Srovnávací test: Huawei P9 Lite vs. Alcatel Idol 4

22

Telefony nižší střední třídy se prodávají jako housky na krámě, a tak jsme si řekli, proč jedny z těch nejzajímavějších kousků nepostavit proti sobě. Našimi bojovníky se dnes stane nástupce loňského prodejního hitu od Huawei, model P9 Lite, a menší bratříček zbrusu nové vlajkové lodi Alcatelu, model Idol 4. Uvidíme, který z těchto telefonů za 7 500 korun by nás přiměl ke koupi.

Alcatel Idol 4

Kategorie nižší střední třídy kolem 7 tisíc korun v poslední době zažívá velkou oblibu. A proč také ne, většinou zde najdeme levnější verze vlajkových lodí, které se snaží přinášet prvky drahých modelů za daleko nižší cenovku. To zní zkrátka lákavě a ani naši dva bojovníci nejsou výjimkou. Alcatel Idol 4 je menší a levnější variantou kompletně předělané vlajkové lodi Idol 4S. Sdílí s ním nejen design a použité materiály, ale třeba i výborné reproduktory a bohaté příslušenství v čele s brýlemi pro virtuální realitu.

Technické parametry Alcatel Idol 4

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 72,5 × 7,1 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,7 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 610 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:59 hodin
Dostupnostčerven 2016, 7 499 Kč
Huawei P9 Lite

Stejně tak Huawei nabízí, jak už název napovídá, ořezanou verzi své vlajkové P9. Nenajdeme tu sice dva fotoaparáty či USB-C, ale design je prakticky totožný a záda telefonu zkrášluje čtečka otisků prstů. P9 Lite má ovšem co dokazovat, jelikož její předchůdce P8 Lite byla obrovský prodejní hit. Uvidíme tedy, jestli se jí povedlo vystoupit z jejího stínu a opět zacloumat s konkurencí.

Technické parametry Huawei P9 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce146,8 × 72,6 × 7,8 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 650, CPU: 4×2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
Dostupnostčerven 2016,

Huawei P9 Lite vs. Alcatel Idol 4

Design a konstrukce: kvalitně a jinak

Jako vždy začneme nejprve vzhledem a konstrukcí. Každý výrobce na to šel trochu jinak, ale oba mají dvě věci společné - kovovým rámečkem po obvodu telefonu a snahou napodobit design své vlajkové lodě. Alcatel tedy vsadil na skleněný předek i zadek a symetrické tvary, díky čemuž se dá telefon používat klidně i vzhůru nohama. Je doslova zmenšenou verzí vlajkového Idolu 4S. To Huawei už ve srovnání se svou P9 provedl větší změny. Tvar i rámeček jsou velmi podobné a i zde najdeme na zádech v horní části lesklý pruh, který nám skrývá fotoaparát. Jen ta záda už nejsou z kovu, ale z velmi příjemného měkčeného plastu.

Huawei P9 Lite Alcatel Idol 4
Rozměry 146,8 × 72,6 × 7,8 mm 147 × 72,5 × 7,1 mm
Hmotnost 147 g 135 g

O přitažlivosti designu musí rozhodnou každý sám. Doznávám se však, že Huawei se mi v ruce držel něco pohodlněji, a to díky trochu vyšší hmotnosti a tloušťce, takže jsem se s ním tolik nebál manipulovat jednou rukou. To Alcatel občas působí spíše jako plastová hračka či maketa než jako hodnotný kus elektroniky.

Huawei P9 Lite vs Alcatel Idol 4

Oba telefony mají hybridní slot pro dvě SIM karty či kombinaci SIM karty a microSD karty a oba disponují klasickým microUSB portem. Nové USB-C tu nehledejte. Kde však Huawei poráží Alcatel, je rozvržení tlačítek, která jsou mnohem lépe dosažitelná a příjemnější na stisk. Idol však přidává navíc zajímavé BOOM tlačítko, které můžete v nastavení naprogramovat na různé funkce jako otevření vaší oblíbené aplikace, zhotovení fotografie, okamžité pořízení snímku obrazovky a mnohé další. I Huawei však má něco extra, a to ultrarychlou čtečku otisků prstů, která také umí pár chytrých gest. Osobně bych měl raději v telefonu výbornou čtečku než tlačítko navíc.

I díky použitým kvalitním materiálům je však konstrukce obou telefonů velmi dobrá. Jen otázka designu je volbou každého z vás, ale nutnou uznat, že jsou to zkrátka pohledná zařízení. Navíc každý přichází s vlastní extra vlastností. Tady si tedy oba telefony odnášejí po jednom bodu.

Huawei P9 Lite 1 : 1 Alcatel Idol 4

Baterie: žádný souboj

Vyměnitelnou baterii nenajdeme bohužel ani u jednoho z těchto telefonů, ale tomu se v dnešní době snad už ani nelze divit. Musíme se tedy nejprve podívat na hrubá čísla, a ta jasně mluví pro Huawei. 3000 mAh je skutečně citelný rozdíl oproti 2610 mAh, které najdeme v Alcatelu.

Huawei P9 Lite vs Alcatel Idol 4

Není to však jen o číslech. Huawei také s energií nakládá mnohem šetrněji i ve spánkovém a úsporném režimu. A pokud chcete šetřit baterii ještě víc, máte v nastavení možnost přepnout rozlišení displeje na 1280 × 720 pixelů, což v některých případech energii skutečně dost ušetří. Není neobvyklé, abyste s P9 Lite vydrželi klidně i dva dny střídmějšího používání. Alcatel bude rád, když přežije den.

Huawei P9 Lite Alcatel Idol 4
přehrávání 1080p videostreamu 9:09 hodin 5:03 hodin
nabití baterie do 80 % 2:15 hodin 1:24 hodin
nabití baterie do 100 % 2:50 hodin 1:59 hodin

Bohužel se ani jeden telefon nedobíjí nijak rychle a bohužel tu nenajdeme ani takové „vymoženosti“ jako bezdrátové nabíjení. Někde se přeci jen šetřit muselo. Idol se přeci jen nabíjí o poznání rychleji, což je však vzhledem k daleko menší baterii zcela pochopitelné. S Huawei však musíte to dlouhé nabíjení podstupovat mnohem méně často a za to se nyní dostává do vedení.

Huawei P9 Lite 2 : 1 Alcatel Idol 4

Zvuk: vítěz na první poslech

Právě jsme se dostali do kategorie, kde Alcatel vrací úder. A to tvrdě. Jeho výborné stereo reproduktory, které směřují nejen dopředu, ale i dozadu, vydávají skutečně líbivé tony a ani v hlasitosti se rozhodně nenechají jen tak překřičet. S tím se zkrátka nemůže Huawei s jedním, i když hlasitým, reproduktorem na spodní hraně rovnat. Reproduktory Alcatelu nejsou navíc nejen skvěle hrající, ale i chytré. Spolupracují totiž s funkcí otáčení telefonu i vzhůru nohama a přepínají zvukové kanály tak, abyste vždy slyšeli zvuk správně.

Huawei P9 Lite vs Alcatel Idol 4

Navíc má každý reproduktor na protější straně i vlastní mikrofon, takže můžete volat, jak jen chcete. Nemluvě o tom, že k Idolu navíc dostanete i nesrovnatelně lepší špuntová sluchátka od JBL. Pecky od Huawei opět nemají v porovnání šanci a vítězství nejlepšího zpěváka tak nepřekvapí.

Huawei P9 Lite 2 : 2 Alcatel Idol 4

Fotoaparát: těžký boj

Souboj fotoaparátů je v této cenové kategorii skutečně vyrovnaný a ani naši dnešní zápasníci nejsou výjimkou. Oba disponují hlavním 13Mpx fotoaparátem s dvoutónovou přisvětlovací LED diodou, které dokáží za dobrého světla podávat skutečně pěkné výkony. Každý má své pro a proti, občas vypadá lépe Huawei a občas zase Alcatel. My však předkládáme ty fotografie, kde jdou rozdíly vidět nejlépe.

Huawei P9 Lite vs Alcatel Idol 4

Celkově lze říct, že Alcatel má tendence více zvýrazňovat barvy, většinou jde vidět více detailů díky lepšímu dynamickému rozsahu a rychleji ostří. Na druhou stranu rozmazává okraje fotografií, neumí si tak dobře poradit s červenou barvou a občas zkrátka odmítá zaostřit na vámi zvolené místo.

Fotografie za slunného dne - nalevo vždy P9 Lite, napravo Idol 4

Huawei má často fotografie věrnější realitě a jeho ostření, i když ne tak rychlé, je mnohem přesnější. Nemusíte tedy fotit tolik fotek jako u Alcatelu, abyste dostali ten nejlepší možný snímek. Občas v případě P9 Lite ovšem bohužel nevypadají fotografie tak lákavě jako u Idolu kvůli daleko větší ztrátě detailů, zejména za horších světelných podmínek je to bída. Umí si však poměrně dobře poradit s červenou barvou, která se tolik neslívá, a vynikají více detaily.

Fotografie za zhoršených světelných podmínek - nalevo P9 Lite, napravo Idol 4

Při natáčení videa si oba vedou velmi podobně. Maximální kvalita činí Full HD při 30 snímcích za sekundu a oba telefony umí zpomalené záběry. Alcatel má sice lepší elektronickou stabilizaci obrazu, ale Huawei má zase lepší kvalitu obrazu a zvuku a navíc umožňuje ovládání videa v PRO módu, podobně jako třeba LG V10. Pokud tedy použijete například stativ (nebo nemáte zkrátka jen rozklepané ruce jako já), bude P9 natáčet lepší videa.

Huawei P9 Lite – testovací video, 1080p, 30 FPS

Alcatel Idol 4 – testovací video, 1080p, 30 FPS

V obou případech tu najdeme i 8Mpx přední kamerku, avšak u Idolu má dokonce i vlastní přisvětlovací LED diodu, což nenajdete všude. I tak však P9 díky o něco kvalitnějšímu senzoru zachytí mnohem více detailů – selfie tedy není tak rozmazaná jako u Idolu.

Selfie - nalevo P9 Lite, napravo Idol 4

Najít zde jednoznačného vítěze není jednoduché. Někdo může preferovat reálnější barvy oproti výraznějším, nebo bude chtít raději stabilnější videozáznam Idolu na úkor širokých možností nastavení a režimů v aplikaci fotoaparátu P9 Lite. My však dáváme přednost univerzálnosti fotoaparátů P9 před detailnějšími fotkami z hlavního fotoaparátu Idolu.

Huawei P9 Lite 3 : 2 Alcatel Idol 4

Displej: bok po boku

I u displejů se nám velmi těžko rozhoduje. Máme tu čest s dvojicí velmi pěkných, 5,2palcových Full HD IPS panelů. Ten u Alcatelu má o něco sytější pastelové barvy, ale Huawei vede zase v lepší čitelnosti na přímém slunci a hlavně se tak snadno nepoškrábe jeho sklo. Právě alespoň trochu větší odolnost by Idol opravdu potřeboval, jelikož se jeho sklo poškrábe snad stejně snadno, jako se zapatlá.

Huawei P9 Lite vs Alcatel Idol 4

Na druhou stranu funguje u Alcatelu probuzení poklepáním, i když ne úplně spolehlivě. U P9 Lite si musíte vystačit s odemykáním čtečkou otisků. To ale probíhá často ještě rychleji. Notifikační LED diodu potom najdeme na obou zařízeních, přičemž u Idolu je mnohem větší a lépe viditelná. Přesto tentokrát vítězí Huawei.

Huawei P9 Lite 4 : 2 Alcatel Idol 4

Hardware: hrubý výkon nezapřeš

Výkonem si uzurpuje své místo na výsluní Huawei s jeho domácím Kirinem 650, který zanechává postarší Snapdragon 617 v Alcatelu daleko za sebou. Nejde jen o pouhá čísla v AnTuTu či jiných benchmarcích, ale hlavně celkovou plynulost běhu telefonu. V prostředí se pohybují oba telefony ze začátku s naprostou lehkostí, ale s náročnějšími aplikacemi a multitaskingem si P9 Lite poradí zkrátka mnohem lépe a se zpomalením se u ní jen tak nesetkáte. U Idolu bohužel ano.

Huawei P9 Lite
Alcatel Idol 4

Po nějakém tom týdnu používání občas chvilku trvá otevření některých aplikací a systém občas reaguje trochu zpomaleně. Těžko však říct, zda je tomu tak vlivem nedostatečné optimalizace ROM Alcatelu či pomalosti samotného procesoru. Tipuji to druhé, jelikož jsem se s podobným chováním setkal již u více telefonů se Snapdragonem 617. Optimalizace u tohoto čipu zřejmě vyžaduje více zručnosti vývojářů než jiné procesory.

Huawei P9 Lite Alcatel Idol 4
Čipset Huawei Kirin 650 Snapdragon 617
RAM 2 GB 3 GB
Interní úložiště 16 GB 16 GB
Paměťové karty ano, microSDXC ano, microSDXC

Paměťově jsou na tom naši bojovníci opačně. Idol nabízí 3 GB RAM (oproti 2 GB u P9), 16 GB interního úložiště a možnost dále rozšířit paměť pomocí microSD karet. Ten 1 GB navíc však Alcatelu moc nepomáhá, jelikož si Huawei se svou pamětí s přehledem vystačí. I když by 3GB varianta, která se prodává třeba v USA, rozhodně potěšila. Přesto je i tentokrát vítězství jasné.

Huawei P9 Lite 5 : 2 Alcatel Idol 4

Uživatelské prostředí: naprosté protiklady

Telefony v této oblasti snad ani nemohly být odlišnější, a to i přesto, že v obou případech je pohání Android 6.0 Marshmallow. Zatímco Alcatel vsadil na prakticky čisté prostředí a launcher nápadně podobný tomu od Googlu, jen s vlastními ikonkami, tak Huawei na to šel hezky od podlahy a nasazuje svou masivní nadstavbu EMUI.

Huawei P9 Lite vs Alcatel Idol 4

Ta prakticky mění systém v designový hybrid mezi Androidem a iOS. I tak však systém běží neskutečně plynule, v nastavení najdete spoustu možností navíc oproti čistému Androidu (například správa baterie je zde opravdu detailní a velmi užitečná) a i na takovou absenci šuplíčku všech aplikací se dá zvyknout. Jen nemusí vzhledově sednout každému, Alcatel zde hraje více na jistotu.

EMUI v nejnovější verzi

Jeho prostředí je změněno jen vlastními ikonkami a průhlednými grafickými prvky. Jinak jsou však multitasking, plocha, lišta i nastavení prakticky totožné s čistým Androidem. Jen tu narazíme na pár užitečných funkcí jako například košťátko pro ukončení všech aplikací najednou a zkratky pro vámi zvolené aplikace na zamykací obrazovce.

Huawei P9 Lite vs Alcatel Idol 4

Bohužel se však u Alcatelu občas setkáte s chybičkami a horší optimalizací, jak už jste se mohli dočíst v kapitole o hardwaru. Třeba poklepání na displej pro odemknutí nefunguje zrovna spolehlivě, a když ano, tak klepnutí a odemknutí telefonu dělí nepříjemná časová prodleva. Sem tam vás občas pozlobí i pár menších zaškubnutí při vypínání aplikací v multitaskingu, a pokud se budete snažit používat stavovou lištu během hraní náročnější hry či používání velmi vytěžující aplikace, tak se připravte na animace v maximálně 20 snímcích za sekundu.

Čisté prostředí Alcatelu

Výbava aplikacemi je na tom velmi podobně. Najdete tu všechny základní aplikace jako v každém jiném telefonu. Huawei však použil prakticky pro všechno vlastní aplikace: Telefon, Kontakty, Galerie, Zprávy, Kompas a podobně mají zkrátka „originální“ podobu, která je výrobci vlastní. Alcatel na to šel jednodušeji a prostě jen „převzal“ vzhled původních aplikací od Googlu. To mohl Alcatel už rovnou využít originálních Google aplikací – když už má aplikace vlastní výroby, tak by troška originality a vlastní identity neuškodila.

Dalších pár porovnání prostředí

Kdo je na tom tedy lépe? Stejně jako samotný design telefonu záleží i toto na vkusu každého z vás. Osobně mi vzhled EMUI už vůbec nevadí, jelikož za těch pár let skutečně vyzrál a stala se z něj nyní skutečně povedená a pohledná nadstavba. Můžete ovšem preferovat čistotu nade vše, a pak budete určitě pokukovat spíše po Idolu. Nelze však popřít, že Huawei nabízí více možností různých nastavení, systém je u něj vyladěnější a máte u něj možná i o něco větší jistotu budoucích aktualizací. A právě díky těmto drobnostem dáváme, možná trochu kontroverzně, přednost P9 Lite.

Huawei P9 Lite 6 : 2 Alcatel Idol 4

Příslušenství: rozdíl na první pohled

Jako zvláštní kategorii jsme museli přidat i příslušenství, protože by byla rozhodně škoda neocenit příkladnou snahu Alcatelu. S P9 Lite dostanete klasický microUSB kabel + adaptér, pecková sluchátka a užitečnou ochrannou fólii na displej. To nezní špatně, ale v porovnání s Alcatelem to není nic. Kabel, adaptér a fólii tu dostanete také, ale vším dalším zvedá Idol laťku. Následuje čirý plastový kryt na záda telefonu, výborná sluchátka s odolným plochým kabelem od známého výrobce audiotechniky JBL, pár náhradních špuntu na ně a především zlatý hřeb v podobě brýlí pro virtuální realitu.

Brýle jsou dělané na míru pouze Idolu 4, jiný telefon do nich tedy nevložíte, a prostředí VR aplikací ovládáte jednoduše pohyby hlavy a dvěma senzorovými tlačítky na spodní straně brýlí pro potvrzení volby a návrat zpět. Strap na hlavu lze plně přizpůsobit, takže padne určitě každému, a vnitřek brýlí poskytuje dostatek prostoru na to, abyste se do nich vešli i s dioptrickými brýlemi. Samozřejmě jsou brýle kompatibilní i se všemi aplikacemi na Google Play určenými pro Google Cardboard, takže můžete stahovat cokoliv jen chcete a vše bude fungovat. Alcatel vás zkrátka zasype skvělým příslušenstvím navíc a to musíme jednoznačně zohlednit i v našem bodovém hodnocení.

Huawei P9 Lite 6 : 3 Alcatel Idol 4

Závěr: byl to tvrdý boj

Vítěz našeho duelu je zřejmý z přidělených bodů, ale přesto si na závěr oba naše bojovníky shrňme. O designu se nemá smysl bavit, to je velice specifická záležitost vkusu, ale u vlastností už je to věc jiná. Oba telefony se mohou pochlubit kvalitní konstrukcí i displeji a celkem srovnatelnými fotoaparáty. Alcatel se odlišuje zejména čistým prostředím, výbornými stereo reproduktory, trochu živějšími fotografiemi z hlavního fotoaparátu a bohatým příslušenstvím v podobě kvalitních sluchátek a hlavně brýlí pro virtuální realitu. Na druhou stranu Huawei nabídne mnohem lepší výdrž baterie, větší výkon, lépe odladěné prostředí a ultrarychlou čtečku otisků prstů. Jde zkrátka o překvapivě vyrovnaný boj a udělování bodů tak bylo často opravdu těžké.

Huawei P9 Lite vs Alcatel Idol 4

Vítězem však může být jen jeden a pro nás se jím stal Huawei P9 Lite. Jeho hlavní plusy jste právě mohli vidět, a i když nemusí jeho prostředí sedět každému a nemá na zádech fajnové sklo, jedná se jednoduše o dotaženější telefon, u kterého je skutečně těžké hledat mušky, a jeho přednosti jsou mnohem užitečnějšího rázu než u Alcatelu.

Huawei P9 Lite Alcatel Idol 4
Konstrukce 1 bod 1 bod
Baterie 1 bod 0 bodů
Zvuk 0 bodů 1 bod
Fotoaparát 1 bod 0 bodů
Displej 1 bod 0 bodů
Hardware 1 bod 0 bodů
Uživatelské prostředí 1 bod 0 bodů
Příslušenství 0 bodů 1 bod
Celkem 6 bodů 3 body

Idol 4 dělá některé věci opravdu excelentně, a pokud žádáte pohledný telefonu s úžasným zvukem a dobrým fotoaparátem, budete určitě spokojeni. P9 Lite však dělá mnohem více než dobře zkrátka úplně vše. Osobně bych měl raději za prodejní cenu obou telefonů, 7 500 korun, v ruce po všech směrech výborný telefon, než mít doma příslušenství, které stejně tolik nevyužiji, a trápit se s pár výraznými neduhy.

Diskuze ke článku
Ondřej
Nejlépe se kvalita fotoaparátu pozná v šeru a ve tmě. Přesně tyto fotky chybí. Na dobrém světle vypadají na všech telefonech střední třídy podobně.
Janek
Jedné věci nerozumím. V testu dostane bod za fotky Huawei a ve shrnutí píšete, že lepší fotky zadní kamerou (která se přece na klasické focení používá jednoznačně víc než přední) má Alcatel. O kousek dál pak znovu, že má Idol lepší fotoaparát. Tak jak je to tedy??? A samozřejmě souhlas s Ondřejem, že kvalita se pozná hlavně při focení za šera a ve tmě. A tyto fotky tu bohužel jednoznačně chybí!
Marduch
Za mě určitě přínosný článek. Kéž by se zadařilo srovnávací recenze "zařadit do vysílání" častěji. Bodování bych nebral úplně fatálně, závěr o jednotlivých kapitolách si vlastně může do jistý míry udělat každý sám pro sebe ;)
Lukáš
Za mě vítězí design Idolu,repro,a hlavně 3GB RAM.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze