Špičkový Huawei Mate 10 Pro představen. Tady jsou naše dojmy

29
Špičkový Huawei Mate 10 Pro představen. Tady jsou naše dojmy
  • Huawei Mate 10 Pro je nejvybavenějším telefonem výrobce
  • Nabídne 6palcový displej takřka bez rámečků, krásný design a voděodolnou konstrukci s certifikací IP67
  • Chloubou je duální fotoaparát se špičkovou světelností f/1,6 vyvinutý ve spolupráci se společností Leica
  • Devizou je také vysoký výkon, speciální režim počítače a dlouhá výdrž díky 4 000mAh baterii
  • Mate 10 Pro se začne prodávat v Česku v polovině listopadu za 21 tisíc Kč

Huawei každým rokem roste sebevědomí a letos to na tři měsíce dotáhl dokonce na druhou příčku největších výrobců smartphonů na světě, když odsunul Apple na příčku třetí. Každým rokem se znatelně zlepšují také telefony Huawei, které stabilně patří k tomu nejlepšímu, co si lze v Česku koupit. Platit to bude také pro Huawei Mate 10 Pro, který je významným pokračovatelem řady Mate a zároveň značným technologickým skokem. My jsme si telefon mohli v předstihu vyzkoušet na preview eventu ve Vídni minulý týden a přinášíme vám tak rovnou podrobné dojmy, fotogalerii a videopohled.

Huawei Mate 10 Pro – první dojmy

Elegantní a voděodolný

Aby bylo jasno hned na začátku, Huawei Mate 10 Pro s šestipalcovým bezrámečkovým displejem bude jediným telefonem, který se do Česka z řady Mate 10 dostane, tedy kromě modelu Mate 10 Lite, který je ale funkčně někde jinde. A my jsme za to rádi, designově se totiž velmi povedl. Kombinace kovového rámu a skleněné přední a zadní strany mu hodně sluší, ozvláštněním je pak pruh kolem fotoaparátu v mírně jiném odstínu. Huawei tomu říká „Signature line“ a na fotkách to vypadá možná trochu podivně, naživo je to ale velmi elegantní prvek, který telefon odlišuje od masy jiných stejně vypadajících přístrojů.

V Česku bude v prodeji černá, měděná a modrá barevná verze. Vůbec poprvé přináší Huawei také voděodolnost, a to s certifikací IP67. Mate 10 Pro má hezky zakulacená záda i boky a dobře padne do ruky, díky přijatelným rozměrům se i přes velký displej také dobře ovládá.

Bezrámečkový styl a fotoaparát s nejlepší světelností

Také Huawei naskočil na bezrámečkovou vlnu, což je dobře. Samsung tomu říká Infinity displej, Huawei zase FullView displej. Výsledek je ale stejný. Šestipalcový displej s poměrem stran 18:9 a rozlišením 2 160 × 1080 pixelů zabírá velkou většinu přední strany a telefon je tak nejenom stále ještě rozumně velký, ale i velmi dobře vypadá. Displej má technologii AMOLED, díky které je černá skutečně krásně černá a vyzdvihnout musíme také živé barvy. Potěší také podporou HDR10, víc by mu ale slušelo QHD rozlišení. Na druhou stranu takto je o poznání úspornější.

Kombinace kovového rámu a skleněné přední a zadní strany mu hodně sluší, ozvláštněním je pak pruh kolem fotoaparátu v mírně jiném odstínu.

Chloubou nového Matu 10 Pro je pak fotoaparát vyvinutý opět ve spolupráci se společností Leica. Výrobcům se do těla podařilo umístit dvojici čoček Summilux se špičkovou světelností f/1,6, což je mimochodem nejlepší světelnost ze všech telefonů vůbec (stejnou má ještě LG V30). Pochválit musíme také optickou stabilizaci na barevném fotoaparátu. Kvůli ní sice čočky vystupují ze zadní strany, za ostřejší fotografie to ale stojí. Jeden senzor má 12Mpx rozlišení a je barevný, druhý opět černobílý a s rozlišením 20 Mpx. Čočky mají stejnou ohniskovou vzdálenost a jejich primární funkce tedy není focení portrétů, ale dokonalejší detaily u fotografií. Dnes módní portrétní režim je k dispozici také, ale pouze softwarový a nefunguje tak dobře jako u telefonů se dvěma čočkami s odlišnou ohniskovou vzdáleností.

Vyzdvihnout musíme v praxi velmi rychlé zaostřování, a to díky hybridnímu režimu, ve kterém figuruje také laserové zaostřování. Huawei se zaměřil i na zpracovávání fotografií, které je mnohem rychlejší. V novém čipsetu jsou rovnou dva dedikované obrazové procesory, zpracování samotného obrázku se zrychlilo o 35 procent.

Umělá inteligence nastupuje

Huawei se postupně posouvá také k umělé inteligenci i u fotoaparátu, který vidí svět kolem nás a telefon díky němu může zpracovat spoustu informací a pomocí umělé inteligence a strojového učení je vyhodnotit. Kirin 970 má takové schopnosti a závisí na vývojářích, jak schopnosti rozpoznat a vyhodnotit až 2 000 obrázků za minutu využijí.

Pokud například zaznamená jídlo, nastaví vše tak, aby se vám chtělo obrázek doslova sníst.

Už nyní ale Huawei přináší první zajímavosti. V reálném čase analyzuje objekty, které fotografujeme a porovnává je s databází vytvářenou strojovým učením. A k čemu? Na základě toho, co telefon vidí, upraví okamžitě nastavení. Pokud například zaznamená jídlo, nastaví vše tak, aby se vám chtělo obrázek doslova sníst. Například zvýrazní zelenou, zvýší kontrast a zmírní nežádoucí barvy. Umělá inteligence je aplikována i při focení portrétů, kdy telefon pochopí, co má být v záběru ostré i v případě, že je na obrázku více postav. Také zaznamenává pohyb a ví, že musí zvolit kratší čas, aby byl snímek ostrý. Huawei zapracoval také na nočním HDR režimu a spolehlivějším rozpoznáváním tváří. Jednoduše řečeno – fotoaparát je výrazně rychlejší a spolehlivější v různých situacích.

Porovnání velikosti se Samsungem Galaxy Note 8

Zbrusu nový osmijádrový čipset Kirin 970 s 12 grafickými jádry a vyrobený 10nm technologií ostatně Huawei hodně vyzdvihuje. Je nejen o 20 % rychlejší, ale dokonce i o polovinu úspornější oproti Kirinu 960. Zaujme také speciálním NPU procesorem (neurální procesorová jednotka) fungujícím na bázi neuronových sítí. Procesorem určeným pro výpočty způsobem, které provádí lidský mozek při zpracování obrázků, zvuku a jazyka. Na čipsetu poskytuje Kirin 970 novinky například pro spolehlivé telefonování ve vysokorychlostních vlacích. Nechybí podpora 4×4 MIMO a rychlost stahování v sítích LTE až 1,2 Gb/s. Čipset podporuje také LTE na obou SIM kartách.

Díky 4 000mAh baterii prý vydrží víc, než veškerá konkurence

Z úspornějšího procesoru nebude těžit nikdo jiný, než uživatel, a to ve spojení s neobvykle velkým 4 000mAh akumulátorem. Huawei tvrdí, že telefon vydrží víc, než jakýkoliv konkurent. To jsou silná slova a jsme zvědaví, jaká bude výdrž v praxi. Mate 10 Pro umí fungovat i jako powerbanka a nechybí ani rychlé nabíjení supercharge s proudem až 5A. Za půl hodin se dokáže telefon nabít na 58 %. Bezdrátové nabíjení ale chybí.

Android 8 na palubě a fungování jako počítač

Očekávaným, přesto vítaným oznámením je přítomnost nového Androidu 8.0 Oreo od začátku prodeje. Samozřejmě ne v čisté podobě, ale překrytého nadstavbou EMUI 8.0. Co se stalo s verzemi 6 a 7? Huawei chce pojmenovávat EMUI podle verze Androidu, na které běží, aby bylo vše přehlednější. Chválíme.

Huawei Mate 10 Pro
Huawei Mate 10 Pro má i vestavěné počítačové rozložení k použití po připojení monitoru, klávesnice a myši

Huawei se v této verzi zaměřil na chytré funkce a jednoduchost. Například Smart split screen – když hrajete hru nebo se díváte na video, přímo z notifikace lze spustit například příchozí zprávu v multiwindow módu, zprávu vyřídit a přitom nepřerušit sledování videa. To zní velmi užitečně. Floating navigation dock je pak virtuální joystick, kterým lze nahradit navigační tlačítka. Díky chytrým procesům Huawei navíc garantuje, že telefon bude stejně rychlý i po 18 měsících.

Podoba EMUI 8 na Androidu 8.0. Mate 10 Pro má také štědrých 6 GB RAM

Specialitkou, kterou jde Huawei proti Samsungu, je desktopový režim. Stačí k telefonu přes USB-C kabel s podporou DisplayPortu připojit monitor, přes Bluetooth připojit klávesnici a myš a máte malý počítač. Na rozdíl od Samsungu k tomu nepotřebujete speciální dok. Na obrazovce můžete používat více oken a podobá se Windows, k dispozici je ale jen velmi málo aplikací, které tento režim podporují, většinou pouze ty výchozí od Huawei a několik od Googlu, jako je například YouTube. Co k telefonu nepřipojíte, jsou naopak klasická sluchátka, Mate 10 Pro totiž ztratil 3,5mm jack a odkáže vás pouze na adaptér. Ten dostanete v balení.

Cena a dostupnost

Huawei Mate 10 Pro dorazí do Česka v průběhu listopadu ve verzi se 128GB vnitřní pamětí bez rozšíření paměťovými kartami a s 6GB operační pamětí. Vybírat budete moci z černé, měděné a modré barevné verze, z peněženky pak budete muset vytáhnout přesně 21 tisíc Kč. To je v kontextu velikosti displeje a celkové špičkové výbavy celkem zajímavá cenovka.

Zajímají vás specifikace? Klikněte si níže na kompletní specifikace, které pro vás máme připraveny v našem katalogu.

Technické parametry Huawei Mate 10 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce154,2 × 74,5 × 7,9 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 970, CPU: 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:47 hodin
Dostupnostlistopad 2017, 21 000 Kč
Diskuze ke článku
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Tak já nevím ,ale myslím si že LG V30 je první telefon na světě se světelností f 1/6. Design je pěkný ,ale docela zamrzí chybějící jack na sluchátka. To že nemá pam. kartu no dejme tomu to bych překousl přeci jen je tam 128GB. Také škoda toho bezdrátového nabíjení. Ale vesměs ve vzduchu visí otázka proč raději nepořídit Galaxy S8/S8+ který stojí cca stejně a pro EU trh ještě méně. Má navíc pam. karty, jack a bezdrátové nabíjení :)
dubyduby
kdyz je tak supervykonny, proc to teda (asi?) neumi 4K/60fps?
Samo Kosík
Samo Kosík
to je pravda, ale zaujima ma porovnanie s pixelom, ktory je lepsi podla vas
karlos
Krásný kousek. Myslím, že bude docela zájem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze