Soumrak nad Vertu? Uzavírá se výrobní závod, majitel však doufá ve vzkříšení

1
Soumrak nad Vertu? Uzavírá se výrobní závod, majitel však doufá ve vzkříšení
  • Společnost neuhradila své závazky ve výši 128 miliónů liber
  • Důsledkem je uzavření výrobního závodu v Británii
  • O práci přijde přibližně 200 zaměstnanců

Pod pojmem luxusní telefon si někteří jistě dodnes představují značku Vertu. Ta je známa telefony, které lákají na hodnotné materiály či prémiové služby. Dost možná se s nimi však v budoucnu již setkávat nebudeme. Společnost totiž měla svým věřitelům zaplatit 128 miliónů liber. Z této částky však uhradila jen zanedbatelných 1,9 miliónů liber. Výsledkem toho je dle informací deníku The Telegraph uzavření výrobního závodu ve Velké Británii, který zaměstnával 200 lidí.

Letos na jaře přitom značka přešla pod kontroverzního majitele Murat Hakan Uzana. Podnikatel s tureckými kořeny v současnosti žijící v Paříži je však údajně optimistou a v budoucnu věří ve vzkříšení této kdysi poměrně slavné značky. Zda je to však cíl reálný, je otázkou. V současnosti dojde k rozpuštění týmu důležitých zaměstnanců a ukončí se také služby, které Vertu poskytovalo. Na to se již s odstupem času bude jen obtížně navazovat.

Připomeňme si v krátkosti historii značky. Její život se začal psát v roce 1998, kdy ji založila finská Nokia. Začleňovala do ní své skutečně prémiové kousky a vlastnila ji dlouhá léta. Vlastnictví Nokie skončilo až v roce 2012, tedy v době, kdy se ani samotné Nokii příliš nedařilo. Luxusní značku tehdy odkoupila společnost EQT. V jejích rukách vydrželo Vertu tři roky, než bylo prodáno čínskému Godin Holdings. U nich se Vertu příliš dlouho neohřálo a přešlo do rukou výše zmíněného podnikatele.

Zdroje: telegraph.co, theverge.com