Špičkový Sony Xperia ion je konečně v prodeji: kolik stojí?

5

To, v co už fanoušci japonského výrobce Sony ani nedoufali, se konečně stalo skutečností. Na českém trhu se konečně po více než půl roce od svého oficiálního představení začíná prodávat stále výborně vybavený telefon řady Xperia, model Xperia ion. Čím může nalákat potencionální zákazníky a za kolik jej lze sehnat?

Můžeme jenom doufat, že Xperia ion je posledním svého druhu. Ne, opravdu nemáme nic proti jejímu designu ani proti tomu, jakými vlastnostmi ji výrobce obdařil. To, co se nám nelíbí, je nadměrně dlouhé časové rozmezí od jejího oficiálního představení, které se konalo v lednu na CESu v americkém Las Vegas, až po její uvedení na trh, které se v našem případě protáhlo na necelých 9 měsíců, což je opravdu dlouhá doba. Na obranu výrobce ale musíme dodat, že Xperii ion původně plánoval pouze jako model určený pro vybrané trhy v Asii a USA s úplně jinou síťovou výbavou. Můžeme být tedy rádi, že se k nám přístroj oficiální cestou ve své GSM variantě vůbec dostal.

Sony Xperia ion - oficiální fotografie

Preview: Xperia Ion: nejlepší telefon od Sony představen v GSM verzi

I když zahájení prodeje v tuzemsku v případě Xperie ion trvalo tak dlouho, jedná se paradoxně stále o vůbec nejvybavenější přístroj od Sony, který v Česku můžete pořídit. Na pomyslném vrcholu nabídky střídá dosavadní vlajkový model Xperia S. Ten sice nabízí velice podobnou výbavu, v několika ohledech jej ale ion přece jen předčí.

Vyjmenujme si tedy ve zkratce nejdůležitější aspekty výbavy. Xperia ion je poměrně velkým telefonem s rozměry 133 na výšku, 68 na šířku, a 10,8 milimetru v pase. Váží celkem 144 gramů. Jinak je to telefon celkem běžné konstrukce, ve které určitě potěší použití kovových materiálů, což se ale na druhou stranu nedá říci o napevno usazeném zadním krytu, který zabraňuje uživatelské výměně baterie.

Pozdě ale přece, tak se dá charakterizovat vstup této novinky na trh

Displej je typu LCD a má úhlopříčku 4,6 palce s rozlišením HD (720p) a vysokou jemností 323 ppi. Plynulý běh operačního systému Android verze 4.0 Ice Cream Sandwich zajišťuje procesor Snapdragon S3 od Qualcommu se dvěma jádry o taktu 1,5 GHz. Zdatně mu vypomáhá GPU Adreno 220 a 1 GB operační paměti RAM. Vnitřní úložiště má kapacitu 16 GB a nechybí ani slot pro micro SD karty. Chloubou by měl být i 12 Mpx fotoaparát s autofocusem, diodou a možností nahrávání Full HD videa (1080p). Přísun energie obstarává vestavěný akumulátor s kapacitou 1900 mAh.

Xperia ion se v Česku bude prodávat v černém a červeném barevném provedení (změna zbarvení pouze u zadní části přístroje). Níže najdete obvyklý graf vývoje ceny a také tabulku, díky které si budete moci udělat přehled o stavu cen na některých renomovaných tuzemských e-shopech. Telefon již také míří na test do naší redakce, a vy se tak můžete těšit na podrobnou recenzi včetně videopohledu.

Graf ceny produktu Sony Xperia ion poskytuje server Heureka.cz

Přehled cen

E-shop Cena včetně DPH
Oficiální e-shop Sony 14 290 Kč
Sunnysoft.cz 13 590 Kč
Smarty.cz 13 585 Kč
Alza.cz 13 859 Kč
CZC.cz 13 390 Kč
X-store.cz 13 450 Kč

Oficiální promo video

Technické parametry Sony Xperia ion

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 68 × 10,8 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,55" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8660, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 220
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012,

Zdroje: obchod-sonymobile.cz, mobilni-telefony.heureka.cz

Diskuze ke článku
stepo
mazec!!!!!! tak jsem uz natesenej..videl jsem ho na smartmanii,jak jsem uz v neketerem clanku psal..ale tam to nerozebrali tak jak to umite,a delate vi.takze jsem rad.
Wheatley
Vzal bych raději než SIII, už jen kvůli originalitě .)
Noxius
Ono je to pekné, že je to najvybavenejší mobil od sony v CZ/SK, ale za nejaky ten tyzden sem pride Xperia T a Xperia V a tie už sú raz tak lepšie ako ION,... stary S3 procesor co má ION oproti S4ke proste zaostava strasne velmi,... a to nespomínam ani tu cenu, telefon vybaveny ako Xperia S sa predava o 150 eur drahsie len preto, že na NÁŠOM trhu je novy aj ked o 9 mesiacov neskor
mysak85
zajimalo by mne jak by obstal ve fototestu, chtel bych nahradu za svoji starou nokii n8, vyzkousejte prosim foceni ve tme jak na tom je, diky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze