Alcatel Idol 4
recenze

Alcatel Idol 4

Menší bratříček s hlasem jako zvon
20

Alcatel naskočil na stejnou vlnu jako většina dnešních výrobců smartphonů a při představení vlajkové lodi nám tedy ukázal i její menší verzi. Recenzi vlajkové lodi už máme za sebou, takže nám tedy nezbývá než se podívat i na jejího menšího bratříčka Idol 4, který se snaží přinést stejně kvalitní konstrukci a zvuk společně s VR brýlemi za mnohem nižší cenu. Jak se mu to povedlo?

Alcatel se do toho letos opravdu pořádně obul a kompletně předělal svůj vlajkový model. A aby toho nebylo málo, připravil si pro nás rovnou i menší verzi. Oba telefony mají lákat zákazníky zejména pěkným designem, kvalitními materiály, špičkovým zvukovým výstupem a přidanými brýlemi pro virtuální realitu. Ale zatímco Idol 4S se zařazuje svou cenu do vyšší střední třídy, tak Idol 4 nám má tyto vlastnosti nabídnout za mnohem nižší cenu. Uvidíme tedy, zda se mu to opravdu podařilo a zda nebyla jeho nižší cena draze vykoupena příliš výraznými kompromisy.

Alcatel Idol 4

Technické parametry Alcatel Idol 4

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 72,5 × 7,1 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,7 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 610 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:59 hodin
Dostupnostčerven 2016, 7 499 Kč

Alcatel Idol 4 – videopohled

Obsah balení

Příslušenství dostanete v balení opravdu spoustu. Máme tu samozřejmě klasické tuny příruček, microUSB kabel a adaptér pro nabíjení. Navíc v krabici najdeme samozřejmě i jeden z největších prodejních taháků Idolu v podobě brýlí pro virtuální realitu a vespod se schovávají i špuntová sluchátka s pár náhradními špunty. A aby toho nebylo málo, máme tu i čirý plastový kryt a ještě neaplikovanou fólii na ochranu displeje. Obojí se bude určitě hodit.

Alcatel Idol 4

Design a konstrukce: skleněný fešák

Co se vzhledu týče, je Idol 4 v podstatě jen zmenšenou verzí jeho vybavenějšího sourozence 4S. Prim zde hraje sklo. To je nejen na přední, ale i na zadní straně a kolem dokola nám telefon zkrášluje pěkný kovový rámeček. V našem případě v elegantní zlaté barvě, ale koupit lze i verzi v tmavě šedé – barva se mění pouze u onoho rámečku a loga výrobce s kroužkem kolem fotoaparátu na zadní straně. Telefon sice kvůli sklu lehce klouže z ruky, ale díky rozměrům 147 × 72,5 × 7,1 mm a váze 135 g se dá poměrně pevně chytit a držení je i příjemné, jelikož zde nenajdete žádné ostré hrany či rohy. Potěšit může i hybridní SIM slot na pravém boku telefonu. Jen si budete muset rozmyslet, zda chcete používat dvě nanoSIM karty, anebo raději rozšíříte paměť pomocí microSD karty.

Tlačítka jsou stejná jako u většího Idolu 4S, takže i zde vypínací tlačítko najdete nešťastně úplně nahoře na levé straně. U tohoto modelu to ovšem není tak zlé, jelikož na tlačítka díky menší konstrukci mnohem lépe dosáhnete a odemknout a zamknout telefon lze i poklepáním na displej. Bohužel však poklepání a odemknutí telefonu dělí poměrně dlouhá časová prodleva, která byla tak nepříjemná, že jsem zkrátka používal raději vypínací nebo BOOM tlačítko, kterým ovšem už bohužel telefon nezamknete.

Alcatel Idol 4

Když už jsme u něj – hardwarové BOOM tlačítko však neslouží pouze pro odemykání telefonu. Jeho funkci lze totiž velmi snadno změnit v nastavení. Někdo jej možná využije jako hardwarovou spoušť fotoaparátu, někdo s ním bude chtít okamžitě pořídit snímek obrazovky či v galerii automaticky vytvořit fotokoláž, no a někteří jej nastaví třeba na otevírání jejich nejoblíbenější aplikace. Volba je na vás a podobných možností využití tu v nastavení najdete ještě mnohem víc.

Musím říct, že se mi Idol 4 líbil mnohem více než jeho větší 5,5palcový bratříček. Nejvíce se o to dle mého názoru zasloužil fakt, že zde vůbec nevyčnívá z konstrukce fotoaparát, takže design působí mnohem celistvěji a nic jej nenarušuje. Škoda že jsme přišli o zakřivené Gorilla Glass, ale díky výborné konstrukci, kdy sklo naprosto perfektně a plynule zapadá do zaobleného rámečku, byste si toho možná ani nevšimli. Chybí mi však stále čtečka otisků prstů, která by se zde vskutku vyjímala.

Líbilo se nám:

  • krásný design
  • kvalitní materiály
  • BOOM tlačítko

Nelíbilo se nám:

  • chybí čtečka otisků prstů

Displej: pěkný, ale křehký

Použitý 5,2palcový Full HD IPS displej možná nemá tak vysoký počet pixelů jako Quad HD AMOLED u většího 4S, ale pořád vám nachystá zatraceně pěknou podívanou. Pozorovací uhly jsou o něco lepší než u většího AMOLEDu a jas je poměrně vysoký a barvy krásně živé. Navíc je displej dobře čitelný i na přímém slunci a v noci je možné jas utlumit na tolik, aby vás při nočním čtení světlo vůbec nedráždilo. Všechno toto upravování však můžete nechat i na velmi schopné automatické regulaci jasu. Nad displejem také bdí opravdu obří jednobarevná notifikační LED dioda, kterou sice nelze nijak konfigurovat, ale rozhodně jí jen tak nepřehlédnete.

Alcatel Idol 4

Velkou nevýhodou je jen skutečnost, že tu nemáme ochranné Gorilla Glass. Musím zdůraznit, že to jde opravdu poznat. Už hodně dlouhou dobu jsem neviděl telefon, který se poškrábe tak snadno. Nejenže nám telefon s pořádným rýpancem na přední straně už přišel, ale i během používání, kdy jsem se o něj staral jako o křehkou porcelánovou sošku, se stejně po týdnu objevily miniaturní vlasové škrábance. Takže nejen otiskům, ale i škrábancům se u Idolu 4 asi opravdu nevyhnete, takže se určitě vyplatí aplikovat přibalenou fólii pro ochranu displeje.

Líbilo se nám:

  • hezké barvy
  • poměrně vysoký jas
  • obří notifikační dioda

Nelíbilo se nám:

  • sklo se velmi snadno poškrábe

Zvuk: pohlazení po duši

U vlajkové lodě Alcatelu hrál velmi důležitou roli zvuk a ani tady tomu není jinak. V kovovém rámečku nad a pod displejem jsou i zde umístěny dva reproduktory, jejichž zvuk softwarově optimalizuje technologie Waves Maxx Audio. Reproduktory opět hrají velmi kvalitně a hlasitě, konkurenci s takto dobrým zvukovým výstupem budete v této cenové kategorii hledat těžko. Snad jen starší HTC One M8/M9 může s Idolem soupeřit. Navíc reproduktory nemíří jen dopředu, ale i dozadu, což vytváří dobře působící prostorový zvuk. Telefon můžete zároveň uchopit kdekoliv jen chcete – zvuk slyšíte stále stejně.

Alcatel Idol 4

Zmínit bych měl i dodávaná špuntová sluchátka od známého výrobce audio techniky JBL. Ta sice už nejsou tak kvalitní jako u většího 4S, ale zase mají mnohem robustnější plochý kabel a pořád jsou mnohem lepší než kdejaké pecky, které dostanete u jiných telefonů. Pokud je tedy vůbec dostanete.

Líbilo se nám:

  • hlasité a velmi kvalitní reproduktory
  • zvuk neztlumí jakýkoliv běžný úchop
  • dobrá špuntová sluchátka

Baterie: lehké zklamání

Pod zadním sklem dodává telefonu energii nevyměnitelná baterie s velmi specifickou kapacitou 2 610 mAh. To rozhodně není moc a na nějakou závratnou výdrž okamžitě zapomeňte. Většinou budete rádi, že máte v jedenáct hodin večer ještě alespoň pár procent baterie k dobru. Musím sice pochválit opravdu výborný spánkový režim, ve kterém telefon vydrží opravdu neskutečně dlouho, ale jakmile jej začnete pořádně používat, začnou se vám procenta vypařovat před očima. A to ani nemluvím o náročném používání jako hraní her, zapnutá navigace nebo sledování videa. V našem redakčním testu výdrže při streamování Full HD videa vydržel telefon pouhých 5 hodin a 3 minuty, což je opravdu málo.

Alcatel Idol 4
streamování videa (1080p) 5:03 hodin
nabití baterie do 80 % 1:24 hodin
nabití baterie do 100 % 1:59 hodin

Bohužel v balení nenalezneme rychlonabíječku, takže nabíjení telefonu není ani při tak malé kapacitě baterie zrovna chvilkovou záležitostí.

Líbilo se nám:

  • výborný spánkový režim

Nelíbilo se nám:

  • horší výdrž baterie
  • pomalost nabíjení

Hardware: kámen úrazu

V těle Idolu tepe postarší osmijádrový Snapdragon 617 s 3 GB RAM paměti (po načtení systému je volných 1,9 GB) a nutno říct, že se občas opravdu zapotí. Dokud neděláte nic náročného a nehrajete hry, běží systém jako po másle. Jakmile však začnete hrát třeba i Pokémon GO, ouha… Systém se zřetelně zpomalí a nedej bože, aby ještě vyskočila bublinka z Facebook Messengeru. To už potom systém běží při nějakých 15 FPS. A podobný příběh je to třeba i s jinými hrami, více náročnými aplikacemi zapnutými zároveň či zapnuté navigaci.

Výsledky benchmarků

Těch her se sem však zas tak moc nevejde, jelikož interní úložiště disponuje kapacitou pouze 16 GB, ze kterých 10 GB zůstává volných. Naštěstí lze drtivou většinu předinstalovaných aplikací smazat pro trochu místa navíc, anebo rovnou můžete paměť rozšířit pomocí microSD karet až o 256 GB.

Líbilo se nám:

  • 3 GB RAM
  • možnost rozšíření microSD kartou až o 256 GB

Nelíbilo se nám:

  • slabší procesor
  • „pouze“ 16GB interní úložiště

Uživatelské prostředí: čistě a oboustranně

Z již zmíněných 16 GB zabírá velkou porci operační systém Android 6.0 Marshmallow, který je z velké části nezměněný, díky čemuž prostředí běhá hezky plynule. Alcatel v podstatě jen převzal Google Launcher, dal do něj vlastní ikonky, přidal pár průhledných prvků á la iOS a okořenil to pár užitečnými drobnostmi. Na zamykací obrazovku lze například přidat zkratky k vámi vybraným aplikacím a třeba ve správci multitaskingu stačí kliknout na ikonku košťátka pro uzavření všech aplikací najednou.

Hlavní a zamykací obrazovka s nastavením

Drtivá většina běžných aplikací typu Telefon, Kontakty, Zprávy nebo Kalkulačka jsou prakticky jen lehce upravené kopie aplikací od Googlu. Zbylé základní aplikace jako prohlížeč, hodiny či kalendář obstarávají už přímo aplikace od Googlu (Chrome, Google Kalendář, …). Najdete tu však i něco navíc: Kompas, Rádio, Správce souborů, Twitter, Facebook, pár her a dokonce třeba i takový AVG antivirus ve verzi Pro, což může kdekdo ocenit. Předinstalovaná je tu však i spousta hudebních aplikací, jmenovitě Deezer, Shazam a třeba i Waves MaxxAudio pro hraní si s ekvalizérem. Dokonce i samotná aplikace Hudba přímo od Alcatelu má pár extra funkcí, abyste z výborných stereo reproduktorů vyždímali naprosté maximum.

Složky aplikací a multitasking

Otočte telefon v aplikaci Hudba na šířku a zapne se vám zajímavý DJ režim. Zde můžete kombinovat dvě skladby dohromady, přidávat zvukové efekty a bubnové smyčky, hrát si s ekvalizérem a samozřejmě skrečovat, přičemž lze všechny tyto funkce přidávat a upravovat nezávisle pro každou skladbu zvlášť. A pokud se chcete s nějakým vaším DJským pokusem pochlubit ostatním, můžete si jej až 60 minut nahrávat a následně uložit do telefonu jako MP3.

DJ režim v hudební aplikaci a efekt převrácení obrazu vzhůru nohama

Zmínit musím i další velmi zajímavou vlastnost tohoto modelu, kterou je možnost používat telefon klidně i vzhůru nohama. Zařízení můžete otáčet, jak jen chcete, a nejen obrazovka, ale i zvuk se vždy přizpůsobí nové orientaci. A navíc lze vzhůru nohama klidně i telefonovat, jelikož telefon mezi hlavním a šum potlačujícím mikrofonem dokáže inteligentně přepínat.

Líbilo se nám:

  • čisté a plynulé prostředí
  • spousta hudebních aplikací
  • možnost používat telefon i vzhůru nohama

Fotoaparát: konkurenceschopný

13Mpx fotoaparát s dvoutónovou přisvětlovací LED diodou umí zhotovit skutečně pěkné fotky, které jsou pro nějaké to nahrávání na sociální sítě více než dostačující. Ostření u něj probíhá dokonce rychleji a spolehlivěji než u většího brášky a i rychlost pořízení snímků je vyšší. Celkovou kvalitou za ním však přeci jen trochu zaostává, což při nižší ceně dává smysl. Zato se však směle řadí po bok své nejbližší konkurence. Jen škoda, že video už nenatočíte ve 4K ani Full HD při 60 FPS.

Alcatel Idol 4
Fotografie za denního světla
Večerní fotografie bez a s použitím blesku

Alcatel Idol 4 – testovací video, 1080p, 30 FPS

Full HD video při 30 snímcích za sekundu

Aplikace fotoaparátu, stejně jako celý software telefonu, je nachlup stejná jako u Idolu 4S. Máme zde tedy spoooustu různých režimu, zmíním třeba Ruční mód pro větší kontrolu focení nebo Fyuse pro snímání v podstatě sférické fotografie, kdy vytváříte prakticky 3D fotografii vámi foceného objektu.

Aplikace fotoaparátu
Selfie venku se zapnutým režimem krásy a uvnitř v šeru bez režimu krásy

Přední 8Mpx kamerka upřímně není nic výjimečného a stěží postačí i na focení čistě pro sociální sítě. Fotky postrádají detaily a rozhodně doporučuji vypnout režim krásy pro úpravu obličeje, jelikož ten nepříjemně rozmaže celou fotku.

Líbilo se nám:

  • více něž obstojná kvalita fotografií
  • přehledná aplikace fotoaparátu
  • spousta režimů focení

Nelíbilo se nám:

  • žádné 4K video ani Full HD při 60 FPS
  • chybí optická stabilizace

Brýle pro virtuální realitu: zajímavý bonus

Nelze se samozřejmě nezmínit o přiložených brýlích pro virtuální realitu. Ty jsou opět dělané na míru pouze Idolu 4. V samotném prostředí VR aplikace se pohybujete jednoduše pohyby hlavy a dvěma senzorovými tlačítky na spodní straně brýlí potvrzujete volby a vracíte se zpět.

Alcatel Idol 4

Čočky VR brýlí nelze nijak přizpůsobovat, ale popruhy na hlavu už ano. Navíc se do nich vejdete klidně i s dioptrickými brýlemi. Pro ukázku jsou zde potom předinstalovány dvě menší hry a pár 360stupňových videí a fotografií. Samozřejmě si však můžete stáhnout mnoho dalších VR aplikací a her z obchodu Google Play nebo se na nějaké mrknout rovnou z aplikace přímo od Alcatelu.

Líbilo se nám:

  • vysoká přidaná hodnota
  • dobrá konstrukce
  • kompatibilita s většinou VR aplikací na Google Play

Nelíbilo se nám:

  • žádné extra zajímavé funkce

Konektivita: skoro perfektní

V této oblasti si Idol vede velmi dobře a nebude vám skoro nic chybět. Je tu přesná A-GPS, která vždy spolehlivě a rychle funguje, Bluetooth se zde chlubí hned verzí 4.2 a LTE podporuje všechna námi využívaná pásma, takže se o stabilitu rychlého internetu nemusíte strachovat ani mimo centrum města. Bát se nemusíte ani o rychlý internet u vás doma, jelikož zde najdeme Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Některé náročnější uživatele může potěšit i přítomnost funkce USB host, takže pokud máte redukci, můžete si k telefonu připojit klidně i klávesnici nebo flashdisk. Největší výtkou je tak pouze nepřítomnost NFC, což trošku zamrzí.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi
  • A-GPS
  • plnohodnotné LTE
  • funkcionalita USB host

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC

Závěrečné hodnocení

Jaké dojmy v nás tedy menší zástupce z vrcholové řady Alcatelu nakonec zanechal? Rozhodně jde o krásný a výborně zpracovaný kousek, který vám vykouzlí úsměv na rtech při zapnutí hudby či videa a navíc k němu dostanete i VR brýle. Kvůli slabšímu procesoru sice narazíte na výkonnostní strop mnohem rychleji než u jeho většího bratříčka či jiných konkurentů a baterie vás bude spíše zlobit než mile překvapovat, ale celkově se nepochybně jedná o dobrý telefon. Osobně bych si však raději připlatil třeba 2 tisíce za silnější procesor a větší baterii. I při vyšší ceně by pak bylo mnohem snazší telefon doporučit.

Alcatel Idol 4

Výběr však jako vždy zůstává pouze na vás. Zejména těm z vás, kteří hledáte dobře zpracovaný telefon s výborným audiem za relativně málo peněz, by neměl Idol na užším seznamu chybět. Jen musíte počítat s tím, že rozhodně není určený pro nějaké náročné hraní, ale spíše pro konzumaci multimédií.

Konkurence

Idolu bohužel dost zatápí celý zástup konkurentů. Na paty mu dýchá třeba takový Huawei P9 Lite s o něco vyšším výkonem, čtečkou otisků prstů a mnohem větší výdrží baterie. Najdete tu však velmi rozsáhlou nadstavbu, která nemusí být všem po chuti, a rozhodně k němu nedostanete VR brýle. Ani stran kvality zvuku se Idolu nemůže rovnat.

Huawei P9 Lite
Recenze Huawei P9 Lite – Podruhé šampiónem střední váhy

Další kandidát, který si řekne o vaše tvrdě vydělané peníze, nese jméno Nexus 5X. Ve 32GB variantě jej seženete již za necelých 8 tisíc a v 16GB verzi ještě o něco levněji. Ať tak či onak, dostanete vyšší výkon, mnohem lepší foťák, čtečku otisků, o něco větší baterii a naprosto čistý Android přímo od Googlu.

Nexus 5X
Recenze Google Nexus 5X – Android jde s dobou

Zmínit musím i výborný Honor 7 Lite s cenou pod 6 tisíc. Nabízí pěkné kovově tělo, opět čtečku otisků prstů a výkonnější hardware. I tato nabídka stojí za zamyšlení.

Honor 7 Lite
Recenze Honor 7 Lite – Zabiják střední třídy

Jak můžete sami vidět, konkurence je za současné ceny 7 a půl tisíce korun pravdu nelítostná a Alcatel to tak vůbec nemá snadné. Nutno si tedy ujasnit, zda jste ochotni obětovat výkon a s ním spojené náročné používaní skvělému audio zážitku a hezkému designu.

alcatel-idol-4
Klady
  • pěkný design
  • kvalitní materiály
  • výborné reproduktory
  • hezký displej
  • relativně čisté prostředí
  • dobrý fotoaparát
  • bohaté příslušenství
Zápory
  • slabší procesor
  • malá výdrž baterie
  • sklo se snadno poškrábe
  • žádná čtečka otisků prstů
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
blue.sun
Když autor mluví o menší verzi, skoro by chtěl i jeddn jásat, že ještě není dobrým dnům konec, ale ona má taky skoro 150 mm a 5,2"... Hm, tak nic.
A zadýchat Snap 617 jen spuštěním primitivní hry? Někde udělali soudruzi z Alcatelu chybu... Nevěřím, že základni Android 6.0 je tak náročný, když u jiných čínských značek i na slabším HW prý běhá jako blesk. A nebo jsou ty blesky pomalejší a redakce nám prostě jen kecá?
Jinak... Vybraná konkurence zase tak moc konkurenční není. Který z nich se Alcatelu vyrovná zvukově?
rumik
Také jsem si myslel že snapdragon 617 není zas tak slabej....
Xwert Is
Xwert Is
Mne sa recenzia páčila. Musím ale podotknúť že by bolo vhodné v recenziách uvádzať aj ako je to s kvalitou hovoru. Pretože nie každý telefón aj keď by t mala byť dnes už samozrejmosť má kvalitu hovoru na dobrej úrovni niektoré sú na tom dosť zle.
Ondra
5,2" nepovažuji za mini,opravdu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze