "hrani" s mobilem. Když jsem důchodce většinou nemám představu a žádné zkušenosti s dnešními technologiemi, tudíž když už mi někdo koupí náhodou smartphone, tak v podstatě nevím co s ním dělat. Stejně jako někdo nevysadí ročně 100 kytek, nebo někdo neopraví 100 motorů, většina lidí nemají dostatečně silné návyky a znalosti, co se týče smartphonů.
Petr
Podle mě jde o to, že prostě lidé koupili smartphone protože dotykáč je "moderní" ale pořád jej využívají stejně jako svůj předchozí tlačítkovej telefon. tj. psaní SMS, telefonování a maximálně tak brouzdání po netu a nějakej AppStore je jim u zadku.
Kuba
Zvláštní statistika. Tvrdím o sobě, že jsem fanoušek do moderních technologií. Jsou týdny/měsíce, kdy nestáhnu z Obchodu žádnou aplikaci ani hru. Nač měnit aplikace, které jsem za pár let vychytal a vyhovují mi? :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze