Kapka vody umí proměnit iPhone na mikroskop

4

O kvalitách fotoaparátu iPhone 4 a iPhone 4S už toho bylo napsáno dost, pojďme si ale ukázat jeden netradiční způsob fotografování. Zcela zdarma proměníte váš iPhone na mikroskop. Hádejte co k tomu budete potřebovat? Bude stačit pouhá jedna kapka vody.

Voda a telefony moc nejde dohromady, nesvědčí jejich elektronice, která pak má tendenci korodovat. Pokud té vody bude málo, pouhá jedna kapka, navíc umístěná na čočku fotoaparátu, pak promění váš iPhone na malý mikroskop. Magazín Scientific American pořídil zajímavé makro fotografie, focené skrze kapku vody, která byla umístěna na čočce iPhone 4S.

Na včele vidíte i jednotlivé chloupky

Proč utrácet za drahé foto příslušenství k iPhonu, když výsledný efekt makro fotografií bude s kapkou vody téměř totožný? Kapka vody na čočce působí jako lupa, můžete s ní pořizovat velmi detailní fotografie, které běžně optika fotoaparátu v mobilu nemá šanci zachytit.

Prst a mince

Pro umístění kapky vody na objektiv poslouží nejlépe kapátko, to koupíte za pár korun v lékárně. Ze začátku zkuste fotit tak, že zadní část telefonu, kde je objektiv, bude umístěna směrem vzhůru, aby vám kapka nestekla. Poté se můžete snažit telefon otočit. Když budete šikovní, tak se vám to podaří. Případně můžete zkusit kapku umístit na čočku v poloze, kdy zadní část telefonu je směrem dolů. Je to složitější, ale také to jde.

Mravenec na listu

Čím bude kapka větší a kulatější, tím bude zvětšení větší. Kapka je velmi citlivá na vibrace, takže pokud se vám budou byť jen trochu klepat ruce, snímek bude rozmazaný. Je lepší proto při focení telefon na něco položit.

Obrázek v knize

Ačkoli byl tento "experiment" autory vyzkoušen na iPhone 4S, lze tento postup aplikovat na libovolný telefon. Pokud to zkusíte, pochlubte se nám v diskusi se svými výsledky. Nezapomeňte ale, že vše provádíte na vlastní riziko, voda se nesmí dostat dovnitř telefonu.

Zdroje: blogs.scientificamerican.com

Diskuze ke článku
Kuba
Zajímavé, hned jsem zkusil, CRT Monitor zblízka http://goo.gl/wTykO
mám
Ó boože proč ?
další laciná reklama na tu předraženou placku, která bohužel stojí jen na marketingu a značce...
představte si, že by podobně (ne)vybavený "smartphone" vydala např. Motorola...
Totální fiasko.


Tohle mě štve: "Lidi dejte s i na skvělý iPhone skvělou kapku vody"
proč musí hned psát iPhone stačí napsat na čočku mobilního telefonu a je to...
Adam
Na Xperia Arc vôbec nefunguje! Obraz je nechutne rozmazaný a žiadne priblíženie podobné mikroskopu som nezaznamenal...
David
na galaxy s2 sem zkousel fotit detail znacky na hodinkach a s trochou trpelivosti sem vyfotil dokonce lepsi snimek nez priblizenim bez kapky:D mazec, nekdo by na tom moh zalozit karieru, kdyz nic tak originaln to je.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze