Současný teenager tráví na mobilu 3 hodiny denně, říká průzkum SAZKAmobilu

4
Současný teenager tráví na mobilu 3 hodiny denně, říká průzkum SAZKAmobilu
Fotografie: sazkamobil
  • Podle průzkumu SAZKAmobilu máme v 18 letech už čtvrtý mobil
  • Průměrný teenager stráví 3 hodiny denně na mobilu a měsíčně spotřebuje 1 až 2 GB dat
  • Mezi sociálními sítěmi jasně kraluje Facebook, náctiletí mají běžně založeny až 3 profily na sociálních sítích

„Komunikátory stále více válcují klasické SMS zprávy. Bezmála 75 % dotázaných teenagerů nám potvrdilo, že pro kontaktování svých přátel upřednostňuje messengery. Právě sociální sítě si u náctiletých ukrojí největší část z konzumovaných dat. Průměrná spotřeba se blíží hranici 2 GB za měsíc a každým rokem se zvyšuje,“ říká Jan Schmiedhammer, ředitel mobilního operátora SAZKAmobil a Finančních služeb.

V 18 letech máme už čtvrtý mobil

První mobil dostávají děti kolem osmého roku. Do plnoletosti pak stihnou školáci a studenti vystřídat až čtyři různé mobilní přístroje. Nejčastějším důvodem pro změnu je opotřebení, ztráta telefonu nebo jednoduše požadavek dětí získat nový a stylovější model. Stejně jako nákup mobilu, tak i s ním spojené měsíční výdaje hradí v 85 % případů rodiče, a to až do ukončení středoškolského vzdělání svých potomků. V průměru utratí teenageři necelých 400 Kč, u předplacených karet je tato suma o polovinu nižší.

Průměrný teenager

  • 3 hodiny denně na mobilu
  • Do 30 min. volání za měsíc
  • 15 SMS zpráv měsíčně
  • 1 až 2 GB dat měsíčně

Náctiletí mají založeny až 3 profily na sociálních sítích. V následující tabulce si můžete prohlédnout zajímavé srovnání výzkumné agentury NMS Market Research o využívání sociálních sítí napříč věkovými skupinami. U všech generací dominuje Facebook. U mladých lidí včetně teenagerů je druhou nejoblíbenější sítí Instagram.

Věk 15 až 25 26 až 35 36 až 55
Facebook 91 % 80 % 62 %
Google+ 13 % 10 % 10 %
Instagram 26 % 5 % 4 %
Twitter 5 % 7 % 2 %
Snapchat 10 % 4 % 3 %

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
verva
Tak to není tak hrozné číslo. Bál jsem, že to bude horší, ale otázka jaká je realita.
Offečka Jablečna
Tak to se asi ptali teenagerů s lagroidem. Než se jim tam otevře jedna aplikace, to by těm třem hodinám zhruba tak odpovídalo.
Míša
Předpokládám, že statistika vychází z využití mobilní sítě, takže to bude jen zlomek provozu, jelikož všichni víme, jaké škrcení dat cenou zde existuje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze