Apple Watch SE
recenze

Apple Watch SE

Méně je někdy více
1

Apple Watch SE jsou na první pohled nerozeznatelné od nejnovějších Apple Watch 6. Jsou nabízeny ve stejných velikostech a najdeme v nich nejnovější verzi operačního systému watchOS. Vyplatí se ušetřit (respektive připlatit) zhruba 4 tisíce korun kvůli zdravotním senzorům a podpoře Always-On displeje?

Cenově dostupná novinka Apple Watch SE se vydala ve šlépějích iPhonu SE (2020). V těle o identických rozměrech jako předešlé generace Apple Watch či nové Apple Watch 6 najdeme výkonný procesor i všechny důležité zdravotní a sportovní funkce. Hlavním trumfem je však nečekaně příznivá cena. Jaké jsou silné a slabé stránky Apple Watch SE a proč byste měli jejich nákup zvážit?

Apple Watch SE – videorecenze

Technické parametry Apple Watch SE 40 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce40 × 34 × 10,4 mm, 30,7 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,57" (394 × 324 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ?, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2020,
Za zapůjčení Apple Watch SE děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si hodinky můžete zakoupit.

Obsah balení: důraz na ochranu a plýtvání zdroji

Balení Apple Watch SE nově již neobsahuje napájecí adaptér, zato v něm však nejdete všechny přihrádky a manuály jako u nedávno recenzovaných Apple Watch 6. Na jedné straně chválím důkladnou ochranu hodinek a řemínků (dostupných ve dvou délkách), na straně druhé se nemohu ubránit pocitu, že Apple, který se na každé konferenci kasá tím, jak je environmentální, zbytečně plýtvá obalovými materiály.

První dojmy z Apple Watch 6 – první dojmy

V krabičce kromě těla hodinek a řemínků najdeme kabel potřebný k nabíjení, který je zakončen konektorem USB-A.

Konstrukční zpracování: k nerozeznání od sourozenců

Design Apple Watch SE je na 99 % identický s recenzovanými Apple Watch 6. Testovaná verze se 40mm pouzdrem je příjemně kompaktní. Díky zaobleným bokům a šedé barvě tak působí Apple Watch na zápěstí poměrně nenápadně. Pravý bok zdobí ovládací korunka a tlačítko, samozřejmě nechybí ani špičková haptická odezva, jak je u Apple Watch zvykem.

Na spodní straně spatříte pouze senzor pro měření srdečního tepu.

Pokud se vám dodávaný silikonový řemínek nelíbí, není nic snazšího než jej vyměnit za jiný z široké nabídky originálních i neoriginálních alternativ. Zvýšená odolnost umožňuje s hodinkami plavat, sprchovat se a obecně vzato odpadá nutnost přemýšlet nad tím, jestli si je s sebou někam vezmete, nebo je budete muset sundat. Do sauny nebo moře bych si je však brát rozhodně nedoporučoval.

Poznávacím znamením oproti novějším Apple Watch je spodní strana, kde neuvidíte senzory SpO2/EKG, ale pouze zelené světélko pro měření srdečního tepu. Přestože se jedná o levnější variantu SE, můžete se spolehnout na prémiové zpracování. Nedávno zveřejněný problém s přehříváním jsem během používání nezaznamenal a díky velikosti hodinek jsem neměl problém s nimi chodit spát.

Líbilo se nám
  • vyměnitelné pásky
  • nabízeny ve dvou velikostech
  • skvělá haptická odezva
  • vysoká odolnost
  • elegantní design

Displej: kvalita, na kterou je spoleh

OLED panel s rozlišením 394 × 324 pixelů a úhlopříčkou 1,57" (u testované 40mm verze) oplývá živými barvami, bezproblémovými pozorovacími úhly a vysokým maximálním jasem (přibližně tisíc nitů). Na rozdíl od předešlých generací Apple Watch chybí podpora režimu Always-On. Vzhledem k tomu, že aktivace tohoto režimu výrazně zkracuje výdrž na nabití (vyzkoušeno u Apple Watch 6), to osobně nepovažuji za velké mínus. Hodinky navíc pohotově reagují na zvednutí zápěstí i poklepání po displeji.

Problém jsem neměl ani s ochranou displeje, Apple Watch SE se sice nechlubí safírovým sklíčkem jako nejdražší verze, i tak jsem se však nesetkal po zhruba dvou týdnech používání se škrábanci nebo jiným druhem poškození. Displej si pochopitelně můžete upravit různými ciferníky, kterých je na výběr nepřeberné množství.

Líbilo se nám
  • kvalitní OLED panel
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět režim Always-On

Systém a výkon: nic zásadního neschází

Apple Watch SE dorazily s novým operačním systémem watchOS 7, který přináší několik novinek, na které jsme se podrobněji zaměřili v samostatném článku. Jedná se o velmi svižný a také vyspělý operační systém, který je do velké míry autonomní, nejste tak příliš závislí na iPhonu.

Samozřejmostí jsou aplikace jako například kompas, počasí, kalendář, zprávy, měření okolního hluku a spousta dalších, které navíc můžete doplnit z App Store. Z dalších funkcí zmíním schopnost přivolat pomoc v případě, že (tvrdě) upadnete a přestanete se hýbat.

Stejně tak se můžete spolehnout na integrovanou GPS, která vás ve spojení s mapami dokáže navigovat do cíle. GPS v hodinkách navíc funguje poměrně přesně, rozhodně lépe než u většiny konkurence z kategorie chytrých hodinek.

O svižný chod se stará procesor S5 spolu s 1 GB RAM a 32GB úložištěm, ze kterého zůstane uživateli dostupných přibližně 25 GB. Díky tomu, že se jedná o nový model, mají zákazníci jistotu, že na Apple Watch SE obdrží aktualizace ještě několik let (na rozdíl od starších Apple Watch 3).

Líbilo se nám
  • záruka aktualizací v příštích letech
  • dospělý systém s možností doinstalování aplikací
  • do velké míry jsou hodinky nezávislé na telefonu
  • výkonný hardware
  • velké interní úložiště

Výdrž a nabíjení: výdrž stejná, nabíjení pomalejší

S Apple Watch SE jsem zpravidla nabíjel jednou za dva dny, přičemž jsem si hodinky bral i do postele kvůli měření spánku. K nabíječce jsem Apple Watch obvykle připojil hned ráno třetího dne, kdy mi baterie ukazovala hodnotu kolem 10 %.

Nabíjení je oproti Apple Watch 6 pomalejší.

Nabíjení probíhá standardně skrze magnetickou kolébkou, na rozdíl od Apple Watch 6 si však počkáte déle. Z 0 na 100 % se totiž dostanete zhruba za dvě hodiny, Apple Watch 6 byly nabity za poloviční dobu. Možnost nabíjení z bezdrátových podložek se standardem Qi i tentokrát chybí.

Líbilo se nám
  • dvoudenní výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení
  • nepodporují bezdrátové nabíjení

Sportovní a zdravotní funkce: zdraví na prvním místě

Apple Watch SE sdílí ze sportovních/zdravotních funkcí pouze jednu novinku s Apple Watch 6, kterou je neustále aktivovaný výškoměr. EKG stejně jako senzor měření SpO2 schází, osobně to však nepovažuji za velkou tragédii. Senzor měření okysličení krve totiž obecně na zápěstí nemůže naměřit nejpřesnější data (okysličení krve se zpravidla měří mnohem lépe přímo na prstu) a EKG dává podle mého názoru smysl uživatelům, kteří mají podezření na problémy se srdcem. EKG totiž neslouží k monitorování zdraví vašeho srdce ve smyslu pravidelného měření nějakých hodnot, které můžete v čase porovnávat. Ukazuje jednoduše, jestli je, nebo není vše v pořádku a pochopitelně je toto EKG pouze indikativní.

Apple Watch SE

Nechybí však měření kvality spánku a desítky sportovních režimů, u kterých využijete integrovanou GPS. Ta, podobně jako u jiných chytrých hodinek, nedosahuje přesnosti GPS v telefonech, u Apple Watch SE se však rozhodně řadí k tomu lepšímu, s čím se můžete u chytrých hodinek setkat.

Naměřené údaje si můžete prohlížet přímo v hodinkách, kde se vám také načítají pověstné kruhy, případně přímo v aplikaci v iPhonu, kde získáte podrobnější data a lepší přehled. Po integraci schopnosti měřit kvalitu spánku nelze Apple Watch mnoho co vytýkat. Díky možnosti doinstalování desítek sportovních/zdravotních aplikací si navíc přijde každý na své.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • přehledné statistiky

Zhodnocení

Pokud nelpíte na senzoru měření SpO2, EKG či režimu Always-On, doporučuji upřednostnit před nákupem podstatně dražších Apple Watch 6 právě Apple Watch SE. Stále se totiž můžete spolehnout na skvělý operační systém, několikaletou softwarovou podporu i výkonný procesor s kvalitním displejem. O Apple Watch SE by měli přemýšlet i uživatelé, kteří si chtěli koupit Apple Watch 3, v nichž se ukrývá nejen starší hardware, ale také se nedočkají tak dlouhé podpory od výrobce.

Apple Watch 3 38 mm

Konstrukce38,6 × 33,3 × 11,4 mm, 41,9 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,5" (272 × 340 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor279 mAh, nabíjení: bezdrátové

Apple Watch 6 40 mm

Konstrukce40 × 34 × 10,4 mm, 39,7 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (394 × 324 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, Wi-Fi, NFC
Akumulátor266 mAh, nabíjení: bezdrátové

Pokud je váš rozpočet osciluje 8 až 9 tisíc korun, doporučuji zvážit také novinku Fitbit Sense. Tyto chytré hodinky se chlubí EKG i senzorem SpO2, stejně jako pokročilým měřením mnoha zdravotních údajů.

Fitbit Sense

Konstrukce40,5 × 40,5 × 12,4 mm, 33,1 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejOLED, 1,58" (336 × 336 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
apple-watch-se
Klady
  • skvělá haptická odezva
  • kvalitní OLED panel
  • široká nabídka sportovních režimů včetně GPS
  • solidní výdrž
  • prémiový design + kvalitní zpracování
Zápory
  • pomalejší nabíjení + absence bezdrátového nabíjení
  • někomu může chybět režim Always-On
Diskuze ke článku
Martin Vrska
Martin Vrska
Dobrý den, děkuji za recenzi. Chystáte, prosím, recenzi chytrých hodinek Suunto 7, které jsou v prodeji již od jara? Děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze