Srovnání: Asus ZenFone 3 proti Honoru 8 Premium

34

Na mobilenet.cz jsme se pustili do dalšího srovnání, kam jsme vybrali modely, které si jsou podobné jako vejce vejci. Dnes se tak střetne Asus ZenFone 3 s Honorem 8 Premium. Kromě vzhledu mají až nebezpečně podobnou výbavu a ve vyšší střední třídě platí za to nejlepší. Nejlepší však může být jen jeden. Kdo jím je, to se pokusí prozradit dnešní srovnání.

Asus ZenFone 3 a Honor 8 Preimum

Střední třída mobilních telefonů je tradičně nabitá k prasknutí zajímavými modely. Tentokrát se v našem srovnání zaměříme na segment vyšší střední třídy, kde operují dvě letošní novinky: Asus ZenFone 3 a Honor 8 Premium, u kterého jsme pro rovnější podmínky srovnání sáhli po variantě Premium. I dnešní srovnání bude rozděleno do několika kol, ve kterých vždy udělíme nějaké ty body, nebude chybět videopohled a v závěru se, doufejme, dopracujeme k tomu lepšímu, který by se mohl nazvat vládcem vyšší střední třídy.

Asus ZenFone 3

Technické parametry ASUS ZenFone 3

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 74 × 8,9 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 656 × 3 492), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostříjen 2016, 9 990 Kč
Honor 8

Technické parametry Honor 8 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce145,5 × 71 × 7,5 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 950, CPU: 4×2,53 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2016,

Asus ZenFone 3 vs. Honor 8 Premium

1. kolo – design a konstrukce

Na první pohled byste si oba modely mohli splést – až se zdá, že spolu designérské týmy obou výrobců sdíleli jednu kancelář. Základním kamenem je tak pro oba modely kovový rám se zaoblením. Rozdíly můžete sledovat v umístění antén, avšak ty se oba výrobci snaží skrýt a rozhodně tak nejsou rušivým elementem. Na zbylých partiích dominují skleněné plochy. Zde má výhodu ZenFone 3, neboť na tmavě černé nejsou tak vidět otisky prstů. Honor 8 je na ně doslova magnetem a v Premium verzi se dodává jen ve zlaté. V tomto měsíci sice seženete i modrou verzi, avšak jde pouze o limitovanou edici.

Zpracování je u obou modelů špičkové a klást si můžete ty nejvyšší nároky. Celkovou podobnost pak dokreslují i téměř shodné rozměry telefonů. Ve všech směrech sice vyhrává Honor 8, ale vždy o nepatrný rozdíl. Snad pouze 3milimetrový rozdíl v šířce již lze pocítit. Rozdíl v hmotnosti pak činí pouze devět gramů ve prospěch Asusu, což v reálu rozhodně nemáte šanci poznat.

Asus ZenFone 3 Honor 8 Premium
rozměry 147 × 74 × 8,9 mm 145,5 × 71 × 7,5 mm
hmotnost 144 gramů 153 gramů

Pro někoho může být dále rozhodující rozmístění konektorů. Zatímco Honor 8 je sdružuje na spodní hraně, ZenFone 3 jej rovným dílem rozdělil mezi horní a spodní hranu. Oba modely se pak již neohlížejí zpět a disponují moderním USB-C konektorem.

V prvním kole jsme poukázali na výraznou shodu obou telefonů, a to nejen na poli vzhledu, jehož hodnocení je subjektivní, ale i po stránce zpracování a rozměrů. Do začátku tak oba soupeři získávají shodně po jednom bodu.

Asus ZenFone 3 1 : 1 Honor 8 Premium

2. kolo – displej

Vzácná vyrovnanost panuje kolem displejů, které patří ve své kategorii k absolutní špičce. 5,2palcová úhlopříčka je podpořena Full HD rozlišením a perfektními pozorovacími úhly i čitelností na slunci. Té přispívá i velký rozsah jasu či skvěle fungující automatická regulace na obou modelech. Oba modely též disponují možností odfiltrovat modrý nádech displeje a nabízí informační diodu bez možnosti nastavení. Ohledně displeje si tudíž nemají co závidět.

Asus ZenFone 3 a Honor 8 Preimum
Asus ZenFone 3 Honor 8 Premium
typ displeje TFT IPS TFT IPS
úhlopříčka displeje 5,2 palců 5,2 palců
rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
jemnost 424 PPI 424 PPI
stavová LED dioda ano, nekonfigurovatelná ano, nekonfigurovatelná

Ani po druhém kole tak nikdo neuzmul první pozici a po další shodné dělbě jednoho bodu nám přetrvává remízový stav.

Asus ZenFone 3 2 : 2 Honor 8 Premium

3. kolo – zvuk

Žádný z dnešních bojovníků se nemůže vytasit se stereo reproduktory. Oba spoléhají pouze na jeden umístěný na spodní hraně. Kvalita rozhodně spadá do lepšího průměru. Zatímco Honor 8 má reproduktor laděný spíše do hloubek, ZenFone 3 se snaží zvýraznit středy a celkově hraje o něco hlasitěji. Výstup do sluchátek pak uspokojí všechny, avšak ZenFone 3 už má v základním balení slušná špuntová sluchátka. Honor 8 nenabízí žádná.

Ve třetím kole bychom už drobné odlišnosti našli, nicméně rozhodně nejde o rozhodující faktory. Mezi takový nepočítáme v případě zvuku ani přítomnost sluchátek u ZenFonu, neboť většina uživatelů využije služeb sluchátek vlastních. I ve třetím kole tak přiřkneme bod oběma modelům.

Asus ZenFone 3 3 : 3 Honor 8 Premium

4. kolo – baterie a výdrž

Po stránce výdrže se nám již začínají konečně objevovat rozdíly. Kapacita baterie rozhodně hraje pro Honor 8, což se projevuje delší výdrží na jedno nabití. Při středně náročném využívání se s Honorem 8 dostanete takřka na dvoudenní výdrž, kdežto u ZenFonu 3 se budete muset při snaze o dva dny bez nabíječky více uskromnit. Náskok Honoru 8 potvrzuje i náš test výdrže při přehrávání streamovaného videa, kdy Honor vykázal o zhruba hodinu delší čas. Asus sice vzápětí kontruje rychlejším nabíjením, avšak rozdíl není výrazný a v tomto ohledu bychom upřednostnili lepší výdrž u Honoru 8.

Asus ZenFone 3 a Honor 8 Preimum
Asus ZenFone 3 Honor 8 Premium
kapacita baterie 2 650 mAh 3 000 mAh
výdrž při přehrávání videa přes Wi-Fi) 7:44 hodin 8:46 hodin
nabití 0 až 100 % 1:33 hodin 2:07 hodin

Ve čtvrtém kole se konečně začíná něco dít a bod si po zásluze odnáší pouze Honor 8, který se tím pádem dostává do těsného vedení. Jsme však zhruba v polovině srovnání a ZenFone 3 bude chtít s výsledkem rozhodně něco udělat.

Asus ZenFone 3 3 : 4 Honor 8 Premium

5. kolo – hardware

Při srovnání hardwaru to opět vypadá na dnes již obvyklou shodu. Asus i Honor vsází na osmijádrové procesory, 4GB operační paměť a obrovská 64GB úložiště. Procesor Kirin 950 v Honoru 8 je však citelně výkonnější než Snapdragon 625 v ZenFonu 3. Rozdíl nicméně poznáte jen v benchmarcích nebo nejnáročnějších hrách, které poběží na Honoru 8 o něco lépe. I to se však u dražších telefonů počítá.

Asus ZenFone 3 Honor 8 Premium
interní paměť 64 GB 64 GB
reálně k dispozici 48,67 GB 50,69 GB
operační paměť 4 GB 4 GB
procesor Qualcomm Snapdragon 625 MSM8953;
8×2 GHz,
14 nm
Huawei Kirin 950;
4×2,53 GHz + 4×1,8 GHz,
16 nm

Současně se Honoru 8 daří nabídnout nepatrně větší zůstatek interní paměti po prvním zapnutí a totéž platí pro operační paměť. Pro nejnáročnější uživatele tak bude Honor 8 jednoznačně lepší volbou, díky čemuž si vysloužil vítězství v pátém kole a již dvoubodový náskok.

Asus ZenFone 3 3 : 5 Honor 8 Premium

6. kolo – uživatelské prostředí

Při běžné práci v prostředí rozdíly pocítit nejsou a oba soupeře šlechtí bleskurychlé reakce i svižné spouštění aplikací. Základem pro obě prostředí je Android 6.0 Marshmallow doplněný o nadstavby výrobců. Ti si mění ikonky, font písma a Honor například odstranil klasické menu aplikací. Vše je však přehledné a zorientovat se nezabere příliš času. Hodnotit, kterému výrobci se prostředí po stránce vzhledu povedlo více, je do značné míry subjektivní, a proto jej necháme ve srovnání stranou.

Prostředí Asusu ZenFone 3

Ovládání samozřejmě zajišťuje obvyklá trojice kláves, jenže zatímco Honor 8 je má na displeji, kde ubírají cenné místo, Asus je umístil vhodněji pod displej. Radost tak částečně kazí jen chybějící podsvětlení tlačítek, přesto volbu Asusu považujeme za o něco šťastnější. Honor 8 vrací úder u čtečky otisků prstů. Tu mají oba modely na shodném místě a funguje velmi spolehlivě, avšak u Honoru jde současně o tlačítko, kterému můžete přiřadit přístup až ke třem funkcím, což usnadňuje ovládání.

Prostředí Honoru 8

Uživatelský komfort v prostředí nabízí oba modely shodný, jen k němu přistupují různými cestami. V případě základního ovládání se Asus pokusil o únik vhodněji umístěnými tlačítky, avšak Honor jej hravě dohnal promyšlenější čtečkou otisků prstů. V šestém kole si tak bod připisuje s Honorem i Asus, jenže na dvoubodovém náskoku soka z Číny se nic nemění.

Asus ZenFone 3 4 : 6 Honor 8 Premium

7. kolo – fotoaparát

V případě hlavních fotoaparátů se Honor 8 dostává do vedení v jejich počtu. Má dva, kdežto Asus jeden. Na výsledné kvalitě snímků to však zásadním způsobem poznat nelze. Oba modely pořizují snímky ve vysoké kvalitě, Asus v 16 megapixelech, Honor ve 12 megapixelech. Fotografiím nechybí ostrost a zvládají i horší světelné podmínky. Honor 8 však výsledné snímky zahaluje do líbivějších a teplejších barev. Výsledky ZenFonu 3 jsou přirozenější, což oceňujeme rozhodně více. Totéž platí i pro čelní kamerku, která však v obou případech uspokojí všechny vášnivé fotografy selfies. ZenFone 3 navíc dokáže své snímky ještě zkvalitnit díky režimu Super rozlišení, kdy pořídí složením více fotografií snímek v 66 megapixelech. V jeho případě také přijde vhod optická stabilizace obrazu, která Honoru 8 zcela chybí.

Asus ZenFone 3 a Honor 8 Preimum
Asus ZenFone 3 Honor 8 Premium
hlavní fotoaparát 16 Mpx, konvenční 12 Mpx, duální
laserové ostření ano ano
optická stabilizace obrazu ano ne
čelní fotoaparát 8 Mpx 8 Mpx
max. kvalita videa 1080p (60 FPS) / 4K (30 FPS) 1080p (60 FPS)

Ukázkové fotografie











Vlevo snímky Asusu ZenFone 3, vpravo Honoru 8
Čelní kamerky - vlevo ZenFone 3, vpravo Honor 8

Vše tak rozsekne až záznam videa. Jak Honor 8, tak ZenFone 3 zvládají Full HD rozlišení se 60 snímky za vteřinu. Výsledky jsou kvalitní a srovnatelné. Asus mírně vede lepší stabilitou záznamu. Definitivně vás v této disciplíně dostane na svou stranu v momentě, kdy zjistíte, že podporuje záznam 4K videa, který naopak Honoru chybí.

Asus ZenFone 3 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Honor 8 (testovací video) – 080p, 60 FPS

Sedmé kolo se stalo silnou stránkou ZenFonu 3, ačkoliv se to možná nemuselo na první pohled zdát. Jeho fotoaparát produkuje velmi kvalitní snímky a k vítězství mu jednoznačně pomohla i podpora 4K videa. Bod si tentokrát připisuje jen Asus a snižuje tak náskok svého soupeře.

Asus ZenFone 3 5 : 6 Honor 8 Premium

8. kolo – cena

Do celého srovnání nám promluví rovněž cena obou zařízení. Nacházíme se totiž v kategorii, kde právě cenovka hraje ještě poměrně důležitou roli. Zákazník hledá telefon téměř bez kompromisů, avšak má jistý cenový strop. Pokud se ohlédneme za uplynulými sedmi koly, zjistíme, že stav po jejich absolvování hraje do karet Honoru 8, který sice vede, ale pouze velmi těsně – o pouhý jeden bod.

U srovnání cen vycházíme z oficiálních doporučených cen na českém trhu. Asus ZenFone 3 se aktuálně prodává za 9 990 Kč. Honor 8 ve verzi Premium, která má s Asusem shodně velké paměti, vychází na 11 990 Kč. Před sebou tak máme dvoutisícový rozdíl, který nám v této hladině přijde dostatečně výrazný na to, abychom poslední dnešní bod přidělili ZenFonu 3.

Asus ZenFone 3 6 : 6 Honor 8 Premium

Závěr – vyrovnanost od začátku do konce

Již na samotném začátku jsme avizovali, že jsou si oba telefony podobné jako vejce vejci a to jsme hovořili pouze o vzhledu. Srovnání však poukázalo i na velmi vyrovnanou výbavu. Silnou stránkou Asusu je především fotoaparát, kde zvládá lépe záznam videa. Honor 8 si pro sebe uzmul vyšší výkon nebo lepší výdrž na jedno nabití. V ostatních ohledech jsou oba konkurenti buď zcela vyrovnání nebo se liší skutečně jen v drobnostech.

Asus ZenFone 3 a Honor 8 Preimum

ZenFone 3 pak v ruce drží výrazný trumf v podobě o dva tisíce korun nižší ceny oproti Honoru, což dle nás jako kompenzace rozhodně stačí. Dnešní srovnání tak končí skutečně remízou. Závěrem lze říci, že jsou oba modely tím nejlepším, co můžete ve vyšší střední třídě pořídit. Chybu neuděláte ani s jedním modelem. Rozhodnout se tak s klidným srdcem můžete i dle vzhledu či sympatií k té či oné značce.

Asus ZenFone 3 Honor 8 Premium
design a konstrukce 1 bod 1 bod
displej 1 bod 1 bod
zvuk 1 bod 1 bod
baterie a výdrž 0 bodů 1 bod
hardware 0 bodů 1 bod
prostředí 1 bod 1 bod
fotoaparát a video 1 bod 0 bodů
cena 1 bod 0 bodů
CELKEM 6 bodů 6 bodů
Diskuze ke článku
aaa (official)
No a pak tu máme oneplus 3/3t, který je ve všem lepší a za stejnou cenu....
Dobrá práce oneplus
Jiří Schindler
Jiří Schindler
Umi stecka asusu stejne funkce jako na honoru? Pokud ne, tak bod pro honor. :)
Tom
Presne, nejlepsi muze byt jen jeden. A to je v tomto segmentu Xiaomi Redmi note 3 Pro SE (s ceskym LTE)......cena cca 5700,- (v CR), Vyrazny rozdil oproti temto modelum je snad jen spatny fotoaparat za zhorsenych svetelnych podminek, jinak nic.....ale cenovy rozdil je +/- 4500.
Jakub
HONOR MA NFC ...... +1 bod

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze